Çelik inox 304 vs 316, Cilat janë ndryshimet?
  1. Fillimi » blog » Çelik inox 304 vs 316, Cilat janë ndryshimet?
Çelik inox 304 vs 316, Cilat janë ndryshimet?

Çelik inox 304 vs 316, Cilat janë ndryshimet?

Çelik inox 304 dhe 316 janë dy nota çeliku inox austenit që përdoren zakonisht. Për t'ju ndihmuar të përcaktoni se cila klasë është e duhura për projektin tuaj, ky blog do të shqyrtojë plotësisht ndryshimet midis çelikut të pandryshkshëm 304 dhe 316.

 Stainless çeliku: Cilat janë ndryshimet ndërmjet 304 dhe 316?

Për të zgjedhur shkallën e duhur të çelikut të pandryshkshëm nga krahasimi i çelikut inox 304 me 316, është e nevojshme të kuptohen ndryshimet midis çelikut inox 304 dhe 316. Më poshtë janë disa dallime kryesore që duhet të keni parasysh në mënyrë që të merrni notën e duhur për projektin tuaj.

1. Përbërje kimike

Dallimi kryesor midis inox 304 dhe 316 është përbërja e tyre kimike.

C Si Mn P S Ni Cr Mo
304 0.08 0.75 2.0 0.04 0.03 8.0 11.0 ~ 18.0 20.0 ~ -
316 0.08 0.75 2.0 0.04 0.03 10.0 14.0 ~ 16.0 18.0 ~ 2.0 3.0 ~

Nga përbërja kimike, mund të gjejmë se SS 316 ka më pak krom dhe më shumë nikel se SS 304, dhe gjithashtu ka 2% molibden. Vetitë dhe aplikimet e ndryshme të shfaqura nga të dyja klasat vijnë si rezultat i këtyre dallimeve.

2. Rezistenca korrozioni

Çelik inox 316 ka rezistencë më të mirë ndaj korrozionit se çeliku inox 304. Përmbajtja shtesë e molibdenit rezulton në klasën 316, ndihmon në rezistencën e klasës ndaj klorit, ndërkohë që përmirëson rezistencën e saj ndaj acideve dhe alkaleve.

304 Tuba çeliku inox

3. Qëndrueshmëri

Qëndrueshmëria është matja se sa i fortë është një material dhe aftësia e tij për t'i rezistuar konsumimit, korrozionit, lodhjes, deformimit dhe nxehtësisë. Krahasuar me SS 304, SS 316 ka qëndrueshmëri të madhe për shkak të rezistencës më të mirë ndaj korrozionit.

4. Dendësi

Dendësia e çelikut inox 304 është 7.93 g/cm³ dhe densiteti i çelikut inox 316 është 7.98 g/cm³. Dendësia e çelikut inox 316 është më e lartë se ajo e çelikut inox 304.

5. Prona mekanike

Më poshtë është tabela e krahasimeve inox 304 vs 316 bazuar në vetitë mekanike.

Tipi UTS N/mm Rendimenti N/mm Zgjatja% Fortësia HRB Numër i krahasueshëm DIN
i punuar hedh
304 600 210 60 80 1.4301 1.4308
316 560 210 60 78 1.4401 1.4408

6. Pika e shkrirjes

Pika e shkrirjes së çelikut inox të klasës 304 është pak më e lartë se ajo e çelikut të pandryshkshëm të klasës 316. Gama e shkrirjes së 316 është 2,500 °F – 2,550 °F (1,371 °C – 1,399 °C), afërsisht 50 deri në 100 gradë Fahrenheit më e ulët se pika e shkrirjes së çelikut inox të klasës 304.

7. Rezistenca në temperaturë

Çelik inox 304 ka një rezistencë më të lartë të temperaturës me pikën e shkrirjes 50 deri në 100 0F më të lartë se çeliku inox 316.

Shkalla 304: Trajton mirë nxehtësinë e lartë, por përdorimi i vazhdueshëm në 425-860 °C (797-1580 °F) mund të shkaktojë korrozion.

Klasa 316: Kryen më së miri në temperaturat mbi 843 ℃ (1550 ℉) dhe nën 454 ℃ (850 ° F)

316 Stainless Steel Rods

8. Aplikime

304 Çelik inox përdoret më shpesh në jetën tonë të përditshme, nga enët e kuzhinës dhe përpunimi i ushqimit deri te dekorimi arkitektonik dhe pjesët e automobilave. Ai përfshin:

– Pajisjet e ndërtesave rezidenciale dhe komerciale si dyert dhe tezgat e banjës

– Pajisje të tilla si frigoriferë dhe pjatalarëse

– Pajisje komerciale për përpunimin e ushqimit

– Mbulesat dhe veshjet e makinave

Për krahasim, çeliku inox 316 është më rezistent ndaj korrozionit, veçanërisht nga kloruret dhe kimikatet e tjera të ashpra, sesa çeliku inox 304. Kjo e bën atë një zgjedhje të zakonshme për pajisjet detare, përpunimin kimik dhe aplikime të tjera në të cilat materiali është i ekspozuar ndaj përqendrimeve jashtëzakonisht të larta të klorureve ose agjentëve të tjerë oksidues. Për shembull, mund të përdoret në:

– Pajisje kirurgjikale

– Shkëmbyesit e nxehtësisë

– Pajisjet e përpunimit kimik si rezervuarët dhe ngrohësit

– Pajisje detare si parmakë varkash, shkallë

– Mbulesa elektrike të jashtme

304 dhe 316 aplikime çelik inox

9. Çmimi

Rritja e përmbajtjes së nikelit dhe molibdenit në 316 e bën atë më të shtrenjtë se 304. Gjithashtu, përbërësi shtesë përmirëson rezistencën e tij ndaj korrozionit dhe në fund të fundit vlerën e tij.

Mesatarisht, çmimi i çelikut inox 316 është 40% më i lartë se çmimi i çelikut inox 304.

Çfarë duhet të përdorni: Nota 304 ose 316?

Pasi të keni parë ndryshimet midis të dy klasave SS, mund të dëshironi përgjigjen përfundimtare për krahasimin e çelikut inox 304 vs 316, cili është më i mirë? Siç mund ta prisni, nuk ka asnjë përgjigje të vetme. Megjithatë, për t'ju ndihmuar, ne do t'ju përgjigjemi disa pyetjeve më poshtë për t'ju ndihmuar të zgjidhni atë të duhurin për projektin tuaj.

1. Në çfarë mjedisi do të përdoret produkti?

Secila nga dy klasat e çelikut inox janë të përshtatshme për përdorim në mjedise gërryese. Megjithatë, në mjedise acidike, të kripura ose kloride, SS 316 përdoret më së miri pasi përmbajtja e tij prej 2% molibden i jep atij rezistencë të lartë ndaj korrozionit.

2. Sa është temperatura e punës?

Temperatura mund të shkaktojë korrozion. Prandaj, çelik inox 316 është një zgjedhje më e mirë kur temperatura e vendit të funksionimit është më e lartë (>843℃ dhe <454℃).

3. Cili është buxheti juaj?

Nëse nevoja për karakteristikat e mësipërme nuk është e rëndësishme, SS 304 është një zgjedhje e mirë pasi kushton më pak se SS 316.

mbështjellje çeliku inox në Gnee

Ndihmimi i thjeshtuar - Filloni projektin tuaj të ardhshëm SS nga Gnee

Pavarësisht nëse jeni duke kërkuar për 304, 316 ose çdo lloj tjetër çeliku inox, Gnee Stainless Steel mund të marrë materialin që ju nevojitet!

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një prodhues, furnizues dhe eksportues i besueshëm çeliku inox nga Kina. Produktet që ata prodhojnë përfshijnë: tuba inoksi, mbështjellje çeliku inoks, pllaka inox, profile çeliku inox, fletë çeliku inox dhe pajisje çeliku inox. Deri më tani, produktet e tyre janë eksportuar në 120+ vende dhe kanë shërbyer mbi 1000+ projekte, të favorizuara ngrohtësisht nga shumë klientë vendas dhe të huaj.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.