Tub çeliku inox vs tub plastik
  1. Fillimi » blog » Tub çeliku inox vs tub plastik
Tub çeliku inox kundrejt tubit plastik

Tub çeliku inox kundrejt tubit plastik

Një nga detyrat e para gjatë punës në një projekt hidraulik është të vendosni se çfarë lloj materiali të përdorni. Si tubacionet plastike ashtu edhe ato metalike mund të përdoren për shumicën e punëve hidraulike, kulluese dhe rishpërndarjen e lëngjeve, por cili është më i mirë? Për shkak të peshës së tij më të lehtë dhe kostos më të ulët, disa kontraktorë pëlqejnë materialet e tubacioneve plastike; megjithatë, disa ende besojnë se tubacionet metalike janë alternativa më e mirë për shumicën e aplikacioneve. Tani le të shqyrtojmë secilën veç e veç.

Karakteristikat fizike të Stainless Steel tuba dhe Tuba Plastike

1.Forca elastike: tub PPR > 49; tub çeliku inox > 520. Një nga shkaqet e rrjedhjes së ujit të një tubi PPR është se forca e tij është më pak se një e dhjeta e një tubi uji prej çeliku inox.

2. Lartë për tuba çeliku inox; e ulët për tubat PPR për sa i përket rezistenca ndaj konsumit. Një nga shkaqet e korrozionit të materialit është shpesh erozioni i ujit.

3. Rrezatimi UV: Ndërsa tubat PPR plaken dobët në prani të dritës UV të diellit, tubat prej çeliku inoks nuk plaken.

4. Koeficienti i zgjerimit termik: tub PPR 70; tub çeliku inox 17.3. Koeficienti i zgjerimit të tubave të plastikës është katër herë më i lartë se i tubave të ujit inox. Tubacionet e ujit me koeficientë shumë të lartë të zgjerimit do të rrjedhin ndërsa temperatura përreth ndryshon.

5. Përshtatja në temperaturë të ulët: Tubi plastik duhet të jetë mbi 0°C ose do të bëhet i brishtë; tubi inox duhet të jetë nën -270°C. sepse cilësimet e temperaturës së ulët nuk janë të përshtatshme për tubat plastikë.

6. Përshtatja ndaj temperaturës së lartë: Tubat PPR precipitojnë lehtësisht komponime të rrezikshme në temperatura të larta dhe lëshojnë gaz të dëmshëm; tubat inox mund të përballojnë temperaturat deri në 400°C.

7. Rezistenca ndaj korrozionit: Të dy tubat prej plastike dhe çeliku inox kanë rezistencë të mirë korrozioni. Aftësia për t'i rezistuar korrozionit është një tregues thelbësor i kalibrit të tubave të ujit.

8. Përshtatshmëria ndaj temperaturës së lartë: Tubi inox përshtatet mirë me temperaturat e larta; tub plastik nuk ka. Kur temperatura rritet mbi 30°C, tubi plastik humbet shpejt forcën dhe shpërthen sepse nuk mund t'i mbijetojë ujit të nxehtë në 90°C.

Krahasimi i shëndetit dhe mbrojtjes së mjedisit të tubave inox dhe gypave plastikë

1. Hormonet e mjedisit: Sistemi sekretor i njeriut mund të ndikohet negativisht nga hormonet mjedisore që gjenden në tubin PPR.

2. Depozitimi i papastërtive: Tubi PPR i thjeshtë për t'u zhvilluar papastërti, por tubi prej çeliku inox e bën të vështirë për ta bërë këtë. Është e thjeshtë të krijohet "ujë i qelbur" pasi përfundimi dhe dendësia e murit të tubit PPR janë të ulëta.

3. Ujë i fshehur: Tubi PPR përmban ujë të fshehur. "Uji i rrezikshëm" prodhohet nga përdorimi i përbërësve të panjohur.

4. Reshjet e substancave të dëmshme: Komponimet e dëmshme do të precipitojnë nga tubi plastik, duke rrezikuar shëndetin e njeriut.

5. Çështja e erës: Në një zonë të nxehtë, tubi plastik ka një erë që degradon cilësinë e ujit.

6. Shqetësimet mjedisore: Tubat PPR nuk janë të riciklueshëm pasi nuk janë të biodegradueshëm, por tubat prej çeliku inoks janë 100% të riciklueshëm, të gjelbër dhe të dobishëm për mjedisin.

7. Jeta e shërbimit (vite): Tubat e plastikës kanë jetëgjatësi nga 10 deri në 30 vjet, ndërsa tubat prej çeliku inox mund të zgjasin deri në 100 vjet.

8. Përshkueshmëria e oksigjenit: Tubat PPR janë fantastikë në lejimin e oksigjenit, por gjithashtu e bëjnë më të lehtë rritjen e baktereve dhe algave jeshile.

Aplikimi dhe Krahasimi i Kostos së Tubave Inox dhe Tubave Plastikë

Prodhimi i tubave plastikë është më i shtrenjtë se prodhimi i tubave prej çeliku, veçanërisht nëse prodhuesi e pret tubin paraprakisht. Për më tepër, tubat prej çeliku janë një zgjedhje më pak e shtrenjtë dhe më praktike për ndërtesat dhe llojet e tjera të ndërtimit për shkak të disponueshmërisë së tyre të gjerë dhe metodave të prodhimit.

Megjithatë, kur tubat plastikë përdoren në rrethana më pak se optimale, ato duhet të shkarkohen, çmontohen dhe zëvendësohen vazhdimisht, gjë që është e shtrenjtë për pronarin. Sidoqoftë, tubat e çelikut nuk kanë të njëjtat të meta. Ato mund të qëndrojnë deri në një shekull edhe me shumë pak mirëmbajtje.

Tubat e çelikut përdoren në një gamë të gjerë aplikimesh, duke përfshirë inxhinierinë strukturore praktike dhe estetike, si dhe sistemet HVAC, hidraulike dhe petrokimike. Ato gjithashtu mund të grumbullohen. Shtyllat zakonisht përdoren kur toka e themelit të ndërtesës është e pamjaftueshme e fortë për të mbështetur strukturën e plotë mbi të. Toka është bërë më e fortë nga përdorimi i tubave të çelikut, duke siguruar mbështetje më të sigurt strukturore.

Ndërsa tubat plastikë PV mund të jenë një opsion i gjithanshëm për mbylljet e tubave ose telit, ato nuk janë zgjidhja më e mirë për skenarët e goditjes dhe mbajtjes së ngarkesës.

Krahasimi i tubave inox dhe gypave plastikë si tuba uji

Tubat e ujit prej çeliku inox funksionojnë më mirë, nuk do të kontribuojnë në më shumë çështje të ndotjes së ujit, nuk kanë erë të çuditshme, nuk shkapërderdhin, nuk precipitojnë substanca toksike dhe mund të mbajnë ujë të pastër e të shëndetshëm. Materiali në vetvete është jo toksik dhe i lehtë për t'u mbajtur i pastër. Ai është përdorur prej kohësh në shumë disiplina të lidhura me shëndetin e njeriut. Si rezultat, tani është një substancë e zakonshme në biznesin e ushqimit, si dhe në sektorët e qumështit, pijeve, birrës dhe farmaceutikës. Përdorimi i tij në sigurinë materiale është gjithashtu i përhapur. Pajisjet mjekësore për njerëzit që kanë standarde strikte për higjienën dhe sigurinë përfshijnë stente të ndryshme, nyje artificiale, trupa gozhdë çeliku, etj. Tubat inox janë opsioni më i mirë për transportimin e ujit të pijshëm me cilësi të lartë për shkak të standardeve gjithnjë në rritje për cilësinë e ujit dhe rregulloret shtrënguese që rregullojnë shkarkimin e ndotësve nga tubat e ujit.

Për më tepër, tubi prej çeliku inox ka jetëgjatësinë më të madhe të shërbimit. Jeta e shërbimit të tubave inox mund të arrijë 100 vjet, dhe disa janë më pak se 70 vjet, që është aq e gjatë sa jeta e strukturave, sipas një analize të përdorimit të çelik i pandryshkshëm jashtë shtetit. Në Kinë, vlerësimi i jetëgjatësisë së tubave plastikë është sfidues. Teknologjia e përdorur në prodhim dhe kalibri i lëndëve të para luajnë një rol të rëndësishëm. Kualiteti i pabarabartë mbizotëron. Tubat e plastikës me cilësi të mirë mund të qëndrojnë deri në 25 deri në 30 vjet, megjithatë, të tjerët mund të zgjasin vetëm pak. Për më tepër, plakja e tubave plastikë është një çështje më e madhe. Plakja është rezultat i kohës, dritës së diellit, temperaturës, elementëve kimikë dhe mekanikë. Nën ndikimin e goditjes hidraulike dhe çekiçit të ujit, plastikat e vjetruara do të çaheshin, duke reduktuar në mënyrë drastike jetën e shërbimit. Teknika e lidhjes me shkrirje të nxehtë mund të rezultojë gjithashtu në degradim të materialit ose rrjedhje uji.

imazhet e kokës së autorit
Autori: gneesteel Gnee Steel është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, spirales, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.