Disa çështje që lidhen me saldimin e tubave prej çeliku inox
  1. Fillimi » blog » Disa çështje që lidhen me saldimin e tubave prej çeliku inox
Disa çështje që lidhen me saldimin e tubave prej çeliku inox

Disa çështje që lidhen me saldimin e tubave prej çeliku inox

Procesi i vështirë i saldimit të tubave inox kërkon njohuri dhe aftësi të veçanta. Për të arritur rezultatet më të mira gjatë saldimit të çelikut inox, është thelbësore të zotëroni të gjitha teknikat më të mira.

Metodat e zakonshme të saldimit

Ka shumë mënyra për të bashkuar tubin prej çeliku inox. Këtu janë disa procedura tipike për saldimin tub çeliku inox:

1. Përzgjedhja e furnizimeve të përshtatshme të saldimit: materialet harxhuese TIG, MIG dhe Flux Cored Arc Welding (FCAW) janë vetëm disa nga opsionet e disponueshme për saldim. Duke pasur parasysh se çdo lloj ka avantazhe dhe disavantazhe, është thelbësore të zgjidhni llojin e duhur. Për shembull, saldimi TIG, i cili krijon një sipërfaqe më të pastër se saldimi MIG ose FCAW, përdoret shpesh për aplikime me mure të hollë. Për aplikime me mure të trasha ose ku nevojitet një shkallë më e lartë depozitimi, MIG dhe FCAW përdoren shpesh.

2. Përgatitni tubin: Prisni tubin në gjatësinë e dëshiruar dhe pastroni sipërfaqen e tubit për të hequr çdo mbetje, vaj ose ndotës të tjerë që mund të ndërhyjnë në procesin e saldimit.

3. Zgjidhni një metodë saldimi: Disa nga metodat më të njohura për saldimin e tubave inoks përfshijnë saldimin me hark të tungstenit me gaz (GTAW ose TIG), saldimin me hark metalik me gaz (GMAW ose MIG) dhe saldimin me hark metalik të mbrojtur (SMAW ose saldim me shkop) . Trashësia e tubit, niveli i dëshiruar i cilësisë së saldimit dhe pajisjet e disponueshme mund të kenë ndikim në përzgjedhjen e teknikës.

4. Instaloni pajisjet e saldimit: Montoni pajisjet e saldimit, furnizimin me gaz, materialin mbushës dhe çdo pajisje tjetër siç specifikohet nga metoda që keni zgjedhur.

5. Bëhuni një tub: Mbajeni saldimin në temperaturën, shpejtësinë dhe këndin e duhur duke iu përmbajtur teknikës së sugjeruar të saldimit për metodën që keni zgjedhur. Për shembull, tubat prej çeliku inox përdoren gjerësisht në saldimin TIG, i cili përfshin përdorimin e një elektrode tungsteni për të krijuar një hark midis elektrodës dhe tubit dhe shtimin e metalit mbushës sipas nevojës.

6. Kontrolloni saldimin: Pas saldimit, inspektoni saldimin për papërsosmëri, duke përfshirë thyerje, porozitet ose shkrirje të pjesshme. Nëse gjenden ndonjë defekt, rregulloni saldimin sipas nevojës.

Disa konsiderata për saldimin

Kur bëhet fjalë për saldimin e tubave dhe tubave prej çeliku inox, nuk ka asnjë magji. Produkti përfundimtar do të përmbushë standardet e përshkruara të cilësisë dhe do të ruajë vetitë e tij të synuara rezistente ndaj korrozionit nëse metalet mbushëse, nyjet, pastërtia dhe teknikat e saldimit janë përdorur siç duhet. Megjithatë, përmirësimet në procedurat dhe metodat e provuara dhe të vërteta u mundësojnë fabrikuesve të tubave të rrisin prodhimin pa kompromentuar rezistencën e çelikut të pandryshkshëm ndaj korrozionit.

1. Zgjedhja e metaleve mbushëse

Për tubat inox, metalet mbushëse zgjidhen për të përmbushur nevojat e aplikacionit dhe për të përmirësuar performancën e saldimit. Një përqendrim maksimal i reduktuar i karbonit zbatohet për metalet mbushëse me përcaktimin "L", siç është ER308L. Rezistenca ndaj korrozionit të lidhjeve të çelikut inox me karbon të ulët ruhet, gjë që është e rëndësishme për aplikime me pastërti të lartë, duke përfshirë ushqimin, pijet dhe farmaceutikët. Metalet mbushëse të shënuara me një "H" nga ana tjetër, kanë një përmbajtje më të lartë karboni dhe janë ideale për aplikime që kërkojnë më shumë forcë, veçanërisht në temperatura të larta. Nga ana tjetër, metalet mbushëse me një përmbajtje më të madhe silikoni mund të nxisin prodhimin duke rritur bashkimin e prapanicës, rrjedhshmërinë e pishinës së saldimit dhe shpejtësinë e udhëtimit.

2. Problemet dhe mjetet juridike për sensibilizimin

Faktori kryesor që redukton rezistencën ndaj korrozionit është sensibilizimi. Veshja "inox" e çelik i pandryshkshëm përbëhet nga oksidi i kromit. Do të formohet karabit i kromit, i cili do të lidhë kromin dhe do të ndalojë formimin e oksidit të kromit nëse përmbajtja e karbonit në saldimin dhe zonën e prekur nga nxehtësia është e lartë. Si rezultat, çeliku fillon të gërryhet, gjë që është e nevojshme për të marrë rezistencën e dëshiruar ndaj korrozionit.

Ekzistojnë tre mënyra për të trajtuar çështjen e sensibilizimit. E para është përdorimi i metaleve mbushës dhe një matricë me karbon të ulët për të minimizuar ose hequr plotësisht karbonin. Për shkak se karboni luan një rol të rëndësishëm aliazh në aplikime të veçanta, kjo qasje nuk është gjithmonë e zbatueshme.

Teknika e dytë përfshin zvogëlimin e sasisë së kohës që kalon saldimi dhe zona e prekur nga nxehtësia në temperatura që mund të shkaktojnë sensibilizimin, zvogëlimin e numrit të saldimeve dhe saldimin me sasinë më të vogël të hyrjes së nxehtësisë të mundshme për të kryer ftohje të shpejtë.

Përdorimi i metaleve mbushës me përbërje të veçanta aliazhi për të ndaluar zhvillimin e karbiteve të kromit është një teknikë e tretë.

3. Që rezistenca ndaj korrozionit të mbetet, nevojiten gazra mbrojtës

Argoni përdoret zakonisht si një gaz që fryn mbrapa kur saldohet tubi prej çeliku inox, megjithëse kjo mund të rezultojë në zhvillimin e disa nitrideve në rrënjën e saldimit, duke reduktuar rezistencën ndaj korrozionit. Për saldimin me hark tungsteni me gaz (TIG) të tubave inox, ekspertët këshillojnë përdorimin e drejtë të argonit.

Telat me fluks për saldimin e çelikut inox janë krijuar nga prodhuesit për të funksionuar në një përzierje tipike gazi argon/dioksid karboni 75/25%. Saldimi mbrohet nga ndotja nga karboni në gazin mbrojtës falë përbërjes së fluksit. Për më tepër, veprimi i rrjedhjes së mbulesës së skorjeve eliminon karbonin shtesë dhe e pengon atë të depërtojë në shtresën e saldimit. Për saldimin e suksesshëm të çelikut të pandryshkshëm 304 nuk është e nevojshme asnjë mbrapsht, kur përdoret teknika e depozitimit të rregulluar të metaleve (RMDTM). Megjithatë, çeliku inox dupleks duhet të pastrohet me një gaz inert, si argoni.

4. Kontrolli i futjes së nxehtësisë dhe shpejtësisë drejton procesin

Kontrolli i futjes së nxehtësisë, ftohja, rezistenca ndaj korrozionit dhe shtrembërimi janë të gjitha aspekte të rëndësishme të procesit të saldimit. Saldimi TIG është ende alternativa më e mirë për tubacionet me pastërti të lartë me diametër 6 inç ose më të vogël dhe trashësi muri në klasën 10, sepse zakonisht përdoret për saldimin e tubave prej çeliku të pandryshkshëm. Saldimi autogjen me prapanicë katrore TIG është procedura e rekomanduar për çelik inox të cilësisë së lartë ushqimore. Duke përdorur këtë teknikë për të bashkuar tubin pa përdorur asnjë metal mbushës, nxehtësia reduktohet dhe çdo ndryshim kimik i mundshëm gjithashtu hiqet. Çdo tub që është më pak se 1/8 inç i trashë zakonisht i nënshtrohet kësaj procedure. Prerja e tubit dhe shtimi i metalit mbushës bëhen të nevojshme pasi trashësia e tubit rritet në 10 deri në 40 inç. Saldimi TIG është ende opsioni më i mirë për disa diametra më të vegjël dhe mure më të trasha (si p.sh. Orari 80 me një diametër 2 inç).

 

 

 

imazhet e kokës së autorit
Autori: gneesteel Gnee Steel është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, spirales, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.