Pllaka e lëmuar prej çeliku inox dhe metodat e fabrikimit të saj
  1. Fillimi » blog » Pllakë e lëmuar prej çeliku inox dhe metodat e fabrikimit të saj
Pllaka e lëmuar prej çeliku inox dhe metodat e fabrikimit të saj

Pllaka e lëmuar prej çeliku inox dhe metodat e fabrikimit të saj

Ka raste kur çeliqet inox duhet të kenë një lloj të veçantë përfundimi; kur përdoret si veshje për pjesën e jashtme të një konstruksioni të profilit të lartë, për shembull. Në këto momente lind nevoja që të përdoren metoda të ndryshme lustrimi për të krijuar sipërfaqen e kërkuar. Gnee Steel mund të përdorë disa teknika të ndryshme të ekspertëve të lustrimit për të krijuar fletët dhe pllakat e lëmuara prej çeliku inox që u nevojiten klientëve. I gjithë lustrimi është përfunduar në një standard të lartë në mënyrë që pllakat e përfunduara të lëmuara prej çeliku të pandryshkshëm të kenë një pamje mbresëlënëse, të pastër dhe me shkëlqim.

Çfarë është pllaka e lëmuar prej çeliku inox?

Në procesin e prodhimit të pllaka inox, për të reduktuar vrazhdësinë e sipërfaqes dhe për të përmirësuar shkëlqimin e saj, është e nevojshme të lustrohen pllakat inox. Megjithatë, lustrimi nuk mund të përmirësojë saktësinë dimensionale ose saktësinë e formës gjeometrike të pllakës së inoksit. Ndonjëherë mund të eliminojë shkëlqimin (matjen).

Fletët dhe pllakat e lëmuara prej çeliku inox kombinojnë forcë të madhe me një pamje mahnitëse, duke e bërë atë një element popullor të dizajnit. Mund të përdoret në pjesën e jashtme të ndërtesave moderne, për të krijuar një pamje reflektuese që bie në sy, ose brenda shtëpive dhe zyrave, për të krijuar veçori të tilla si tabela dhe rafte. Për më tepër, lustrimi i sipërfaqes së pllakave inox të përdorura për pajisjet mjekësore, pajisjet e përpunimit të ushqimit dhe enët e kuzhinës mund të heqë substancat e dëmshme.

Cilat janë përfitimet e lustrimit të pllakave prej çeliku inox?

Edhe pse i njohur për përfundimin e tij të veçantë, çeliku inox mund të humbasë shkëlqimin e tij me kalimin e moshës. Megjithatë lustrim pllakë inox jo vetëm që ndihmon për ta mbajtur atë të bukur, por ka edhe përfitime të tjera. Këtu janë katër përfitimet kryesore të lustrimit të pllakave prej çeliku inox të përbashkëta nga ekipi ynë i projektit.

1. Rritja e rezistencës ndaj korrozionit dhe ndryshkut: Pasi pllaka inox të lihet për një periudhë kohore ose të përdoret për një kohë të gjatë, në sipërfaqen e saj do të formohet një shtresë oksidi e zezë ose gri. Ekzistenca e tij jo vetëm që ndikon në cilësinë e pamjes, por ndikon edhe në performancën. Prandaj, është e nevojshme të merren masat e duhura për ta hequr atë: lustrim. Lustrim mund të përmirësojë më tej rezistencën ndaj korrozionit dhe efektin e ndritshëm të pllakave prej çeliku inox. Gjithashtu mund të ndihmojë ndjeshëm në reduktimin e numrit dhe madhësisë së të çarave në metal që nxisin ndryshkun.

2. Rritja e estetikës: Estetika është gjëja numër një që tregtarët kërkojnë në produktet e tyre. Nëpërmjet metodave të ndryshme të përpunimit të lustrimit, sipërfaqet e pllakave të inoksit mund të kenë nivele të ndryshme të përfundimit të sipërfaqes, gjë që përmirëson shumë pamjen e çelikut inox dhe rrit tërheqjen për konsumatorët.

3. Heqja e ndotësve: Lustrim eliminon njollat ​​e padëshiruara, mbetjet dhe ndotësit e tjerë nga sipërfaqja, edhe nëse ato janë të padukshme për syrin e lirë, gjë që është e padëshirueshme për aplikime të caktuara. Në metalurgji, metalet shpesh lustrohen për të mundësuar vëzhgim më të mirë të strukturave të tyre kristalore, defekteve dhe ndërprerjeve nën një mikroskop.

4. Përmirësimi i pastërtisë: Metalet e lëmuara prej çeliku inoks janë më të lehta për t'u pastruar sesa ato të palustruara! Këto sipërfaqe më të lëmuara e bëjnë shumë më të vështirë që bakteret dhe mikrobet e dëmshme të kapin mbi to, që do të thotë se nuk do t'ju duhet t'i pastroni aq shpesh metalet. Përveç kësaj, fletët inox të lëmuara mund të parandalojnë përhapjen e sëmundjes dhe gjithashtu kërkojnë më pak mirëmbajtje për t'u mbajtur në rregull.

Fletë dhe pllaka inox të lëmuara

Si të lustrohen pllaka çeliku inox?

Lustrim është një proces tradicional dhe thelbësor i prodhimit. Në ditët e sotme, ka mënyra të shumta për të lustruar pllakat inox, duke përfshirë lustrimin mekanik, lustrimin elektrolitik, lustrimin kimik, etj. Le të kuptojmë shkurtimisht këto lloje të ndryshme dhe veçoritë e tyre.

1. Lustrim mekanik

Lustrim mekanik kryhet kryesisht në një makinë të veçantë lustrimi, e cila përbëhet kryesisht nga një motor dhe një disk lustrimi. Në varësi të materialeve të ndryshme të produktit që do të lustrohet, materialet harxhuese lustruese të materialeve të ndryshme (si shirita guri, rrota leshi, letër zmerile, etj.) vendosen në diskun e lustrimit. Dhe përzgjedhja e materialeve harxhuese për lustrim të përafërt dhe lustrim të imët është e ndryshme.

Gjatë lustrimit mekanik, sipërfaqja e tokës e kampionit duhet të shtypet në mënyrë të barabartë dhe të rrafshët në diskun lustrues rrotullues. Presioni nuk duhet të jetë shumë i lartë dhe duhet të vazhdojë të lëvizë në mënyrë radiale mbrapa dhe mbrapa nga buza e diskut në qendër. Nëpërmjet veprimit relativ të bluarjes dhe rrotullimit midis pluhurit lustrues jashtëzakonisht të imët (të lëngshëm) dhe sipërfaqes së bluarjes, shenjat e konsumimit eliminohen dhe fitohet një sipërfaqe pasqyre e ndritshme.

Përparësitë:

Kosto e ulët dhe funksionim i thjeshtë.

Produktet e përfunduara kanë rrafshueshmëri të mirë dhe shkëlqim të lartë.

Disavantazhet:

Efikasitet i ulët dhe intensitet i lartë i punës.

Do të shkaktojë ndotje serioze. Për shembull, do të prodhojë një sasi të madhe pluhuri, duke rrezikuar seriozisht shëndetin e punishtes dhe punëtorëve.

Është e lehtë të shkaktohen sipërfaqe të pabarabarta lustrimi dhe koha e lustrimit është e vështirë të kontrollohet.

Koha e mirëmbajtjes dhe mbylljes kundër ndryshkut është shumë e shkurtër.

Është i përshtatshëm për përpunimin e pjesëve të thjeshta dhe produkteve të vogla dhe të mesme.

Lustrim mekanik

2. Lustrim kimik

Lustrim kimik është që të lejojë që pjesët konvekse mikroskopike të sipërfaqes së pllakës së inoksit të treten në mënyrë preferenciale në tretësirën kimike, duke përftuar kështu një sipërfaqe të lëmuar. Nuk kërkon ndonjë pajisje dhe mund të lustrojë pjesët komplekse të punës. Gjëja më e rëndësishme është të konfiguroni një zgjidhje lustruese kimike. Përbërësit bazë të solucioneve kimike të lustrimit përfshijnë gërryes, oksidues dhe ujë.

Korrozivët janë përbërësit kryesorë. Nëse një fletë çeliku inox tretet në tretësirë, lustrimi nuk mund të kryhet. Oksidantët dhe aditivët pengojnë procesin dhe e lëvizin reagimin në një drejtim që favorizon lustrimin. Uji rregullon përqendrimin e tretësirës dhe lehtëson difuzionin e produkteve të reaksionit. Nëse lustrimi kimik i pllakave prej çeliku inox mund të vazhdojë pa probleme, varet nga kombinimi i arsyeshëm i përbërësve të mësipërm.

Përparësitë:

më pak investime, shpejtësi të lartë dhe efikasitet të lartë.

Produktet e gatshme kanë rezistencë të mirë korrozioni.

Nuk kërkon pajisje komplekse, mund të lustrojë pjesët e punës me forma komplekse dhe mund të lustrojë shumë pjesë të punës në të njëjtën kohë.

Disavantazhet:

Shkëlqim i ulët. Vrazhdësia e sipërfaqes e përftuar nga lustrimi kimik është përgjithësisht disa 10μm.

Gjatë operacionit të lustrimit kimik, acidi nitrik lëshon një sasi të madhe të gazrave të dëmshëm të verdhë-kafe, të cilat ndotin rëndë mjedisin.

Ka shumë lloje të solucioneve lustruese dhe këto solucione lustruese shpesh kanë një jetëgjatësi të shkurtër.

Cilësia dhe jetëgjatësia e lustrimit nuk janë aq të mira sa lustrimi elektrolitik.

Është i përshtatshëm për përpunimin e tufave të vogla, pjesëve komplekse dhe produkteve që kërkojnë ndriçim të ulët.

Lustrim kimik

3. Lustrim elektrolitik

Parimi i lustrimit elektrolitik është i njëjtë me atë të lustrimit kimik, i cili është që të shpërndajë në mënyrë selektive zgjatimet e vogla në sipërfaqen e pllakës së inoksit për ta bërë sipërfaqen të lëmuar. Krahasuar me lustrimin kimik, ndikimi i reaksionit të katodës mund të eliminohet dhe efekti është më i mirë. Lustrim elektrolitik inox është një lustrim miqësor me mjedisin dhe favorizohet nga gjithnjë e më shumë ndërmarrje aktualisht.

Elektroliti zakonisht përbëhet nga tre komponentë: (1) acidi oksidues, i cili është përbërësi kryesor i elektrolitit, si acidi perklorik, acidi kromik dhe acidi ortofosforik; (2) tretës, i cili përdoret për të holluar acidin dhe mund të shpërndahet në agjent lustrim. Në filmin e prodhuar gjatë procesit të bluarjes, të tilla si alkooli, anhidridi acetik dhe acidi acetik akullnajor; (3) Uji.

Për më tepër, procesi i elektropolistrimit ndahet në dy hapa:

1. Nivelimi makroskopik. Produktet e tretura shpërndahen në elektrolit dhe vrazhdësia gjeometrike e sipërfaqes së materialit zvogëlohet, Ra>1μm.

2. Zbutje me mikro-shkëlqim. polarizimi anodik, ndriçimi i përmirësuar i sipërfaqes, Ra<1μm.

Përparësitë:

Shkëlqim i gjatë pasqyre, proces i qëndrueshëm, ndotje e ulët dhe efikasitet i lartë.

Produktet e gatshme gjithashtu kanë rezistencë të mirë korrozioni.

Koha e lustrimit është e shkurtër dhe disa pjesë mund të lustrohen në të njëjtën kohë.

Nuk do të shkaktojë deformim të sipërfaqes së metalit.

Disavantazhet:

Trajtimi para lustrimit është më i ndërlikuar.

Elektroliti ka shkathtësi të dobët dhe jetë të shkurtër shërbimi.

Në procesin e lustrimit elektrolitik, kërkohen elektroda ndihmëse dhe pajisje ftohëse.

Është i përshtatshëm për prodhim masiv, i përdorur kryesisht në produkte të avancuara, produkte eksporti dhe produkte tolerance.

Lustrim elektrolitik

4. Lustrim me ultratinguj

Pjesa e punës vendoset në pezullimin gërryes dhe vendoset së bashku në fushën tejzanor. Sipas efektit të lëkundjes së valëve tejzanor, gërryesit bluhen dhe lustrohen në sipërfaqen e pjesës së punës.

Përparësitë:

Përpunimi me ultratinguj ka forca të vogla makroskopike dhe nuk do të shkaktojë deformim të pjesës së punës.

Përpunimi me ultratinguj mund të kombinohet me metoda kimike ose elektrokimike. Në bazë të korrozionit të tretësirës dhe elektrolizës, vibrimi tejzanor aplikohet për të trazuar tretësirën për të ndarë produktet e tretura nga sipërfaqja e pjesës së punës dhe për ta bërë korrozionin ose elektrolitin pranë sipërfaqes të njëtrajtshme; efekti i kavitacionit të valëve tejzanor në lëng mund të pengojë gjithashtu procesin e korrozionit dhe të lehtësojë ndriçimin e sipërfaqes.

Disavantazhet:

Veglat e punës janë të vështira për t'u bërë dhe instaluar.

5. Lustrim Fluid

Ky lloj mbështetet në lëngun që rrjedh me shpejtësi të lartë dhe grimcat gërryese që ai bart për të larë sipërfaqen e pjesës së punës për të arritur qëllimin e lustrimit. Metodat e përdorura zakonisht përfshijnë përpunimin me avion gërryes, përpunimin me avion të lëngshëm, bluarjen me fuqi të lëngshme, etj.

Procesi i lustrimit me ultratinguj

6. Bluarje dhe lustrim magnetik

Përdor lëndë gërryese magnetike për të formuar një furçë gërryese nën veprimin e një fushe magnetike për të bluar pllakat e çelikut inox. Kjo metodë ka efikasitet të lartë përpunimi, cilësi të mirë të produktit, kontroll të lehtë të kushteve të përpunimit dhe kushte të mira pune. Kur aplikohet në gërryes të përshtatshëm, vrazhdësia e sipërfaqes mund të arrijë Ra0.1μm.

7. Lustrim kimiko-mekanik

Është një teknikë që përdoret për të planarizuar sipërfaqet duke hequr kimikisht dhe mekanikisht materialin nga sipërfaqja. Efekti i lëmuar është shumë i ndritshëm, nuk ka defekte dhe ka rrafshueshmëri të mirë. Teknologjia e lustrimit kimiko-mekanik kombinon avantazhet e bluarjes kimike dhe bluarjes mekanike dhe tani është metoda më e përdorur e lustrimit.

Mund të marrë një sipërfaqe më të përsosur duke siguruar efikasitetin e heqjes së materialit. Rrafshësia e përftuar është 1-2 rend të madhësisë më e lartë sesa thjesht duke përdorur këto dy metoda bluarjeje. Dhe mund të arrijë vrazhdësi të sipërfaqes nga niveli nanometër në atomik. Produktet e zakonshme në jetën tonë të përditshme përfshijnë kuti telefoni celular, kunja për heqjen e kartave, butona, etj.

Lustrim kimiko-mekanik

8. Nano lustrim

Nano-lustrimi quhet gjithashtu lustrim plazmatik, i cili është një proces i ri lustrimi miqësor ndaj mjedisit. Lëngu lustrues i përdorur në nano-lustrimin ka një madhësi të vogël grimcash oksidi dhe fortësi të fortë, kështu që nuk prodhon gërvishtje gjatë lustrimit dhe ka një efekt të mirë lustrimi. Në ditët e sotme, ai përdoret gjerësisht në elektronikë, mobilje, mjekësi, automobila, hapësirë ​​ajrore dhe fusha të tjera. Krahasuar me proceset tradicionale të lustrimit, avantazhet e nano lustrimit janë:

1. Miqësore ndaj mjedisit. Lëngu i tij i mbeturinave mund të shkarkohet drejtpërdrejt pa shkaktuar ndotje, ose mund të përpunohet pak dhe të riciklohet. Gjithashtu nuk ka ndotje në mjedisin e përpunimit dhe përshtatet me drejtimin e zhvillimit të prodhimit të gjelbër;

2. Operacion i thjeshtë. Lustrimi i plazmës përdor pajisje të posaçme kontrolli të automatizuar, e cila është e thjeshtë për t'u përdorur dhe e lehtë për t'u mirëmbajtur.

3. Kosto e ulët. Kostoja e përpunimit është e ulët, e cila është e favorshme për promovim dhe mund të zvogëlojë personelin operativ dhe të zvogëlojë kostot e punës. Në të njëjtën kohë, ai gjithashtu mund t'u kursejë klientëve shumë nga konsumi i materialit të shkaktuar nga metodat tradicionale të lustrimit si lustrimi mekanik manual, lustrimi elektrolitik dhe lustrimi kimik.

4. Efikasitet i lartë. Pajisjet e automatizuara të kontrollit mund të arrijnë efektin e pasqyrës së elektrizimit brenda dhjetë sekondave deri në dy minuta përmes kimikateve speciale, duke përmirësuar ndjeshëm efikasitetin e prodhimit.

5. Cilësi e mirë lustrimi. Produktet e lëmuara nga pajisjet e kontrollit të automatizuar kanë cilësi të lartë, kontroll jashtëzakonisht të lartë të saktësisë, ndikim në madhësi të vogël dhe lustrim uniform, në mënyrë që e gjithë sipërfaqja e pjesës së punës dhe qoshet e vdekura të mund të arrijnë një efekt të qëndrueshëm pasqyre dhe të përmirësojnë vetitë kimike të sipërfaqes së produktit.

Fletë çeliku inox i lëmuar

Nivelet e shkëlqimit të pllakave të lëmuara prej çeliku inox

Me inspektim vizual, shkëlqimi i sipërfaqes së fletëve dhe pllakave prej çeliku inox të lëmuar mund të ndahet në 5 nivele:

Nivelet Shkëlqim
Niveli 1 Ka një film oksid të bardhë në sipërfaqe; asnjë shkëlqim
Niveli 2 Pak e ndritshme dhe skica nuk mund të shihet qartë
Niveli 3 Shkëlqimi është i mirë dhe skica mund të shihet
Niveli 4 Sipërfaqja është e ndritshme dhe konturi mund të shihet qartë (ekuivalente me cilësinë e sipërfaqes së lustrimit elektrokimik);
Niveli 5 Shkëlqim si pasqyrë

Gnee mund të lustrojë çdo madhësi metalike për projektet tuaja

Pajisjet më të avancuara të Gnee janë në hap me procedurat e sotme të lustrimit të çelikut. Ekipi ynë i lustruesve ekspertë të metaleve është gati të dëgjojë për projektin tuaj - nga detajet e vogla deri te madhësia e metalit që dëshironi të përdorni. Na kontaktoni për të mësuar më shumë rreth lustrimit të produkteve me porosi prej çeliku të pandryshkshëm dhe se si mund të jetësoni punën tuaj më të mirë. Gnee është një ekip zbatuesish që besojnë se ne mund të ofrojmë çdo koncept që ju ëndërroni.

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një prodhues, furnizues dhe eksportues i besueshëm çeliku inox nga Kina. Produktet që ata prodhojnë përfshijnë: tuba inoksi, mbështjellje çeliku inoks, pllaka inox, profile çeliku inox, fletë çeliku inox dhe pajisje çeliku inox. Deri më tani, produktet e tyre janë eksportuar në 120+ vende dhe kanë shërbyer mbi 1000+ projekte, të favorizuara ngrohtësisht nga shumë klientë vendas dhe të huaj.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.