Si të prisni tubin inox?
  1. Fillimi » blog » Si të prerë tub çeliku inox?
Si të prisni tubin inox?

Si të prisni tubin inox?

Përkulshmëria dhe qëndrueshmëria e nevojshme për shumë aplikime të rënda sigurohen nga gypat metalikë. Metali mund të gërryhet dhe në fund të dështojë, ashtu si çdo material tjetër prodhues. Për shkak të kësaj, prodhuesit shpesh përdorin çelik inox për komponentët thelbësorë. Në aplikimet e rënda, çeliku inox ofron qëndrueshmërinë dhe rezistencën ndaj korrozionit të nevojshëm. Kërkohen metoda të veçanta prerjeje dhe mbarimi për tubat e ndërtuar nga ky material veçanërisht i qëndrueshëm.

Procedurat për prerjen e tubit inox

Hapi 1: Matni tubin

Së pari duhet të matet tubi. Për të prerë tubin në madhësinë e duhur, do t'ju duhet të dini se sa është i gjatë.

Bëni një laps ose shënues në tub pasi të keni matjet. Sigurohuni që shënuesit të jenë të qartë dhe të lexueshëm në mënyrë që të mund të përcaktoni lehtësisht se ku duhet të bëhet prerja.

Hapi 2: Zgjidhni mjetin tuaj të preferuar

Pas shënimit të tubit, është koha për të zgjedhur mjetin e duhur. Prerja a tub çeliku inox mund të bëhet me mjete të ndryshme. Secila prej tyre ka avantazhe dhe disavantazhe, por të gjitha ato mund të përdoren për të përfunduar detyrën: Makina e bluarjes me kënd, Prerësja e tubave, Sharra e prerë, sharrë rrethore, rripi i sharrës, bashkim pjesësh figure, makina prerëse plazma dhe sharrë hekuri.

Hapi 3: Vendosni pajisjen mbrojtëse

Është thelbësore të vendosni pajisjet e duhura të sigurisë përpara se të filloni prerjen e tubit. Kjo përfshin tapa veshësh, doreza dhe mbrojtje për sytë dhe sytë. Ju nuk dëshironi që asnjë shkëndijë fluturuese apo mbeturina, pavarësisht nga instrumenti prerës që zgjidhni, të hyjë në sytë tuaj.

Mbajtja e mbrojtjes së duhur të veshit është thelbësore sepse disa instrumente lëshojnë gjithashtu zhurmë të lartë që mund të dëmtojnë veshët tuaj.

Hapi 4: Pritini tubin

Është koha për të prerë tubin pasi të keni zgjedhur instrumentin e duhur për detyrën.

Hapi 5: Zbrisni tubin

Pas prerjes së tubit, duhet të kujdeseni që të rrumbullakosni çdo skaj të dhëmbëzuar. Deburring është termi për këtë. Ka shumë qasje, por dy më të njohurat përfshijnë një mulli rripi ose një skedar.

Metoda më e shpejtë dhe më e thjeshtë për heqjen e një tubi është me një mulli me rrip. Megjithatë, ato mund të jenë të kushtueshme. Thjesht ndizeni atë dhe kaloni skajin e prerë të tubit përgjatë rripit të drejtimit për të hequr gërvishtjen nëse tashmë e keni një të tillë dhe dëshironi ta përdorni për pastrim.

Skedarët janë një opsion më pak i kushtueshëm, por kërkojnë më shumë kohë. Është e thjeshtë për t'u përdorur; thjesht filloni të fshini gërvishtjet derisa të jeni të kënaqur me rezultatin.

Hapi 6: Pastroni hapësirën e punës dhe tubacionet

Është koha për të pastruar vendin e punës dhe tubin që është prerë dhe gërryer. Së pari, pastroni vendin e punës nga të gjitha mbeturinat dhe rropat metalike. Megjithëse rekomandohet një hoover, mund të përdoret gjithashtu një fshesë. Pas kësaj, fshijeni tubin me një peshqir të pastër për të hequr qafe mbetjet.

Këshilla më gjithëpërfshirëse për prerjen e tubave prej çeliku inox

1. Ka shumë gjatësi dhe gjerësi të ndryshme të tubave prej çeliku inox. Këto specifikime ndryshojnë në varësi të aplikimit dhe madhësive të ndryshme të tubave kërkojnë pajisje të ndryshme prerëse. Një sharrë tubi orbital është e nevojshme për të prerë tubat e mëdhenj prej çeliku inox që janë më shumë se disa inç në diametër. Ndërsa një sharrë elektrike pret pjesën e jashtme të tubit, këto sharra tubash e mbajnë fort tubin në vend. Tuba më të mëdhenj mund të priten duke përdorur fuqinë dhe qëndrueshmërinë e kësaj makine, por madhësitë e tubave më të vogla mund të priten gabimisht nëse nuk dëmtohen. Tuba të mëdhenj inox duhet të priten duke mbajtur syze mbrojtëse dhe doreza të trasha.

Tubat ose tubat më të vegjël çeliku inox mund të priten me më pak forcë se pjesët më të mëdha duke ruajtur të njëjtën forcë dhe qëndrueshmëri. Për përmasa më të vogla të tubave prej çeliku inoks, shpesh më pak se disa inç në diametër, mund të përdorni një prerës dore tubash çeliku inox. Ky mekanizëm e siguron tubin në pozicion ndërsa një teh i drejtuar me dorë shkurton skajin e tubit. Ky lloj prerësi mund të trajtojë diametra më të vegjël tubash, por nuk mund të trajtojë madhësi më të mëdha të tubave industrialë. Kur përdorni një prerës të tubave prej çeliku të pandryshkshëm, nevojiten doreza të trasha. Përdorni një rrotë prerëse dhe një udhëzues prerës me kënd të drejtë në një mjet rrotullues shumëfunksional për të prerë tubin inox si një alternativë ndaj prerësit të tubave. Ky lloj instrumenti është shumë i dobishëm në hapësira të kufizuara ku bëhet sfiduese mbajtja dhe rrotullimi i një prerës të zakonshëm tubash me dorë.

2. bluarje

Prerja e tubave prej çeliku të pandryshkshëm nuk rezulton gjithmonë në skaje krejtësisht të drejta dhe të barabarta. Pasi të përfundojë prerja fillestare, duhet të përdorni një mulli për të zbutur skajet. Një rrotë guri mund të përdoret për të zbutur grykat e mbetura nga prerja dhe për të prodhuar një skaj të fundit për montimin e tubave. Fundi i prerë i tubit është bluar në sipërfaqen e gurit për të hequr të metat kryesore dhe për ta bërë atë gati për përfundim më të imët. Çdo grimcë e mbetur nga procesi i bluarjes mund të pastrohet shpejt me një rrotë teli pasi të përfundojë faza e bluarjes.

3. Lëmim

Një shtresë tjetër përfundimi është e nevojshme pasi skajet e përafërta të tubit të jenë lëmuar me një rrotë guri. Të metat më të vogla eliminohen duke përdorur një lëmues duke përdorur letër zmerile të rëndë, e cila mungon nga kokrriza e trashë e rrotës së gurit. Buza më e lëmuar dhe më e drejtë e prodhuar nga procesi i lëmimit lehtëson montimin. Mund të përdoret gjithashtu një mjet rrotullues me pika shtesë lëmuese. Sidoqoftë, lënia e mbeturinave pas bluarjes dhe lëmimit të skajit është e mundur. Çdo material i lidhur me lëmimin pastrohet me një rrotë teli, duke lënë pas një skaj të drejtë e të pastër tubi që është gati për montim.

Përveç kësaj, këtu janë disa këshilla të tjera për t'ju ndihmuar të prisni me sukses tubin prej çeliku inox:

Nëse nuk do ta përdorni tubin menjëherë, mbajeni në një vend të sigurt dhe të thatë. Është e rëndësishme të inspektoni rregullisht tubin e instaluar për shenja dëmtimi. Nëse prerja e tubit rezulton e vështirë, provoni ta ngrohni atë me një pishtar. Kjo do ta bëjë më të lehtë prerjen e metalit.

Pavarësisht se cilin mjet prerës vendosni të përdorni për këtë punë, sigurohuni që po përdorni tehet e duhura që janë vlerësuar për prerje çelik i pandryshkshëm.

 

imazhet e kokës së autorit
Autori: gneesteel Gnee Steel është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, spirales, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.