Pse çmimet e tubave prej çeliku inox ndryshojnë shumë?
  1. Fillimi » blog » Pse çmimet e tubave prej çeliku inox ndryshojnë shumë?
Pse çmimet e tubave prej çeliku inox ndryshojnë shumë?

Pse çmimet e tubave prej çeliku inox ndryshojnë shumë?

Aplikimet industriale për tubat prej çeliku inox përfshijnë petrokimikat, ushqimin dhe pijet, naftën dhe gazin dhe shumë të tjera. Për shkak të forcës së tyre superiore, elasticitetit ndaj korrozionit dhe jetëgjatësisë, këta tuba pëlqehen shumë nga prodhuesit dhe inxhinierët. Megjithatë, disa variabla mund të shkaktojnë një ndryshim të madh në koston e tubave prej çeliku inox.

Çfarë Ndikon Tub çeliku inox Çmimet?

1. Cilësia e materialit

Cilësia e materialit është një nga elementët kryesorë që ndikon në koston e tubit inox. Nota të ndryshme të çelik i pandryshkshëm kanë veti dhe funksionalitete të ndryshme. Sa më i kushtueshëm të jetë tubi inox, aq më i lartë është nota. Për shembull, 304 tub çeliku inox kushton më pak se 316 tub çeliku inox për shkak të elementëve aliazh të shtuar të këtij të fundit, të cilët rrisin forcën dhe rezistencën e të parës ndaj korrozionit.

2. Specifikimet për tubacionet

Kërkesat e tubave kanë një ndikim edhe në koston e tubave inox. Gjatësia, trashësia e murit dhe madhësia e tubit kanë ndikim në çmimin e tij. Për shkak se ato kushtojnë më shumë për t'u bërë dhe kanë nevojë për më shumë punë dhe lëndë të para, tubat me diametër më të madh ose më të trashë janë më të shtrenjtë se tubat më të vegjël ose më të hollë. Për më tepër, kostoja e tubave të personalizuar mund të rritet nëse ata kanë nevojë për prodhim unik ose trajtim sipërfaqësor.

3. Situata e ofertës dhe kërkesës së tregut

Çmimi i tubave inox ndikohet ndjeshëm nga ligji i ofertës dhe kërkesës. Ndryshimet e çmimeve mund të rezultojnë nga zhvendosjet në ofertën dhe kërkesën e tregut. Çmimet do të rriten nëse oferta është e kufizuar dhe kërkesa është e lartë. Nga ana tjetër, çmimet mund të ulen nëse oferta tejkalon kërkesën. Kërkesa dhe oferta në treg ndikohen nga variabla politikë dhe ekonomikë si inflacioni, kursi i këmbimit dhe politika tregtare.

4. Shpenzimet e prodhimit dhe dorëzimit

Kostoja e prodhimit dhe transportit mund të ketë një ndikim të madh në çmimet e tubave prej çeliku inox. Çmimi i tubit do të varet nga kalibri i komponentëve dhe metodat e prodhimit. Për më tepër, veçanërisht për tubacionet e mëdha ose të rënda, distanca midis fabrikës së prodhimit dhe destinacionit të dërgesës mund të rrisë koston e transportit. Çmimi i tubit mund të përfshijë gjithashtu tarifat e importit, kostot e transportit dhe taksat.

5. Shitjet dhe Ofertat Speciale

Ju mund të kurseni shumë para duke blerë tuba çeliku inox me shumicë ose gjatë shitjeve. Për porosi të mëdha, shumë prodhues ofrojnë zbritje, afate më të gjata pagese dhe avantazhe të tjera. Por, përpara se të bëni një blerje të madhe, duhet të mendoni për cilësinë e tubit dhe qëndrimin e furnizuesit.

6. Politika Makroekonomike

Një nga faktorët më të rëndësishëm që ndikon në variacionet e çmimeve për çelikun është politika. Politikat më të rëndësishme në tregun global të çelikut janë ato për importin dhe eksportin, politikën monetare që ndikon në monedhën dhe zhvillimin e qëndrueshëm. Për shembull, normat e interesit dhe forca e monedhës janë të lidhura ngushtë. Një rritje në normat e interesit rezulton në rritje të kostove të huamarrjes, gjë që shpesh tërheq investitorët që kërkojnë kthime më të mira në një monedhë në krahasim me çiftet e tjera. Me fjalë të tjera, një monedhë më e fortë zakonisht tregohet nga norma më të larta të interesit të brendshëm ose parashikimet e një rritje të normës, e cila nga ana tjetër ul kostot e çelikut.

Kostot e çelikut janë rritur si rezultat i "neutralitetit të karbonit", një nga idetë më të diskutuara në programet e qëndrueshmërisë. Një ndryshim i rëndësishëm në sektorin e çelikut, duke përfshirë shkurtime të përkohshme të prodhimit që rrisin çmimet e çelikut, parashikohet si rezultat i synimit të shpallur të Kinës për të arritur neutralitetin e karbonit deri në vitin 2060. Më shumë se 110 vende janë zotuar të arrijnë emetimet neto zero të karbonit deri në mes të shek.

7. Antidumping dhe Tarifat

Shtrëngimi i ligjeve antidumping dhe vendosja e taksave për një numër në rritje të varieteteve të çelikut janë të lidhura drejtpërdrejt me rritjen e çmimeve të çelikut në tregun ndërkombëtar.

Disa vite më parë, Kina prodhoi një sasi të konsiderueshme të çelikut në botë dhe çmimi i çelikut ra në nivel global. Megjithatë, që atëherë, një numër në rritje vendesh – duke përfshirë SHBA-në dhe BE-në – kanë zbatuar tarifa anti-dumping për të hequr veten nga mbështetja e Kinës tek çeliku dhe në vend të kësaj t’i drejtohen prodhimit vendas.

Kina ka ulur prodhimin e çelikut si reagim ndaj rregulloreve dhe tarifave të reja antidumping, gjë që ka rezultuar në një mungesë globale të çelikut në raport me kërkesën. Sigurisht që dërgesat e çelikut të Kinës jashtë vendit janë ulur gjithashtu. Çmimet e çelikut po rriten si rezultat i boshllëqeve të ofertës të shkaktuar nga paaftësia e disa fabrikave globale të çelikut për të përmbushur kërkesën e tregut për çelik.

Tarifat më të larta për importet e çelikut në SHBA nga vende të tjera ofrojnë një ilustrim tjetër të efektit të rëndësishëm që mund të kenë tarifat në çmimet e çelikut dhe ekonominë globale.

Mbi tridhjetë për qind e çelikut të konsumuar në Shtetet e Bashkuara importohet; vendi nuk ka qenë asnjëherë i vetëmjaftueshëm në këtë drejtim. Tarifat për mallrat e importuara rrisin në mënyrë dramatike kostot e prodhimit për firmat amerikane në të gjitha industritë, duke pasur parasysh rëndësinë e çelikut në sektorin industrial. Çmimet e çelikut në SHBA u rritën në nivele shumë më të larta se ato në shumicën e vendeve të tjera menjëherë pas shpalljes së rritjes së tarifave. Ato ishin 50% më të larta se ato në Evropë dhe 80% më të larta se ato në Kinë. Nuk ka dyshim se kjo ka sjellë një tendosje në ekonominë amerikane dhe ka rritur rreziqet.

8. Stinët dhe moti

Produktet prej çeliku shohin luhatje çmimesh gjatë gjithë vitit. Ndryshimet e çmimit të çelikut shkaktohen kryesisht nga dy lloje faktorësh sezonalë:

Moti sezonal dhe efektet e tij në transportin detar Reshjet e gjata, reshjet e shumta të borës dhe fenomene të tjera të rënda meteorologjike do të kenë një ndikim të dëmshëm në transportin e çelikut.

Nevoja për çelik luhatet me sezonin. Për shembull, temperaturat e larta do të ngadalësojnë infrastrukturën dhe ndërtimin e ndërtesave, gjë që do të ulë kërkesën për çelik.

imazhet e kokës së autorit
Autori: gneesteel Gnee Steel është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, spirales, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.