A do të ndryshket çeliku inox?
  1. Fillimi » blog » A do të ndryshket çeliku inox?
A do të ndryshket çeliku inox?

A do të ndryshket çeliku inox?

Çelik inox është i njohur për pamjen e tij të bukur dhe rezistencën e lartë ndaj korrozionit. Është i lehtë për t'u pastruar dhe mund të zgjasë një kohë të gjatë, duke parë përdorim të gjerë në çdo gjë, nga enët e kuzhinës deri te ndërtesat arkitekturore. Por kjo nuk do të thotë se është e pathyeshme. Inox nuk është "inox", por do të gërryejë të kuptuarit e disa rrethanave të caktuara. Në këtë udhëzues, ne do të shikojmë se çfarë i jep çelikut inoks cilësitë e tij 'inox', çfarë mund të shkaktojë ndryshkjen e çelikut të pandryshkshëm dhe disa praktika më të mira për të ndihmuar në parandalimin e ndryshkut të çelikut inox.

Çfarë është çeliku inox?

Para se të shqyrtojmë marrëdhënien midis çelikut të pandryshkshëm dhe ndryshkut, është e dobishme të kuptojmë se çfarë është çeliku inox.

Çelik inox i referohet një grupi lidhjesh hekuri që përmbajnë të paktën 10.5% krom. Kromi është një element kyç për rezistencën dhe forcën ndaj korrozionit të çelikut inox. Kromi do të reagojë me oksigjenin nga uji dhe ajri për të formuar një shtresë oksidi shumë të hollë dhe mbrojtëse në sipërfaqen e çelikut të pandryshkshëm (e njohur edhe si shtresa pasive), e cila mbyll hekurin në çelik inox larg nga ajri dhe uji në mjedisi, duke parandaluar korrozionin dhe ndryshkun.

Çfarë e shkakton ndryshkjen e çelikut inox?

Megjithëse çeliku inox është shumë rezistent ndaj korrozionit, ai nuk është plotësisht imun. Në kushte të caktuara, çeliku inox do të gërryhet, megjithëse ky proces zakonisht është shumë më i ngadalshëm se ndryshkja e çelikut të zakonshëm. Faktorët që mund të çojnë në korrozion të çelikut inox përfshijnë:

1. Mungesa e elementeve aliazh

Në përgjithësi, kur përmbajtja e kromit kalon 10.5%, çeliku inox nuk ndryshket lehtë. Nëse përmbajtja e kromit është e pamjaftueshme, nuk do të jetë në gjendje të formojë një shtresë mbrojtëse në sipërfaqen e çelikut inox, e cila do të çojë në korrozion të përshpejtuar.

Kromi

2. Prodhimi jo i duhur

Gjatë prodhimit, nëse papastërtitë nuk hiqen dhe temperatura nuk mund të kontrollohet siç duhet, cilësia e çelikut inox të prodhuar nuk mund të garantohet dhe është e lehtë të gërryhet.

3. Ekspozimi ndaj mjediseve të vështira

Kur ekspozohet ndaj kimikateve agresive ose përqendrimeve të larta të kripës, si në zonat bregdetare, çeliku inox do të gërryhet.

4. Gërvishtjet dhe dëmtimet në sipërfaqe

Gërvishtjet ose dëmtimet në sipërfaqe mund të komprometojnë shtresën mbrojtëse të oksidit, duke e bërë çelikun inox më të ndjeshëm ndaj korrozionit.

5. Ekstremet e temperaturës

Temperaturat ekstreme mund të ndikojnë në rezistencën ndaj korrozionit të çelikut inox. Në mjedise të caktuara, si ato me temperatura të larta dhe nivele të larta kloride, mund të ndodhë korrozioni.

6. Mirëmbajtja e dobët

Neglizhimi i pastrimit dhe mirëmbajtjes së duhur mund të çojë gjithashtu në korrozion me kalimin e kohës, pasi ndotësit mund të grumbullohen në sipërfaqe dhe të dobësojnë shtresën mbrojtëse.

Gërvishtjet prej çeliku inox

Si të parandaloni ndryshkjen e çelikut inox?

Për fat të mirë, ekzistojnë metoda të ndryshme në faza të ndryshme që mund të ndihmojnë në përmirësimin e rezistencës ndaj ndryshkut dhe korrozionit të çelikut inox.

1. Fabrikim i saktë

Gjatë fazës së prodhimit, është e rëndësishme të parandaloni kontaktin e çelikut inox me hekurin ose me çelikun e zakonshëm. Kjo kërkon vigjilencë në vëzhgimin e mjedisit përreth duke përfshirë tavolinat e punës, veglat, njësitë e magazinimit, rrotullat e rrotullimit të çelikut dhe zinxhirët. Çdo grimcë pluhuri i çelikut të karbonit që vendoset në çelik inox gjatë fabrikimit mund të kontaminojë sipërfaqen e tij, duke rritur potencialin për formimin e ndryshkut. Për më tepër, mjetet e pastrimit dhe bluarjes që janë përdorur me karbon ose çelik me aliazh të ulët duhet të mbahen të ndara nga çeliku inox.

2. Qëndroni të thatë

Qëndrimi i thatë është çelësi. Nëse sipërfaqja e inoksit është e lagur, ajo duhet të fshihet e thatë me kohë për të shmangur qëndrimin e lagur për një kohë të gjatë. Sidomos në mjedise të lagështa ose të kripura, masat e tharjes duhet të forcohen.

3. Përdorni notën e duhur

Çelik inox ka nota të ndryshme si seritë 200, seritë 300 dhe seritë 400. Çdo lloj ka vetitë e tij të ndryshme të rezistencës ndaj korrozionit. Sipas mjedisit specifik, duhet të zgjidhet klasa e përshtatshme e çelikut inox. Për shembull, për mjedise detare ose vende me gazra gërryes, mund të zgjidhet çeliku inox tip 316 me rezistencë më të lartë ndaj korrozionit.

4. Shmangni mjedisin me temperaturë të lartë

Mundohuni të shmangni vendosjen e çelikut inox në mjedise me temperaturë të lartë, veçanërisht në prani të oksigjenit, lagështisë dhe kimikateve të tjera. Nëse mjediset me temperaturë të lartë nuk mund të shmangen, merrni parasysh përdorimin e materialeve inox rezistente ndaj temperaturës së lartë ose marrjen e masave mbrojtëse, si rritja e ajrosjes dhe ftohjes.

Aplikimet e çelikut inox 1

5. Trajtimi sipërfaqësor

Sipërfaqet prej çeliku inox mund të pasivizohen për të formuar një shtresë mbrojtëse për të parandaluar kontaktin me oksigjenin dhe lagështinë. Për shembull, mund të shtojë vaj, të aplikojë veshje, bojë, galvanizim, etj., për të rritur rezistencën ndaj korrozionit.

6. Shmangni ndotjen kimike

Kur përdorni çelik inox, përpiquni të shmangni kontaktin me substanca acidike, alkaline ose solucione kripe për të shmangur dëmtimin e shtresës mbrojtëse në sipërfaqen e inoksit. Nëse jeni të ekspozuar aksidentalisht ndaj këtyre kimikateve, duhet t'i pastroni në kohë dhe të merrni masa mbrojtëse për të shmangur korrozionin afatgjatë.

7. Mirëmbajtja e duhur

Mirëmbajtja e rregullt luan një rol kyç në parandalimin e ndryshkut nga çeliku inox, si dhe në kufizimin e përparimit të ndryshkut ekzistues. Është thelbësore të hiqni çdo ndryshk që është formuar duke përdorur mjete mekanike ose kimike. Gryka që rezulton më pas mund të pastrohet duke përdorur ujë të ngrohtë dhe sapun. Pas pastrimit, duhet të aplikohet një shtresë rezistente ndaj ndryshkut.

8. Konsultohuni me profesionistë

Profesionistët e çelikut inox kanë njohuri dhe ekspertizë të gjerë në punën me çelik inox. Ata i kuptojnë vetitë, karakteristikat dhe aplikimet e çelikut të pandryshkshëm, duke lejuar që të ofrojnë njohuri dhe rekomandime të vlefshme për problemet tuaja të ndryshkut nga çeliku inox.

Aplikimet e çelikut inox 2

Përfundim

Ky blog hedh një vështrim të thellë në shkaqet e ndryshkut të çelikut të pandryshkshëm dhe ofron disa masa praktike parandaluese. Shpresojmë se ky informacion do t'ju ndihmojë të kuptoni dhe mbroni më mirë produktet tuaja prej çeliku inox, në mënyrë që ata të mund të ruajnë performancën dhe pamjen e mirë për një kohë të gjatë.

Na kontaktoni këtu për më shumë informacion se si Gnee mund të ndihmojë në krijimin e produkteve më të mira prej çeliku inox që i rezistojnë ndryshkut dhe korrozionit.

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një prodhues, furnizues dhe eksportues i besueshëm çeliku inox nga Kina. Produktet që ata prodhojnë përfshijnë: tuba inoksi, mbështjellje çeliku inoks, pllaka inox, profile çeliku inox, fletë çeliku inox dhe pajisje çeliku inox. Deri më tani, produktet e tyre janë eksportuar në 120+ vende dhe kanë shërbyer mbi 1000+ projekte, të favorizuara ngrohtësisht nga shumë klientë vendas dhe të huaj.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.