A janë tubat e bakrit më të mirë se tubat prej çeliku inox?
  1. Fillimi » blog » A janë tubat prej bakri më të mirë se tubat prej çeliku inox?
A janë tubat e bakrit më të mirë se tubat prej çeliku inox?

A janë tubat e bakrit më të mirë se tubat prej çeliku inox?

Në të kaluarën, tubat e bakrit ishin mjaft të zakonshëm në treg. Megjithatë, gjithnjë e më shumë njerëz kanë filluar të përdorin tuba çeliku inox për shkak të kostos dhe faktorëve të tregut. Pra, çfarë i dallon tubat e bakrit nga tubat prej çeliku inox? Cili është eprori nga të dyja?

Krahasimi i performancës së Stainless Steel tuba dhe tuba bakri

1. Rezistenca ndaj korrozionit të dy tubave

Aftësia e një materiali për të përballuar efektet gërryese të lëngjeve ose gazeve që lëvizin nëpër të, si dhe çdo forcë të jashtme korrozive njihet si rezistenca ndaj korrozionit. Për shkak të shtresës pasive të oksidit të kromit që formohet në sipërfaqen e çelikut të pandryshkshëm dhe rigjenerohet shpejt kur sipërfaqja dëmtohet, një nga përfitimet më domethënëse të çelikut inox është rezistenca e tij ndaj korrozionit, gjë që e bën atë ideal në një sërë aplikimesh. rezistente ndaj korrozionit.

Kur ekspozohet ndaj disa kushteve të zakonshme mjedisore, veçanërisht në përqendrime më të larta, bakri mund të gërryhet. Gaze të tilla si dioksidi i karbonit, dioksidi i squfurit dhe sulfidi i hidrogjenit, uji "i fortë" me një përmbajtje të lartë klori ose klori (i cili gjithashtu gërryen çelik inox, por në përmasa më të mëdha), dhe kushtet acidike me një pH mbi 6.5-7.0 janë disa nga këto variabla kontribues.

Çelik inox shpesh siguron rezistencë superiore ndaj korrozionit ndaj një gamë më të gjerë gazesh dhe lëngjesh, megjithatë si çeliku inox ashtu edhe bakri do të korrodohen në kushtet e duhura.

2. Forca dhe qëndrueshmëria

Në testimin e sforcimit dhe stresit, çeliku inox performon më mirë se bakri sepse është zakonisht 2.5 herë më i fortë. 316 tub çeliku inox ka një forcë në tërheqje midis 570 dhe 620 Mpa, që është pothuajse tre herë më e madhe se ajo e bakrit. Mund të përballojë presionin e lartë dhe temperaturën e lartë pa asnjë problem.

Ndonëse është më i lehtë për t'u prerë, përkulur dhe më duktil se çeliku, bakri nuk është i përshtatshëm për aplikime me presion të lartë ose në temperaturë të lartë.

3. Krahasimi i kostos së Stainless çeliku dhe tuba bakri

Tubi prej çeliku inox është zakonisht alternativa më pak e shtrenjtë për sa i përket kostos. Mund të zgjasë për shumë vite nëse mirëmbahet siç duhet dhe zakonisht është dukshëm më i lirë se tubi i bakrit. Tubat e çelikut zakonisht kushtojnë më pak përpara, por për shkak të problemeve të korrozionit, ata mund të kenë nevojë për riparime më të shpeshta.

Nga ana tjetër, tubat e bakrit priren të kushtojnë më shumë në fillim, por kanë nevojë për më pak mirëmbajtje me kalimin e kohës. Jetëgjatësia e bakrit është gjithashtu e jashtëzakonshme; me mirëmbajtjen e duhur, mund të durojë 50 deri në 70 vjet. Si rezultat, tubat e bakrit janë përgjithësisht një opsion më i mirë në planin afatgjatë.

4. Instalimi dhe ndikimi në mjedis

Megjithëse kërkon më shumë përpjekje dhe kohë, bakri është një metal më i butë, më i lakueshëm që mund të përkulet lehtësisht, duke eliminuar nevojën për disa pajisje të vogla. Çelik inox është i mirë për instalime afatgjata për shkak të forcës dhe ngurtësisë së tij, duke kërkuar shpesh më pak mbështetje se bakri. Për shkak se trashësia e murit mund të reduktohet duke ruajtur të njëjtin nivel presioni, tubi inox mund të jetë gjithashtu më i lehtë se tubi i bakrit, duke thjeshtuar instalimin.

Për më tepër, çeliku inox është një material i riciklueshëm dhe miqësor ndaj mjedisit. Prodhimi i tij nuk përdor kimikate të rrezikshme, duke e bërë atë me nivel të ulët të karbonit dhe miqësor ndaj mjedisit. Megjithëse bakri është gjithashtu një element me përmbajtje të ulët karboni, trajtimi jo i duhur mund të çojë në degradim mjedisor.

Kur përdoren më shpesh bakri dhe çeliku inox?

Bakri dhe çeliku inox janë materiale të njohura dhe të besueshme për kanalizimet. Në aplikimet hidraulike rezidenciale, komerciale dhe industriale të lehta, bakri është përdorur për breza. Historikisht, çeliku inox është konsideruar një "vrasës" për shumë aplikime, sepse është i kushtueshëm, premium dhe i kushtueshëm.

Për shkak të kësaj, aplikimet e rënda industriale, industria e ushqimit dhe pijeve dhe industria e trajtimit të ujërave të zeza/ujit kanë përdorur historikisht më shpesh tubat prej çeliku inox. Të dy materialet, megjithatë, ofrojnë avantazhe. Çelik inox ka më shumë gjasa të merret në konsideratë për aplikimet ku tubacionet e bakrit ishin më parë teknologjia "shko-to".

Aplikacionet e mëposhtme nuk lejojnë përdorimin e bakrit:

Tubat e motorit: Karburanti mund të polimerizohet në tubat e bakrit, gjë që e trash atë.

Sistemet me presion të lartë (të kufizuara në vlerësimet e presionit të tubave të bakrit; ndërsa madhësia e tubit rritet, vlerësimet e presionit bien në mënyrë drastike) sisteme të përshpejtuara Duke marrë parasysh që shkalla e rrjedhës rritet në mënyrë dramatike me shkallën e korrozionit. Një tub bakri gërryhet 20 herë më shpejt se çeliku inox me një shpejtësi rrjedhjeje prej 6 m/s sesa me një shpejtësi rrjedhjeje prej 2 m/s.

Avantazhet dhe disavantazhet e tubave inox dhe gypave prej bakri

Avantazhet dhe disavantazhet e tubave prej çeliku inox

Tubat e çelikut kanë disa përfitime mbi tubat e bakrit, një prej të cilave është se ata janë më pak të prirur ndaj korrozionit. Tubi i çelikut është i përsosur për aplikime të jashtme, sepse nuk ngrin aq lehtë në klimat e ftohta. Për më tepër, tubat prej çeliku janë zakonisht më pak të shtrenjtë se tubat e bakrit.

Tubi i çelikut, në krahasim me tubin e bakrit, ka të metën e ngrirjes në mot të ftohtë, gjë që mund të çojë në probleme me sistemet tuaja hidraulike dhe të ngrohjes. Për më tepër, tubat prej çeliku zakonisht kushtojnë më shumë se tubat e bakrit.

Avantazhet dhe disavantazhet e tubave të bakrit

Rezistenca më e mirë ndaj nxehtësisë dhe presionit të tubit të bakrit mbi tubin e çelikut është një nga përfitimet e tij. Për më tepër, tubat e bakrit janë më të mirë se tubat e çelikut për sa i përket nxehtësisë dhe përçueshmërisë elektrike.

Një pengesë e mëtejshme e tubave të bakrit ndaj tubave të çelikut është ndjeshmëria e tyre më e madhe ndaj korrozionit, gjë që mund të jetë problematike në aplikime të ekspozuara ose të jashtme.

Përmbledhje e ndryshimeve midis tubave të bakrit dhe çelikut inox

Çdo material ka avantazhet dhe disavantazhet e tij, prandaj është e rëndësishme të peshoni me kujdes të gjitha opsionet tuaja përpara se të zgjidhni një lloj tubi mbi një tjetër për nevojat tuaja specifike. Me hulumtimin dhe planifikimin e duhur, duhet të jeni në gjendje të gjeni zgjidhjen më të mirë për projektin tuaj pa shumë vështirësi.

imazhet e kokës së autorit
Autori: gneesteel Gnee Steel është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, spirales, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.