Cili është ndryshimi midis tubit katror prej çeliku inox 321 dhe 316L?
  1. Fillimi » blog » Cili është ndryshimi midis tubit katror çelik inox 321 dhe 316L?
Cili është ndryshimi midis tubit katror prej çeliku inox 321 dhe 316L?

Cili është ndryshimi midis tubit katror prej çeliku inox 321 dhe 316L?

Megjithëse çdo varietet i çelikut inox ka cilësi përgjithësisht të krahasueshme, ka ende disa ndryshime të vogla. Është thelbësore të njihni dallimet midis metaleve të lidhura ndërsa kërkoni për çelik inox. Dallimet midis 321 dhe 316, dy nga varietetet më të përhapura të çelikut inox të përdorur në tuba katrorë, diskutohen këtu.

Tub katror 321 inox

Një aliazh austenitik krom-nikel me titan njihet si çelik inox 321 (SS321). Kur krahasohet me shumicën çeliqe çelik, kjo aliazh ofron rezistencë më të madhe ndaj korrozionit. Në krahasim me klasat e tjera të çelikut inox, ai gjithashtu ofron forcë më të madhe në temperaturë të lartë. Kjo e bën çelik inox 321 perfekt për aplikime në temperatura të larta, duke përfshirë shkëmbyesit e nxehtësisë, furrat dhe shkëmbyesit e nxehtësisë.

Tub katror 316L inox

Një aliazh austenitik krom-nikel i quajtur çelik inox 316L përmban molibden dhe sasi gjurmë karboni. Në krahasim me klasat e tjera të çelikut inox, kjo aliazh jep forcë më të madhe në temperatura të larta dhe më shumë rezistencë ndaj korrozionit se pjesa më e madhe e çelikut inox. Ai është i përsosur për t'u përdorur në situata shumë gërryese si objektet e përpunimit të ushqimit ose objektet mjekësore për shkak të përqendrimit të molibdenit, i cili gjithashtu ofron rezistencë të madhe ndaj gropave në kushte të klorur.

Karakteristikat e rezistencës ndaj korrozionit

Shkalla e rezistencës ndaj korrozionit midis çelikut inox 321 dhe 316L është një dallim kyç. Për shkak se titani në çelik inox 321 krijon një shtresë oksidi mbrojtës në sipërfaqen e tij kur bie në kontakt me ujin ose lëngjet e tjera që përmbajnë kloride ose përbërës të acidit sulfurik, ai në përgjithësi është më rezistent ndaj korrozionit se çeliku inox 316. Përmbajtja e shtuar e nikelit të klasës 316L rrit rezistencën e saj ndaj korrozionit me gropë të shkaktuar nga komponimet e klorit në situata me ajër të kripur ose shëllirë, si ato që gjenden rreth vijave bregdetare ku sipërfaqet e ekspozuara ndaj erërave të detit mund të grumbullojnë spërkatje kripe. Për shembull, spërkatja me kripë mund të grumbullohet në sipërfaqet e ekspozuara ndaj erërave të detit në vendet bregdetare. Për më tepër, Grade 316L ka më shumë molibden se grada 321 dhe, për rrjedhojë, është më rezistent ndaj gropave të shkaktuara nga komponimet e kloruruara, duke e bërë atë zgjedhjen më të mirë për përdorim në mjedise shumë gërryese si fabrikat e përpunimit të ushqimit ose spitalet ku pastrimi i rregullt me ​​dezinfektues që përmbajnë klor komponimet e bëjnë të pashmangshëm ekspozimin ndaj këtyre substancave.

Përbërja kimike prej 316L dhe 321

Tubi katror çelik inox 316L zakonisht ka 69% hekur, 16-18% krom, 10-14% nikel, 2-3% molibden, 0.08% karbon dhe sasi të vogla të elementëve të tjerë në përbërjen e tij elementare. Shihni tabelën më poshtë për më shumë detaje.

 

Kimik

 


Përqindje
 
Karbon <= 0.08%
Hekur Bilanci (69%)
Nikel 10-14%
silic <= 1.00%
Squfur <= 0.030%
Mangan <= 2.00%
Azot <= 0.10%
Mangan <= 2.00%
Molibden 2-3%

Tabela më poshtë ofron diapazonin tipik të përbërjes për tubat katrorë prej çeliku të pandryshkshëm 321.

Kimik

 

Vëllim(min-maks)
C -0.08
Mn -2.00
Si -0.75
P -0.045
S -0.030
Cr 17.0-19.0
Ni 9.0-12.0
N 0.10
tjetër Ti=5(C+N)-0.70

Përmbajtja e karbonit prej 316L dhe 321

Kromi preferon të reagojë me karbonin për të gjeneruar karbide të kromit kur tubat prej çeliku të pandryshkshëm austenit nxehen ose ftohen në intervalin e temperaturës 450 °C – 850 °C (800-1650 °F). Kromi është i varfëruar nga zonat përreth pasi karbitet precipitojnë në mënyrë preferenciale në kufijtë e kokrrave. Si rezultat, zonat e varfëruara nga kromi kanë më pak rezistencë ndaj korrozionit, duke e bërë aliazhin më të prekshëm ndaj sulmit ndërgranular (IGA).

Çeliku është inox Një aliazh çeliku inox austenit 18/8 i stabilizuar me titan njihet si Tubi katror 321. Aliazhi është më rezistent ndaj korrozionit ndërgranular për shkak të shtimit të titanit. Për më tepër, ai ndihmon në shmangien e reshjeve të karabit gjatë saldimit. Tubi katror 321 ka shumë përdorime. Lidhja është shpesh jashtëzakonisht e fortë dhe rezistente ndaj nxehtësisë, duke e bërë atë ideale për përdorim në situata me temperaturë të lartë. Tubat e avullit dhe bojlerit me presion të lartë, kontejnerët me presion dhe kolektorët janë shembuj të aplikimeve tipike.

 

imazhet e kokës së autorit
Autori: gneesteel Gnee Steel është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, spirales, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.