Si të pastroni tubin dhe tubin prej çeliku inox?
  1. Fillimi » blog » Si të pastroni tubin dhe tubin prej çeliku inox?
Si të PastroniTub dhe tub çeliku inox?">

Si të pastrohet Tub çeliku inox dhe Tub?

Çeliqet inox janë shumë rezistent ndaj korrozionit, megjithatë dëmtimi i sipërfaqes mund të ndodhë ende në disa aplikime. Pa pastrim dhe mirëmbajtje normale, oksidimi, korrozioni, ndryshkja ose çngjyrosje mund të zhvillohen me kalimin e kohës në kushte të rënda. Dëmtimi i përsëritur mekanik gjithashtu përshpejton përkeqësimin e metalit.

Shkaqet e korrozionit në çelik inox

Megjithëse çelik i pandryshkshëm është i njohur për rezistencën e jashtëzakonshme ndaj korrozionit, në disa rrethana megjithatë mund të ndryshket.

1. Kloridet janë një përbërës i shpeshtë i ujit të detit dhe përfshihen gjithashtu në produkte të ndryshme pastrimi dhe operacione industriale. Kloridet mund të prodhojnë korrozion me gropa në çelik inox, i cili mund të rezultojë në zhvillimin e vrimave dhe çarjeve në material.

2. Ekspozimi ndaj acidit: Acidet mund të gërryejnë edhe çelikun inox, veçanërisht nëse acidi është i përqendruar ose ekspozimi është i zgjatur. Korrozioni i shpejtë mund të shkaktohet nga acide të fuqishme si acidi sulfurik dhe klorhidrik.

3. Temperaturat e larta: Çelik inox mund të gërryhet në kushte ekstreme, veçanërisht nëse është i ekspozuar ndaj oksigjenit. Kjo mund të çojë në oksidim, i cili do të dobësojë substancën dhe do ta bëjë atë të gërryhet.

4. Ndotja: Çelik inox mund të gërryhet nëse ekspozohet ndaj metaleve ose substancave të tjera, si hekuri ose çeliku i karbonit. Kjo mund të ndodhë gjatë operacioneve të saldimit ose fabrikimit.

5. Pastrimi dhe mirëmbajtja jo e duhur: Pastrimi dhe mirëmbajtja jo e duhur mund të shkaktojnë gjithashtu korrozion në çelik inox. Për shembull, përdorimi i furçave me tela ose pastruesve gërryes mund të gërvishtin sipërfaqen e çelikut, duke e bërë më të mundshëm shfaqjen e ndryshkut.

Pastrim rutinë i çelikut inox

Ruajtja e pamjes dhe funksionalitetit të produkteve prej çeliku inox kërkon pastrim rutinë të materialit. Megjithëse çeliku inox është i njohur për forcën e tij, rezistencën ndaj ndryshkut dhe njollosjes, ai ende ka nevojë për pastrim rutinë për të ruajtur shkëlqimin e tij dhe për të shmangur akumulimin e papastërtive, papastërtive dhe papastërtive të tjera që mund të dëmtojnë performancën e tij.

Hapat e pastrimit janë si më poshtë:

1. Filloni duke përdorur një furçë të butë najloni për të pastruar butësisht çdo papastërti ose papastërti të grumbulluar.

2. Përdorni një sapun të lehtë ose detergjent të përshtatshëm për çelik inox për të pastruar sipërfaqen më pas.

3. Për të hequr qafe çdo mbetje, shpëlajeni tërësisht çelikun inox me ujë të pastër.

4. Sigurohuni që çeliku inox të jetë i thatë pas pastrimit. Për të krijuar një sipërfaqe të thatë, mund të përdorni një leckë të butë, një pecetë të disponueshme ose edhe një ventilator ajri.

Duhet t'i kushtohet vëmendje: Pastrimi dhe mirëmbajtja e çelikut inox mund të përfshijë përdorimin e kimikateve të rrezikshme. Mbani të gjitha masat paraprake të sigurisë të përcaktuara në udhëzimet e agjentit të pastrimit ose lustrimit. Bëni kujdes që të vishni pajisje mbrojtëse personale siç udhëzohet nga rregulloret e shëndetit dhe sigurisë në punë.

Pastrim specifik për çelik inox

Pastrimi rutinë mund të mos jetë më i mjaftueshëm kur çeliku inox është bërë tepër i papastër dhe tregon shenja korrozioni ose çngjyrosje të sipërfaqes.

1. Me sapun dhe ujë të ngrohtë, gjurmët e gishtave të shëmtuara të mbetura në pajisjet e inoksit mund të hiqen. Mund të përdoren gjithashtu tretës hidrokarbure ose solucione të disponueshme në treg.

 

2. Me alkool izopropil, aceton ose pije alkoolike të metiluara, ose duke aplikuar në mënyrë të përsëritur tretësin me një leckë të pastër dhe jo gërvishtëse derisa të zhduken të gjitha gjurmët, mund të pastrohen njollat ​​e vajit dhe yndyrës në çelik inoks.

3. Njollat ​​e djegura mund të hiqen nga tenxheret dhe tiganët e inoksit duke i zhytur në amoniak ose detergjent të holluar. Më pas, pastroni papastërtinë duke përdorur një furçë najloni. Nëse dëshironi, pluhurosni sipërfaqen e lëmuar me një pluhur gërryes të imët, por kujdesuni që të mos e gërvishtni. Në fund, jepini gjithçka një shpëlarje të mirë me ujë.

4. Takëme prej çeliku inox:

Çngjyrosja: Përdorni pastrim të butë dhe jo gërryes. Aplikojeni më pas me një leckë të butë ose sfungjer dhe më pas shpëlajeni gjithçka mirë me ujë.

Njollat ​​e kafesë: Zhyteni në sodë buke dhe ujë të ngrohtë, një zgjidhje e bikarbonatit të natriumit.

Njollat ​​e çajit: Zhyteni në ujë të ngrohtë dhe sode larës (karbonat natriumi). Përdorni një sfungjer ose peshqir të butë nëse sendi është shumë i madh për t'u lagur.

5. Acidi oksalik mund të përdoret për të trajtuar njollat ​​e ndryshkut duke aplikuar solucionin me një leckë të butë dhe duke e lënë të qëndrojë në sipërfaqe për pak kohë për të tretur çdo ndotës. Në fund, përdorni ujë të pastër për të shpëlarë çdo zgjidhje të mbetur.

6. Provoni të përdorni një tretësirë ​​uthull për të hequr pluhurin e çelikut inox: Holloni një pjesë uthull me tre pjesë ujë, më pas aplikojeni me një furçë najloni.

Spërkatjet e çimentos dhe llaçit: Lëngu shpëlarës spërkat menjëherë. Përdorni një zgjidhje me bazë acid fosforik 10%-15% në ujë të ngrohtë. Aplikoni pastruesin në mënyrë të barabartë, prisni 30-60 minuta, më pas neutralizoni acidin me pastrues alkaline ose amoniak të holluar. Në fund, shpëlajeni me ujë.

7. Pecetat për pastrimin e grafiteve të biodegradueshme mund të përdoren për të fshirë mbishkrimet në çelik inox. Për të shmangur dëmtimin e sipërfaqeve prej çeliku inox, shmangni përdorimin e teheve ose kruajtësve të ashpër.

8. Një lustrim metalik shtëpiak mund të përdoret për të eliminuar pikat e nxehta nga sipërfaqet prej çeliku inox dhe për të trajtuar të gjithë sipërfaqen për të parandaluar zbardhjen e ngjyrës. Lustrim metalik në shtëpi është lehtësisht i arritshëm dhe efektiv për lustrimin e kromit në pjesët e automjeteve.

9. Çdo gërvishtje, çarje dhe thyerje e dallueshme konsiderohet dëmtim strukturor. Çdo ndryshk i dukshëm duhet të eliminohet sa më shpejt që të jetë e mundur për të ndaluar dëmtimin shtesë. Por derisa ato të mund të rregullohen ose zëvendësohen, produktet e dëmtuara seriozisht duhet të ndërpriten.

10. Pastrues prej çeliku inoks me fosfat ose lubrifikantë të gjithanshëm mund të përdoren për të trajtuar korrozionin e lehtë deri në mesatar. Korrozioni i vogël: Aplikoni një lubrifikant të gjithanshëm (si WD-40) në zonën e dëmtuar, më pas pastrojeni tërësisht me ujë.

Përdorni një pastrues çeliku inoks me fosfat, siç është E-NOX CLEAN, për korrozion të moderuar. Pasi të keni aplikuar një shtresë të dytë pastrues, lëreni të qëndrojë për 30 deri në 60 minuta dhe më pas përdorni një pastrues alkalik, siç është UNO SF, për të neutralizuar acidin. Në fund, përdorni një peshqir letre për të pastruar plotësisht sipërfaqen përpara se ta shpëlani me ujë.

Për shkak se trajtimi i rëndë i ndryshkut është kaq kaustik, korrozioni i rëndë duhet të trajtohet nga një ofrues profesionist i shërbimit. Pas trajtimit, acidi nitrik i moderuar mund të përdoret për të pasivuar çelikun inox.

imazhet e kokës së autorit
Autori: gneesteel Gnee Steel është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, spirales, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.