Cili është ndryshimi midis tubave të salduar prej çeliku inox dhe tubave të filetuar?
  1. Fillimi » blog » Cili është ndryshimi midis tubave të salduar dhe filetuar prej çeliku inox?
Cili është ndryshimi midis tubave të salduar prej çeliku inox dhe tubave të filetuar?

Cili është ndryshimi midis tubave të salduar prej çeliku inox dhe tubave të filetuar?

Një nga komponentët më të rëndësishëm në shumë biznese janë sistemet e tubacioneve dhe materialet e ndryshme të tubave kanë përfitime dhe disavantazhe të ndryshme. Sot do të flasim për variacionet midis tubave inox të filetuar dhe të salduar.

Cilat janë Tuba me saldim inox?

Një tub i bërë nga çelik i pandryshkshëm që është salduar në mënyrë gjatësore krijohet duke rrotulluar një shirit ose pllakë çeliku inox në formë tubi. Përdoret shpesh në sektorë që kanë nevojë për rezistencë të përmirësuar ndaj korrozionit dhe forcë në temperaturë të lartë. Disa teknika, duke përfshirë saldimin me rezistencë (ERW), saldimin me hark në ujë (SAW), saldimin me induksion me frekuencë të lartë (HFIW), etj., mund të përdoren për të përfunduar procesin e saldimit. Ai gjithashtu mund t'i nënshtrohet përpunimit shtesë duke përdorur teknikat e petëzimit dhe falsifikimit të ftohtë për të krijuar shtresa, saldime dhe sipërfaqe me përfundime më të imta dhe toleranca më të forta.

Cilat janë avantazhet e tubit të salduar prej çeliku inox?

Forcë: Lidhjet e salduara janë në thelb të forta dhe mund të përballojnë presionin dhe stresin e lartë.

Pamja e qetë: Tegeli i saldimit mund të lëmohet ose bluhet për të krijuar një pamje të qetë.

Kosto-efektive: Tubat e salduar janë përgjithësisht më me kosto më efektive sesa tuba pa tegel.

Disponueshmëri: Tubat e salduar janë të disponueshëm në një gamë të gjerë madhësish dhe gjatësish.

Modelet e përdorura zakonisht: 304, 309S, 310S, 316L

Me gypat e salduar, ka disa gjëra për të menduar:

Tegel saldimi: Megjithëse procedurat bashkëkohore të saldimit kanë rritur shumë forcën dhe integritetin e lidhjeve të salduara, prania e një tegeli saldimi mund të rezultojë ende në një pikë të dobët në tub.

Rezistenca ndaj korrozionit: Tegeli i saldimit mund të jetë më i prirur ndaj korrozionit se pjesa tjetër e tubit. Përgatitja dhe veshja efektive e sipërfaqes mund ta zvogëlojë këtë problem.

Cilat janë gypat me fileto çeliku inox?

A tub çeliku inox me fije në fund që mund të vidhosen në pajisje ose tuba të tjerë njihet si një tub me fileto çelik inox. Fijet standarde britanike të tubave (BSP), një formë e zakonshme e fillit të përdorur në tuba dhe kanalizime, janë shpesh fijet në tuba. Ato përdoren shpesh në kanalizime, instalime hidraulike industriale dhe aplikacione të tjera ku rezistenca ndaj korrozionit dhe jetëgjatësia janë jetike pasi ato janë të thjeshta për t'u instaluar dhe hequr për mirëmbajtje dhe riparim.

Tubi i filetuar prej çeliku inox është i disponueshëm në një shumëllojshmëri të klasave të çelikut të pandryshkshëm, duke përfshirë 304 dhe 316, të cilat ofrojnë avantazhet e çelikut të pandryshkshëm, të tilla si rezistencë ndaj korrozionit dhe qëndrueshmëri, ndërsa ofrojnë gjithashtu një lidhje të sigurt dhe të padëmshme.

Cilat janë llojet e tubave të filetuar?

  1. Thread tub konik

Lloji më tipik i fillit të tubit në një sërë industrish është konik. Kur i përdredhni tubat së bashku, këto fije konike shtrëngohen, duke formuar një vulë të ngushtë. Threads Kombëtare të tubave (NPT) është një standard i përdorur gjerësisht i filetimit të tubave të ngushtuar që është i përshtatshëm për përcjelljen e lëngjeve ose gazeve nën presion. Ata kanë një kënd 60 gradë, maja dhe lugina të rrumbullakosura dhe një vulë të ngushtë pa nevojën për guarnicione.

  1. Fije e drejtë e tubit

Për shkak se forma cilindrike e fijeve të drejta të tubit i pengon ata të krijojnë një mbyllje të ngushtë, nyjet duhet të mbyllen me një copë litari ose unazë O. Standardi Uniform Thread (UTS), i cili përdoret shpesh në SHBA dhe Evropë për tubat që mbajnë lëngje pa presion, si tubacionet e kullimit, është një standard i mirënjohur i filetimit të drejtë të tubave.

  1. Linja API Pipe Thread

Industria e naftës dhe gazit përdor shpesh majat dhe luginat e ngushta, të rrumbullakosura, këndet e filetimit 30 gradë dhe fijet e ngushtuara të tubave të linjës API për t'i rezistuar presioneve dhe temperaturave të larta. Yndyra e filetimit nevojitet për të lubrifikuar dhe përmirësuar vulën në fijet e tubave të linjës API, gjë që i bën ato të papërshtatshme për aplikime të lëngjeve dhe gazit me presion të ulët.

  1. Fije e pjesshme trapezoidale

Fijet e pjesshme trapezoidale, të cilat përdoren shpesh në gypat që mbajnë ngarkesa të rënda dhe presione të larta, si ato të përdorura në sistemet hidraulike, dallohen nga rrafshët e pjerrëta në të dy anët e linjës. Fijet e dhëmbëzuara vijnë në varietete të brendshme dhe të jashtme. Në kontrast me fijet trapezoidale të brendshme, fijet trapezoidale të jashtme janë të sheshta në brendësi të vijës. Fijet e kompensuara prodhojnë një vulë të ngushtë, por lubrifikimi është i nevojshëm për t'i mbajtur ato nga thyerja.

  1. Fije katrore

Një lloj i veçantë i fillit të drejtë të tubit me formë drejtkëndore quhet fije katrore. Për shkak të forcës së tyre të jashtëzakonshme, këto fije përdoren shpesh në vidhat me plumb dhe pajisje të tjera transmetimi me fuqi të lartë. Megjithëse këto fije kanë nevojë për përpunim më të saktë se llojet e tjera të fijeve, ato kanë tendencë të konsumohen më pak se llojet e tjera të fijeve.

Cilat janë avantazhet e tubit të filetuar prej çeliku inox?

Instalimi Easy: Lidhjet me fileto janë të shkëlqyera për aplikacionet që kanë nevojë për mirëmbajtje ose ndryshime periodike pasi ato janë mjaft të thjeshta për t'u ndërtuar dhe hequr.

shkathtësi e mendjes: Tubat me fileto kanë një gamë të gjerë pajisjesh me të cilat thjesht mund të lidhen, duke u dhënë dizajnuesve të sistemit fleksibilitet.

Tuba me fileto zvogëloni kostot e instalimit duke hequr kërkesën për njohuri dhe pajisje saldimi.

Me gypat e filetuar, ka disa gjëra për të menduar:

Vlerësimi më i ulët i presionit: Krahasuar me nyjet e salduara, lidhjet me fileto mund të kenë një vlerësim më të ulët të presionit, gjë që i bën ato më pak të përshtatshme për aplikime me presion të lartë.

Rrjedhje e mundshme: Lidhjet me fileto që janë instaluar ose shtrënguar në mënyrë jo të duhur rrezikojnë të kenë rrjedhje.

Diametra të kufizuar: Tubat me fileto zakonisht disponohen vetëm në diametra më të vegjël dhe metodat e bashkimit për tubat me diametër më të lartë mund të ndryshojnë.

Zgjidhni tuba me fileto çeliku inox ose tuba të salduar prej çeliku inox

Aplikimi individual, rrethanat e funksionimit dhe nevojat e projektit janë vetëm disa nga variablat që ndikojnë në përdorimin e tubit të salduar apo të filetuar. Këtu janë disa gjëra për të menduar:

Temperatura dhe Presioni: Tubi i salduar mund të jetë një opsion më i mirë nëse sistemi funksionon në presion ose temperaturë të lartë për shkak të forcës së tij të natyrshme dhe rezistencës ndaj rrjedhjeve.

Mirëmbajtja dhe modifikimet: Një tub me fileto mund të jetë më praktik nëse sistemi ka nevojë për mirëmbajtje ose ndryshime të shpeshta, sepse është i thjeshtë për t'u bashkuar dhe shkëputur.

Madhësia e tubit: Tubi me fileto përdoret shpesh për diametra më të vegjël tubash. Megjithatë, për shkak të fuqisë dhe shkallës së presionit më të madh, tubi i salduar shpesh favorizohet për diametra më të mëdhenj.

Për të përcaktuar nevojat e sakta të dizajnit të një stacioni GLN dhe për të bërë zgjidhje të zbatueshme bazuar në variabla si presioni, temperatura, madhësia e tubit dhe konsideratat e mirëmbajtjes, mund të flisni me një inxhinier të certifikuar ose specialist hidraulik.

 

imazhet e kokës së autorit
Autori: gneesteel Gnee Steel është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, spirales, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.