Si të pastroni pllakën prej çeliku inox?
  1. Fillimi » blog » Si të pastroni pllakën prej çeliku inox?
Si të pastroni pllakën prej çeliku inox?

Si të pastroni pllakën prej çeliku inox?

Si një material çeliku i gjithanshëm dhe me vlerë të mirë, pllaka inox përdoret gjerësisht në jetën tonë të përditshme, duke përfshirë ndërtimin, tregtinë, banesat, pajisjet shtëpiake, hapësirën ajrore, etj. Megjithatë, të gjitha metalet reagojnë me mjedisin e tyre, duke përfshirë ujin, ajrin dhe oksigjen, i cili më në fund do të shkaktojë mërzi, çngjyrim, njolla, oksidim, korrozion dhe ndryshk. Pllaka prej çeliku inox nuk bën përjashtim. Prandaj, është e nevojshme të pastrohen dhe të mirëmbahen pllaka inox në mënyrë që të shkëlqejnë përsëri. Atëherë, si ta pastroni atë? Vazhdoni për të marrë më shumë detaje tani.

Pse duhet të pastrojmë pllaka çeliku inox?

të gjithë çeliqe çelik përmbajnë të paktën 10.5% krom ndaj peshës. Është përmbajtja e kromit që krijon një mburojë të hollë dhe të ngushtë të quajtur shtresa pasive për të mbrojtur çelikun inox nga gërryerja në lagështi, ujë dhe mjedise të mediave gërryese. Sa më e lartë të jetë përmbajtja e kromit, aq më e madhe është rezistenca ndaj korrozionit. Por kur ky film mbrojtës është i dëmtuar dhe nuk ka mjaft krom që të reformohet, ndodh korrozioni dhe ndryshku. Për të shmangur këtë situatë, duhet të bëjmë pastrim në kohë për të zgjatur jetën e produkteve tona prej çeliku inoks.

Në përgjithësi, pastërtia e pllakave të inoksit mund të ndahet në dy hapa: pastrim i përgjithshëm prej çeliku inoks dhe pastrim specifik prej çeliku inoks. E para është e përshtatshme për pastrim të përditshëm me disa metoda të thjeshta pastrimi, ndërsa e dyta nënkupton zgjidhjen e disa rasteve speciale të korrozionit inox.

Sinkë Stainless Steel

Pastrim i përgjithshëm prej çeliku inox

1. Ujë të ngrohtë

Një nga mënyrat më të lehta për të pastruar çelik inox është thjesht duke aplikuar ujë të ngrohtë me një leckë. Mund të heqë në mënyrë efektive shumicën e njollave, papastërtive, papastërtive dhe gjurmëve të gishtërinjve. Përveç kësaj, kjo metodë nuk është shumë e rrezikshme dhe nuk do të dëmtojë sipërfaqen e inoksit. Megjithatë, njolla uji ose minerale të tjera në ujë mund të shfaqen nëse uji nuk është tharë siç duhet, prandaj sigurohuni që ta thani me një peshqir ose një leckë të thatë.

2. Sapun

Nëse uji nuk është i mjaftueshëm për të pastruar njollën, mund të provoni të përdorni ujë të butë me sapun. Kjo, ashtu si uji i ngrohtë, nuk do të dëmtojë çelikun tuaj inox, por është e rëndësishme që të thahet kur të përfundojë. Përzieni ujin dhe sapunin në një kovë ose lavaman dhe lagni leckën me lëngun. Më pas aplikojeni leckën në çelik inox dhe fshijeni sipërfaqen e saj. E rëndësishmja, mos harroni ta thani menjëherë me një leckë të freskët dhe të thatë.

3. Uthull

Uthulla ndihmon për të hequr qafe papastërtitë dhe njollat ​​siç duhet, gjë që e bën më të lehtë për ju pastrimin e produkteve tuaja inox. Megjithatë, vlen të theksohet se kjo metodë është e përshtatshme për produkte çeliku inoks me një frekuencë të lartë të përdorimit të përditshëm (si p.sh. tenxhere inox, tigane inox, enë tavoline çelik inox, etj). Mund ta përdorni sipas këshillave të mëposhtme.

– Fillimisht hidhni uthullën e bardhë dhe ujin në tigan (1:1) dhe ngroheni që të ziejë, në mënyrë që ndryshku të zbërthehet nga lëshimi i uthullës së bardhë dhe më pas pastroni me një top pastrimi. Përfundimi prej çeliku inox do të jetë po aq i ndritshëm sa i ri.

– Së dyti, lagni një leckë të butë pastrimi me uthull të bardhë, duke përdorur aq sa lecka të jetë e lagur, por jo e lagur dhe e pikuar me uthull. Uthulla do të pastrojë dhe dezinfektojë fletët pa dëmtuar sipërfaqen e çelikut.

– Së treti, derdhni uthull të bardhë të distiluar në një shishe sprej dhe spërkateni mbi pajisje. Fshijeni uthullën me një leckë mikrofibër ose peshqir letre.

– Së fundi, një copë vaj ulliri i përzier me uthull të bardhë mund të përdoret edhe për të pastruar sipërfaqet e kuzhinës.

Si të pastroni pllakën prej çeliku inox 2

4. Sode

Për të filluar, bëni një pastë të butë me sodë buke dhe ujë dhe më pas aplikojeni në njollë, duke e lënë të qëndrojë për rreth 20 minuta. Më pas, pastroni zonën me një leckë të butë të lagur në një tretësirë ​​uji, duke punuar paralelisht me kokrrën e inoksit për të shmangur gërvishtjet. Sigurohuni që të fshini plotësisht mbetjet e pluhurit dhe të thani sipërfaqen.

5. Vaj për fëmijë

Vaj mineral ose vaj për fëmijë është gjithashtu një alternativë efektive që përdoret për pastrimin e çelikut inox. Thjesht aplikojeni pak në një leckë larëse dhe fshijeni produktin. Sipërfaqja nuk duhet të jetë e yndyrshme, por do të duket me shkëlqim dhe të gjitha vijat do të zhduken.

6. Pastrues komercial inox

Pastruesit komercialë prej çeliku inoks janë padyshim mënyra më efektive e pastrimit që u jep një shkëlqim afatgjatë pajisjeve tuaja inox. Ato janë krijuar për të pastruar shenjat e gërvishtjeve, për të hequr njollat ​​dhe për t'i bërë pajisjet tuaja inox të duken me shkëlqim dhe të reja. Mund të jetë pak më i kushtueshëm se sapuni i enëve ose uthulla, por investimi shpesh ia vlen. Kjo do t'ju ndihmojë të kurseni kohë dhe të keni pajisje të pastra.

Megjithatë, ekziston një problem serioz me pastrues të tillë. Shumica e prodhuesve të pastruesve përdorin klorin si një përbërës që mund të dëmtojë sipërfaqen e çelikut inox. Duhet të siguroheni që pastruesja që blini nuk përmban klor.

Përveç kësaj, pastruesit me avull dhe pastruesit e xhamit gjithashtu ju ndihmojnë ta kryeni punën mirë.

Si të pastroni pllakën prej çeliku inox 3

Pastrim specifik prej çeliku inox

Kur pllakë inox bëhet shumë i ndotur dhe tregon shenja të çngjyrosjes ose korrozionit të sipërfaqes, pastrimi i përgjithshëm mund të mos jetë më i mjaftueshëm. Metodat e pastrimit të dizajnuara për të trajtuar lloje specifike dëmtimesh janë renditur më poshtë.

1. shenjat e gishtave

Për të hequr gjurmët e gishtërinjve nga çeliku inox, mund të përdorni pastrues xhami dhe një leckë mikrofibre. Spërkateni pastruesin drejtpërdrejt në sipërfaqen e inoksit dhe thjesht fshijeni atë me një leckë mikrofibre. Thajeni më pas me një peshqir në mënyrë që të mos fitohen njollat ​​e tepërta.

2. Pluhuri dhe papastërtia dhe papastërtia

Për të hequr papastërtitë, papastërtitë, pluhurin dhe njollat ​​nga sipërfaqet tuaja inox, përdorni ujë të ngrohtë me sapun dhe një leckë të pastër të butë. Kjo do të heqë 99% të këtyre shenjave pa gërvishtur sipërfaqet tuaja prej çeliku inox.

3. scratches

Për të parandaluar grumbullimin e lubrifikantëve ose produkteve dhe/ose papastërtive të procesit, gërvishtjet dhe sipërfaqet e tjera të vrazhda duhet të pastrohen mekanikisht.

4. Bojëra stilolapsash

Nëse keni një njollë boje në çelik inox, mund të jetë mjaft e vështirë për t'u hequr qafe, por nuk është e pamundur. Zakonisht, tretës të tillë si alkooli ose ksilen përdoren për të hequr bojën, por gjithmonë i provoni ato në një copë çelik inox që nuk është e ekspozuar për t'u siguruar që nuk do të shënjojnë metalin. Pasi të keni hequr njollën e bojës, mos harroni të lani butësisht zonën me ujë të ngrohtë me sapun dhe ta thani me një leckë.

Si të pastroni pllakën prej çeliku inox 4

5. Njollat ​​e vajit

Në shumicën e rasteve, njollat ​​e vajit mund të hiqen me alkool ksilen ose alkool izopropil. Nëse ato nuk funksionojnë, atëherë mund të përdoren alkoolet minerale, e ndjekur nga një pastrim i plotë më pas me ujë të ngrohtë. Provoni gjithmonë tretësit fillimisht në zonat që nuk janë të ekspozuara.

6. Njollat ​​e ndryshkut

Ndryshku në produktet ose pajisjet e çelikut inox ndonjëherë shihet para ose gjatë prodhimit, gjë që tregon se sipërfaqja është shumë e ndotur. Ndryshku duhet të hiqet përpara se pajisja të vihet në përdorim dhe sipërfaqja e pastruar tërësisht duhet të inspektohet me test hekuri ose me ujë.

7. Shenja dhe shirita ngjitës

Alkooli ose alkoolet minerale janë mënyra më e mirë për të hequr shenjat ngjitëse nga çeliku juaj inox. Për shiritat më të vjetër ose shenjat ngjitëse, mund të kërkojë pak kohë thithjeje për të zbutur ngjitësit. Gjithmonë lani dhe thani zonën më pas.

8. Shkalla e ujit

Uthulla e bardhë është mënyra më e mirë për të hequr çdo lustër uji në produktet prej çeliku inoks dhe është më mirë të ndiqet me ujë me sapun. Mos përdorni asnjë leckë ose jastëk që do të gërvishtin sipërfaqen e pllakës së inoksit.

Si të pastroni pllakën prej çeliku inox 5

Sa shpesh na duhet të pastrojmë pllakat inox?

Kjo është e vështirë të thuhet. Sa shpesh pastroni çelikun tuaj inox varet nga shumë faktorë, duke përfshirë përdorimin e mjedisit, përdorimin e kohës, përdorimin e shpeshtësisë etj. Mënyra më e mirë për të pastruar pllakat inox është të bëni pastrime të përgjithshme të rregullta dhe pastrime periodike më të thella.

Përfundim

Pavarësisht nga metoda që përdorni për pastrim pllaka inox, sigurohuni që të bëhet në mënyrën e duhur për të sjellë rezultatet e dëshiruara. Faleminderit që lexuat artikullin tonë se si të pastroni pllakat prej çeliku inox. Shpresojmë që një nga këto metoda të funksionojë për ju!

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një prodhues, furnizues dhe eksportues i besueshëm çeliku inox nga Kina. Produktet që ata prodhojnë përfshijnë: tuba inoksi, mbështjellje çeliku inoks, pllaka inox, profile çeliku inox, fletë çeliku inox dhe pajisje çeliku inox. Deri më tani, produktet e tyre janë eksportuar në 120+ vende dhe kanë shërbyer mbi 1000+ projekte, të favorizuara ngrohtësisht nga shumë klientë vendas dhe të huaj.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.