Ndikimi i elementeve kimike në vetitë e çelikut inox
  1. Fillimi » blog » Ndikimi i elementeve kimike në vetitë e çelikut inox
Ndikimi i elementeve kimike në vetitë e çelikut inox

Ndikimi i elementeve kimike në vetitë e çelikut inox

Inox është një material i përdorur gjerësisht i përdorur në industri të ndryshme. Vlerësohet për rezistencën dhe qëndrueshmërinë e shkëlqyer ndaj korrozionit. Është një element i gjallë që mund të shihet kudo në jetë, si p.sh. soba inox, shkallët inox, legenët inox, thika inox, dekorimet inox, etj. Duke qenë në kontakt kaq të thellë me nevojat e përditshme të inoksit, e keni kuptuar ndonjëherë përbërjen e elementit kimik të çelikut inox? A e kuptoni efektin e elementeve të ndryshëm kimikë në çelik inox? Le ta diskutojmë së bashku!

A ndikojnë elementët kimikë në performancën e çelikut inox?

Produktet më të shitura të kompanisë sonë çeliku inox përfshijnë 304 çelik inox, çelik inox 316, çelik inox 430, inox 201, etj. Sipas formës së produktit, ndahet në bobina inox, tub inox, pllakë inox, folie inox, etj. Le të marrim disa shembuj për të shkurtuar shikoni efektet e elementeve të ndryshëm në çelik inox.

Tipi Elementi kimik Karakteristikat
304 Stainless Steel Ai përmban rreth 18% krom (Cr) dhe 8% nikel (Ni) dhe gjithashtu përmban një sasi të vogël karboni (C), mangan (Mn), silic (Si) dhe fosfor (P) dhe elementë të tjerë. Ka rezistencë të mirë korrozioni dhe rezistencë.
316 Stainless Steel Përmban përmbajtje kromi (Cr) dhe nikel (Ni) të ngjashme me 304, por gjithashtu shton rreth 2-3% molibden (Mo, përmban gjithashtu një sasi të vogël karboni (C), mangan (Mn), silic (Si), fosfor ( P) dhe squfuri (S) dhe elementë të tjerë. Ka rezistencë më të lartë ndaj korrozionit, veçanërisht në mjedise me temperaturë të lartë dhe acid.
430 Stainless Steel Përmban afërsisht 17% krom (Cr), nikel të ulët (Ni) dhe pa përmbajtje molibden (Mo) Çelik inox 430 ka rezistencë të fortë ndaj korrozionit, por nuk është aq rezistent ndaj korrozionit sa çeliku inox 304 dhe 316, dhe çmimi është relativisht i ulët.
201 çelik inox Përmban rreth 16-18% krom (Cr) dhe rreth 4-5.5% nikel (Ni), mangan më të lartë (Mn). 201 çelik inox ka forcë dhe fortësi më të lartë se çeliku inox 304 dhe 316, por pak më pak rezistencë ndaj korrozionit.

Nga shembujt e disa llojeve të ndryshme të çelikut inox të përmendur në tabelën e mësipërme, mund të konkludohet se çeliku inox është një material aliazh, i përbërë kryesisht nga hekur, krom, nikeli dhe elementë të tjerë. Përmbajtja dhe struktura e këtyre elementeve kanë një ndikim të rëndësishëm në performancën dhe karakteristikat e çelikut të pandryshkshëm, dhe prania ose mungesa dhe proporcioni i elementëve të ndryshëm aliazh janë jashtëzakonisht të rëndësishme.

"Funksionet" e elementeve të ndryshëm kimikë

Performanca e çelikut inox ndikohet shumë nga përbërja e tij e elementeve kimike, më poshtë janë disa elementë kimikë të zakonshëm dhe efekti i tyre në performancën e çelikut inox:

Hekuri (Fe) - Rol i rëndësishëm

Para së gjithash, hekuri është përbërësi kryesor i çelikut inox, i cili përbën rreth 70-75% të përbërjes kimike të çelikut inox. Përmbajtja e hekurit përcakton vetitë themelore të çelikut të pandryshkshëm, si forca, plasticiteti, përçueshmëria, etj. Në të njëjtën kohë, një sasi e përshtatshme hekuri mund të përmirësojë rezistencën ndaj korrozionit të çelikut inox dhe të rrisë jetëgjatësinë e tij. Për shembull, austenitic-ferritic çelik inox dupleks: ka avantazhet e çelikut inox austenitik dhe ferritik dhe ka superplasticitet. Austeniti dhe ferriti secili përbëjnë rreth gjysmën e çelikut inox. Në rastin e përmbajtjes së ulët të C, përmbajtja e Cr është 18%~28%, përmbajtja Ni është 3%~10%, dhe përbërësit e tjerë janë hekur.

blog3-Fe

Kromi (Cr) - Elementi i gurthemelit

Kromi është një nga elementët kryesorë në çelik inox dhe përmbajtja e tij në përgjithësi është mbi 10.5%. Funksioni kryesor i kromit është të formojë një film të dendur oksid, të quajtur "film pasiv", i cili mund të bllokojë në mënyrë efektive gërryerjen e substratit nga oksigjeni dhe lagështia e jashtme. Prandaj, sa më e lartë të jetë përmbajtja e kromit, aq më e mirë është rezistenca ndaj korrozionit të çelikut inox dhe është më i përshtatshëm për mjedise të vështira pune.

Nikel (Ni) - Rezistencë e përmirësuar ndaj korrozionit dhe nxehtësisë

Nikeli gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në performancën e çelik i pandryshkshëm. Shtimi i nikelit mund të përmirësojë forcën, plasticitetin dhe rezistencën ndaj korrozionit të çelikut inox, duke e bërë atë më të fortë dhe rezistent ndaj nxehtësisë. Në një mjedis me temperaturë të lartë, nikeli mund të zvogëlojë koeficientin linear të zgjerimit të çelikut të pandryshkshëm dhe të përmirësojë stabilitetin e tij termik dhe është një nga elementët aliazh të përdorur zakonisht.

blog3-Ni

Mangani (Mn) - Forca dhe Punueshmëria

Mangani mund të rrisë forcën dhe fortësinë e çelikut të pandryshkshëm dhe të përmirësojë punueshmërinë në të ftohtë dhe punueshmërinë e nxehtë të çelikut inox. Zakonisht shtohen sasi të vogla mangani për të balancuar përbërjen kimike dhe për të arritur vetitë e dëshiruara mekanike.

Karboni (C) - Forcon forcën

Karboni është një element i zakonshëm aliazh në çelik inox dhe ka një ndikim të madh në forcën dhe fortësinë e çelikut inox. Çeliqet inox me përmbajtje të lartë karboni në përgjithësi kanë forcë më të lartë, por mund të sakrifikojnë disa veti të rezistencës ndaj korrozionit.

Molibden (Mo) - Rezistenca ndaj plasaritjes ndaj korrozionit dhe korrozionit të stresit

Molibden mund të përmirësojë rezistencën ndaj korrozionit të çelikut inox, dhe gjithashtu mund të përmirësojë performancën e saldimit dhe rezistencën ndaj çarjeve ndaj korrozionit të stresit të çelikut inox, veçanërisht në temperatura të larta dhe kushte acidike. Dallimi kryesor në përbërjen kimike ndërmjet 316 spirale çelik inox dhe 304 është se 316 përmban Mo, i cili është më rezistent ndaj korrozionit se 304 në mjedise me temperaturë të lartë.

blog3-Mo

Silic (Si) - Fortësi e shtuar

Siliconi mund të rrisë forcën dhe fortësinë e çelikut inox dhe ka njëfarë ndikimi në rezistencën ndaj korrozionit dhe vetitë mekanike të çelikut inox.

Titanium (Ti) - Rezistencë e përmirësuar ndaj korrozionit

Titani rrit rezistencën ndaj korrozionit dhe forcën e çelikut inox dhe përdoret shpesh në aplikime të specializuara që kërkojnë performancë superiore.

Fosfori (P), squfuri (S) dhe azoti (N) - Përbërja e rregulluar

Përmbajtja e këtyre elementeve zakonisht duhet të kontrollohet në një nivel të ulët për të siguruar që çeliku inox ka rezistencë të mirë korrozioni dhe veti mekanike. Përmbajtja e tepërt e këtyre elementeve do të dëmtojë performancën e materialit dhe duhet të shtohet në sasinë e duhur.

blog3-5

Performanca e çelikut inox ndikohet kryesisht nga përbërja e tij kimike, veçanërisht nga prania dhe proporcioni i elementëve të ndryshëm aliazh. Kromi, nikeli, molibdeni, mangani, karboni, silikoni, titani dhe elementë të tjerë punojnë së bashku për t'i dhënë çelikut inox rezistencë të shkëlqyer ndaj korrozionit, forcë, qëndrueshmëri dhe veti të tjera të dëshirueshme.

Spirale prej çeliku inox 420, me fortësi të lartë dhe rezistencë ndaj konsumit, e përshtatshme për prodhimin e veglave dhe kallëpeve; Pllakë me model çeliku inox, me duktilitet dhe forcë të mirë, i përshtatshëm për qëllime dekorative; Bobina prej çeliku inox 2205, e përshtatshme për rezistencë të lartë dhe rezistencë ndaj korrozionit në raste seksuale; 304 Tub pa tegel prej çeliku inox, veçanërisht i përshtatshëm për mjedise kimike dhe detare. Qoftë spirale, pllakë ose tub, përbërja elementare kimike e secilit material çelik inox ndryshon.

Kuptimi i efekteve të këtyre elementeve kimike është kritik për zgjedhjen e shkallës më të përshtatshme të çelikut të pandryshkshëm për një aplikim të veçantë. Nëse keni akoma pyetje, ju lutemi mos ngurroni të na kontaktoni, ne do t'ju ofrojmë këshillat më profesionale, produktet më të përshtatshme dhe shërbimin më të mirë!

blog3-2

Furnizues GNEE çelik inox

GNEE çeliku Grupi është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit, e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, mbështjelljes, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains. Duke u mbështetur në Angang dhe ndërmarrje të tjera të hekurit dhe çelikut, ne kemi një shumëllojshmëri të gjerë produktesh, duke përfshirë pllakat e ndërtimit të anijeve, pllakat e enëve nën presion, kuvertën e urave, etj. Në të njëjtën kohë, ne ofrojmë tuba, shufra, projektim dhe prodhim inxhinierik dhe inox gjithëpërfshirës shërbimet e zgjidhjeve të çelikut. Duke bashkëpunuar me më shumë se 600 kompani në mbarë botën, kapaciteti vjetor i eksportit tejkalon 80,000 tonë metrikë. Zgjidhni Gurney Steel Group, ju zgjidhni një partner profesional dhe të besueshëm të zinxhirit të furnizimit të çelikut!

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit, e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, spirales, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.