A është çeliku inox magnetik?
  1. Fillimi » blog » A është çeliku inox magnetik?
A është çeliku inox magnetik?

A është çeliku inox magnetik?

Nëse pyet dikë “A është çeliku inox magnetik?”, disa njerëz besojnë se çeliku inox është një material plotësisht jomagnetik, dhe të tjerë besojnë se çeliku inox duhet të jetë magnetik sepse përmban hekur. E vërteta është se disa çelik inox janë magnetikë ndërsa të tjerët jo. Faktori vendimtar në magnetizëm zbret në mikrostrukturën e çelikut inox. Çeliqet inox kanë atë që quhet një strukturë "ferrite", e cila i bën ata magnetikë. Prandaj, çeliku inox martensitik, ferritik dhe i dyfishtë është zakonisht magnetik dhe çeliku inox austenitik përmban nikel dhe është jomagnetik.

Çfarë është çeliku inox?

Stainless steel është një substancë e përbërë nga jo më pak se 10.5% krom, së bashku me pak hekur, silikon, karbon, azot dhe mangan. Ai është i njohur kryesisht për rezistencën e tij të shkëlqyer ndaj korrozionit dhe forcën e lartë, një konsideratë kryesore për shumicën e aplikacioneve.

Llojet e çelikut inox

Bazuar në vetitë e tij metalurgjike dhe mikrostrukturat, çeliku inox mund të ndahet në pesë kategori:

Çelikë inox austenitikë, duke përfshirë 304, 321, 310, 316, etj.

Çelikë inox ferrit, duke përfshirë 409, 430, 439, etj.

Çelikë inox martensitikë, duke përfshirë 410, 420, 440, etj.

Çelikë inox dupleks.

Çelikë të ngurtësuar nga reshjet.

blog31-3_11zon

Çfarë e bën çelikun inox magnetik?

Që çeliku inox të jetë magnetik, duhet të plotësojë disa kërkesa:

1. Lidhja duhet të ketë hekur në strukturën e saj kimike. Kjo e bën çelikun inox magnetik.

2. Struktura kristalore e aliazhit duhet të vendoset në strukturë martenzitike ose ferritike. Nëse çeliku inox përbëhet kryesisht nga një strukturë austeniti, atëherë ai nuk do të jetë magnetik.

Për më tepër, rezistenca ndaj korrozionit nuk ka asnjë ndikim në magnetizëm. Në çeliqet inox, rezistenca ndaj korrozionit varet nga përqendrimi i kromit (dhe nganjëherë molibdenit). Sa më shumë të jetë secila, aq më e mirë është rezistenca ndaj korrozionit.

Cilat lloje të çelikut inox janë magnetikë?

Nga llojet e ndryshme të çelikut të pandryshkshëm, është çeliku i pandryshkshëm ferritik, martensitik, i dyfishtë dhe forcues nga reshjet që janë më të prirur për të shfaqur veti magnetike. Në të kundërt, çeliku inox austenitik nuk është magnetik, por mund të bëhet pjesërisht magnetik me formimin e ftohtë.

Çelikë inox ferrit. Çelik inox ferritik është zakonisht magnetik. Ky lloj çeliku inox përmban një sasi maksimale ferriti në strukturën e tij kimike, e cila është një përbërje e hekurit dhe elementeve shtesë. Kristalet e ferritit dhe hekurit e bëjnë këtë lloj çelik inox magnetik. Megjithatë, është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se disa çelik inox me ferrit kanë një tërheqje të dobët magnetike.

Çelikë inox martensitik. Shumë nga klasat e çelikut inox martensitik janë magnetike. Kjo është për shkak se hekuri është përbërësi kryesor në përbërjen e tij kimike dhe mund të jetë ferromagnetik.

Çelikë inox dyfish. Çeliqet e pandryshkshme të dyfishta janë më së shpeshti magnetikë sepse përfshijnë një përzierje ferriti dhe austeniti. Sasia e bollshme e ferritit është e përzier në çelik dupleks që e bën atë magnetik. Por, çeliqet inox të dyfishtë kanë një përzierje më të lartë të austenitit sesa çeliqet ferrit, të cilët mund të jenë magnetikë paksa të dobët.

Forcimi i reshjeve çeliku inox. Përdoret kryesisht për aplikime me skaj të ngurtësuar (prerës). Materiali bëhet magnetik pas ngurtësimit.

Çelikë inox austenitikë. Çeliqet inox austenitikë kanë një sasi maksimale austeniti që u jep atyre veti në thelb jomagnetike. Edhe pse disa nga lidhjet, të tilla si klasat 304 dhe 316, përmbajnë hekur, këto materiale janë joferromagnetike. Ato mund të bëhen pjesërisht magnetike përmes trajtimit të posaçëm termik ose forcimit të punës, i cili mund të formojë ferrit në disa vende. Kjo është arsyeja pse, notat austenitike shfaqin një magnetizëm të lehtë të ndryshëm në çdo skaj që është punuar mekanikisht, siç është skaji i një fletë.

2205 Pllaka inox

Si të eliminoni magnetizmin e çelikut inox?

Ekzistojnë tre mënyra për të eliminuar magnetizmin e çelikut inox, duke përfshirë:

1. Kontrolloni rreptësisht përbërësit kimikë.

Gjatë prodhimit, vlera e Cr/Ni në çelik inox mund të reduktohet, dhe më pas përmbajtja e Ni dhe Mn mund të rritet. Në përgjithësi, sa më e lartë të jetë përmbajtja e nikelit në aliazh, aq më pak magnetik do të jetë.

2. Trajtimi me zgjidhje me temperaturë të lartë.

Struktura e qëndrueshme e austenitit mund të restaurohet përmes trajtimit të tretësirës së ngurtë me temperaturë të lartë (një proces trajtimi termik në të cilin aliazhi nxehet në një zonë njëfazore me temperaturë të lartë dhe mbahet në një temperaturë konstante për të shpërndarë plotësisht fazën e tepërt në tretësirën e ngurtë dhe pastaj ftohet me shpejtësi për të marrë një zgjidhje të ngurtë të mbingopur), duke eliminuar kështu magnetizmin.

Metoda specifike është ngrohja e çelikut inox në rreth 1050°C dhe përdorimi i ujit të ftohtë ose metodës së shuarjes për të shkaktuar karburizimin e karabiteve në çelik inox.

3. Aplikoni një fushë magnetike zbutëse alternative.

Mund të demagnetizohet duke ndezur makinën e saldimit DC: shtrëngoni një nga darët e saldimit në njërin skaj të materialit dhe më pas përdorni një darë saldimi për të shtrënguar skajin e kundërt të materialit. Rryma gradualisht zvogëlohet dhe mund të ndahet në disa herë për të kryer. Por koha nuk mund të jetë shumë e gjatë dhe numri i herëve nuk mund të jetë shumë, përndryshe, është e lehtë të digjet makina e saldimit.

blog6-cover.png

Pyetjet e bëra më shpesh në lidhje me magnetizmin e çelikut inox

Këtu janë disa pyetje në lidhje me magnetizmin e çelikut të pandryshkshëm që mund t'i hidhni një sy.

1. Si të testoni vetitë magnetike të çelikut inox?

Vetitë magnetike të çelikut inox mund të testohen duke përdorur një magnet. Kur një magnet afrohet me çelik inox, ai do të tërhiqet nga çeliku inox magnetik, por jo nga çeliku inox jomagnetik. Megjithatë, mund të ketë ende një tërheqje magnetike edhe me çelik inox jomagnetik për shkak të papastërtive ose ndotësve të sipërfaqes.

2. Si funksionon magnetizmi inox?

Magnetizmi ndodh kryesisht për shkak të shpërndarjes së pabarabartë të elektroneve në atomet e elementeve të caktuara metalike, përfshirë hekurin. Një zhvendosje ndodh brenda atomit të përmendur, duke krijuar dipole magnetike - një nënprodukt i rrotullimit të parregullt të elektroneve.

3. Pse ka rëndësi magnetizmi në çelik inox?

Magnetizmi ndikon në performancën dhe përdorimin e synuar të materialit gjatë aplikimit. Përgjatë fabrikimeve dhe proceseve të tjera si saldimi, materialet magnetike mund të komplikojnë proceset që kryhen. Materialet magnetike gjithashtu mund të shkaktojnë që rrymat elektrike të sillen ndryshe.

Përveç kësaj, nëse një material duhet të ndahet shpejt nga materialet e tjera, atëherë të kesh një material magnetik thjeshton procesin e klasifikimit.

4. A do të veprojë çeliku inox si një mburojë magnetike?

Po, çeliku inox mund të veprojë si një mburojë magnetike, megjithatë, ndoshta jo në mënyrën se si po mendoni. "Mburojat" magnetike nuk i bllokojnë fushat magnetike, ato i ridrejtojnë ato.

5. A do ta zvogëlojë Paint forcën tërheqëse të një magneti në një copë çeliku inox?

Po. Kjo është e vërtetë për çdo çelik, jo vetëm për çelik inox.

Testi i magnetizmit të çelikut inox

Gnee Steel — Një fabrikues dhe furnizues çeliku me cilësi të lartë

Gnee Steel është një prodhues dhe furnizues i madh special i çelikut në Kinë. Ne jemi ekspertë metalikë dhe kemi ofruar shërbime dhe produkte cilësore ndaj klientit që nga viti 2008.

Në Gnee Metal, ne furnizojmë një gamë të gjerë metalesh për një sërë aplikimesh. Produktet/stoku ynë përfshin çelik inox, çeliku të aliazhuar, çeliku pranveror, çeliku për veglat, çeliku me shpejtësi të lartë, çeliku i mykut dhe aliazhi i nikelit. Çeliku ynë me mbështjellje të nxehtë dhe të ftohtë është i disponueshëm në një gamë të gjerë formash, duke përfshirë shufra, tuba, mbështjellje, fletë dhe pllaka. Ne mund të presim metalin sipas specifikave tuaja të sakta.

Na dërgoni kërkesën tuaj dhe merrni një kuotë falas sot!

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një prodhues, furnizues dhe eksportues i besueshëm çeliku inox nga Kina. Produktet që ata prodhojnë përfshijnë: tuba inoksi, mbështjellje çeliku inoks, pllaka inox, profile çeliku inox, fletë çeliku inox dhe pajisje çeliku inox. Deri më tani, produktet e tyre janë eksportuar në 120+ vende dhe kanë shërbyer mbi 1000+ projekte, të favorizuara ngrohtësisht nga shumë klientë vendas dhe të huaj.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.