Si të dalloni midis gize, tuba inox dhe tuba të galvanizuar?
  1. Fillimi » blog » Si të dalloni midis tubave prej gize, gypave prej çeliku inox dhe tubave të galvanizuar?
Si të dalloni midis gize, tuba inox dhe tuba të galvanizuar?

Si të dalloni midis gize, tuba inox dhe tuba të galvanizuar?

Në operacionet industriale, zgjedhja e materialit të përshtatshëm të tubave është thelbësore. A duhet të përdorni tub prej gize, të galvanizuar ose inox? Secili prej tre llojeve të tubave ka avantazhe dhe disavantazhe. Më poshtë, ne do të shqyrtojmë se si këto tre materiale ndryshojnë nga njëri-tjetri, duke ju dhënë gjithashtu disa burime dhe këshilla se çfarë të zgjidhni.

Çfarë është një Tub çeliku inox?

Një çelik i zbrazët, i zgjatur me përbërës të tjerë si nikel, mangan dhe molibden të shtuar për të përmirësuar cilësitë e tij, tubi prej çeliku inox është i formuar nga hekuri dhe krom. Përdoret në naftë, kimike, mjekësore, ushqime, prodhime të lehta dhe fusha të tjera për shkak të rezistencës së tij të jashtëzakonshme ndaj korrozionit dhe përshtatshmërisë për një gamë të gjerë aplikimesh që përfshijnë transmetimin e lëngjeve ose gazeve.

Tubi metalik i aliazhit është i mbrojtur nga mjedisi i jashtëm me një shtresë të hollë kromi, kështu që mjedisi i jashtëm nuk ka ndikim ose lëndim në mjedisin e brendshëm. Për më tepër, për të përmbushur kërkesa të ndryshme, tubat prej çeliku inox ofrohen në një sërë madhësish dhe formash, duke përfshirë tuba të rrumbullakët, katror dhe drejtkëndor. Për të krijuar sisteme tubacionesh që mund të bartin në mënyrë efektive lëngje ose gazra në mënyrë të sigurt dhe të besueshme, ato zakonisht përdoren në lidhje me pajisje dhe bashkime. Rrjedhimisht, tubat inox janë shumë të kërkuar në treg, me 304 316 tuba inox duke qenë më të njohurit për shkak të cilësive të tyre të cilësisë së lartë dhe ndryshimeve dimensionale. Këto lloje tubash çeliku inox kanë nivele të ndryshme të rezistencës ndaj korrozionit, forcës dhe karakteristikave të tjera në varësi të kërkesave të veçanta të aplikimit.

Si përfundim, tubat prej çeliku inox preferohen për shkak të rezistencës së tyre ndaj korrozionit, forcës, qëndrueshmërisë dhe shkathtësisë. Ata janë të pëlqyer jo vetëm në Kinë dhe Indi, por edhe në mbarë botën.

Pse quhet tub i galvanizuar?

Tuba çeliku që janë galvanizuar - një shtresë mbrojtëse zinku e aplikuar për të ndaluar ndryshkun dhe korrozionin - janë bërë prej çeliku. Galvanizimi u bë i njohur pasi u zbulua se helmimi nga plumbi mund të shkaktohet nga gypat e rregullt të plumbit. Tubi i çelikut zhytet në një tretësirë ​​zinku të shkrirë gjatë procesit të galvanizimit, i cili krijon një lidhje metalurgjike me sipërfaqen e tubit. Tubi i çelikut është i mbrojtur nga lagështia dhe substanca të tjera gërryese nga kjo mbulesë zinku.

Sistemet hidraulike përdorin shpesh tuba të galvanizuar, veçanërisht në shtëpitë dhe strukturat e vjetra. Për shkak se ato ishin të përballueshme dhe të qëndrueshme, ato ishin të pëlqyera në të kaluarën. Tubat e furnizimit me ujë të galvanizuar u bënë lloji më i popullarizuar i materialit që përdoret për furnizimin e shtëpive me ujë të pijshëm nga fundi i Luftës së Dytë Botërore deri në vitin 1960. Çeliku i poshtëm mund të ndryshket dhe gërryhet si rezultat i degradimit dhe dëmtimit të mbulesës së zinkut me kalimin e kohës. Problemet hidraulike si rrjedhjet, uji i zbardhur dhe presioni i ulët i ujit mund të rezultojnë nga kjo.

1. Rrjedhjet e ujit: Ndryshku ose korrozioni në pjesën e jashtme të tubit, zakonisht pranë nyjeve, mund të shkaktojë rrjedhje.

2. Uji i zbardhur: Hekuri dhe mineralet në tuba mund të bëjnë që uji të marrë ngjyrë kafe. Njollat ​​kafe pranë rubinetave mund të jenë potencialisht një shenjë e tubave të ndryshkur.

3. Presion i reduktuar i ujit: Tubat e gërryer mund të pengojnë rrjedhën e ujit. Si rezultat, mund të ketë presion të ulët të ujit.

Komplikimet e mundshme shëndetësore mund të rezultojnë nga ndonjë prej gjendjeve të lartpërmendura.

Çfarë është tubi prej gize dhe pse e përdorim atë?

Gize gri është materiali kryesor i përdorur për prodhimin e tubave prej gize. Tubacionet prej gize (CI) u përdorën zakonisht për të transmetuar ujin dhe ujërat e zeza derisa u krijuan tubacionet plastike. Një nga sistemet më të vjetra të tubacioneve që përdoret ende sot është prej gize, por gypat e polietilenit me densitet të lartë (HDPE) dhe polivinilklorurit (PVC) kanë zënë vendin e tyre. Megjithëse shumica e tubave prej gize duhet të zëvendësohen për shkak të përkeqësimit, disa prej tyre janë ende në shërbim.

Për shkak të qëndrueshmërisë dhe performancës afatgjatë, tubat prej gize përdoren shpesh në sistemet DWV (kullimi, mbeturinat dhe ventilimi), të cilat përdoren në shtëpi dhe struktura të vjetra. Tubat e kanalizimeve prej gize me instalim të saktë mund të zgjasin më shumë se një shekull. Tubat prej gize krijohen duke shkrirë hekurin e derrit, një sasi të konsiderueshme skrap metali dhe materiale të tjera, më pas duke derdhur metalin e shkrirë në kallëpe për të formuar muret e trasha të tubave. Tubi prej gize që rezulton mund të përballojë presione të ulëta të ujërave të zeza edhe nëse ndodh korrozioni, ka rezistencë të fortë ndaj ngarkesave të jashtme dhe është i përshtatshëm për instalim nëntokësor.

Tubat prej gize do të gërryhen me kalimin e kohës, megjithatë, ndryshku përfundimisht do të krijohet në tubin e ekspozuar, duke ngadalësuar gërryerjen. Tubi prej gize është ende një opsion i shkëlqyer për vendosjen e tubave në shtëpi për shkak të avantazheve të tij, por nuk është më aq i zakonshëm për shkak të alternativave më të përballueshme dhe më pak të shtrenjta aktualisht të disponueshme.

Si i dalloni nga syri i lirë?

1. Shqyrtoni materialin

Për shkak se materiali kryesor në tubat prej gize është hekuri, i cili gërryhet dhe ndryshket lehtësisht në temperaturën e dhomës, tubat prej gize jashtë zakonisht kanë një mbulesë më të qëndrueshme kundër korrozionit, zakonisht bojë asfalti ose bojë argjendi pluhur. Bojë me rrëshirë epokside është një opsion tjetër, kështu që ngjyra dhe struktura e bojës janë ato që mund të shihni dhe ndjeni.

Për të arritur ngjyrën e çelikut inox, tubi prej çeliku inox është bërë kryesisht prej çeliku të aliazhuar, i cili është rezistent ndaj ndryshkut në temperaturën e dhomës pavarësisht nga emri i tij. Siç mund të shihet, çeliku i pandryshkshëm dekorativ verbues në thelb është lëmuar.

Pjesa e jashtme e tubit të çelikut që është galvanizuar me zink është e veshur. Shtresa e jashtme e çelikut të galvanizuar synon të mbrojë tubin sepse tubi i zakonshëm i çelikut (teknikisht i referuar si tub çeliku i salduar) dhe tubi prej gize janë lehtësisht të prirur ndaj ndryshkut dhe korrozionit në temperaturën e dhomës. Në mënyrë tipike, ngjyra e shtresës së galvanizuar është e dukshme.

2. Konsideroni Lidhjen

Ndërsa lidhjet e prizës, lidhjet e kapëseve, lidhjet me fllanxha, etj., duken të dukshme, një tub prej gize nuk është i salduar.

Teorikisht, është e ndaluar saldimi i tubit të çelikut të galvanizuar sepse korrozioni galvanik do të ndodhë midis saldimit dhe shtresës së galvanizuar dhe saldimi do të heqë veshjen e galvanizuar. Si rezultat, lidhja bëhet shpesh duke përdorur një tel, një kapëse ose një fllanxhë teli.

Shumica e tubave prej çeliku inox është i salduar, megjithatë, ka edhe lidhës me fllanxha të salduara dhe lidhje kapëse. Teli është i vështirë për t'u vendosur për shkak të forcës së tij.

3. Përpara se të bëni një blerje, është e rëndësishme të merren parasysh plotësisht standardet e prodhimit, modelet, specifikimet dhe aspekte të tjera të tubave.

imazhet e kokës së autorit
Autori: gneesteel Gnee Steel është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, spirales, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.