Si të përkulni pllakën prej çeliku inox?
  1. Fillimi » blog » Si të përkulni pllakën prej çeliku inox?
Si të përkulni pllakën prej çeliku inox?

Si të përkulni pllakën prej çeliku inox?

Pllaka prej çeliku inox përmban të paktën 10.5% krom, më pak se 1.2% karbon dhe elementë të tjerë aliazh si nikeli dhe mangani, gjë që rrit plotësisht rezistencën e saj ndaj korrozionit dhe ngurtësisë. Pra, ofron një gamë të gjerë aplikimesh në shumë industri, nga pjesët dekorative deri tek aplikimet industriale në shkallë të gjerë. Megjithatë, një nga përdorimet më të njohura të pllakave inox është përkulja e tyre në forma të ndryshme, të cilat mund të përshtaten më mirë me madhësinë dhe formën e një aplikacioni të veçantë. Atëherë, si të përkulni pllakat prej çeliku inox?

Çfarë është përkulja e pllakave prej çeliku inox?

Përkulja e pllakave prej çeliku inox është procesi i formimit të pllakë inox në forma specifike. Kjo mund të arrihet përmes përdorimit të një frenash shtypjeje, makine shpuese, hekuri ose makineri të tjera.

Pse të përkulni pllakën prej çeliku inox?

Përkulja e fletëve të çelikut inox ka përfitime të shumta, duke e bërë atë një zgjedhje popullore për ata që kërkojnë të personalizojnë produktet ose projektet e tyre.

Së pari, pllakat prej çeliku të pandryshkshëm kanë rezistencë të shkëlqyer ndaj korrozionit, që do të thotë se ato nuk gërryhen lehtë edhe kur ekspozohen ndaj lagështirës ose elementëve të tjerë të ashpër si rrezet UV ose temperaturat ekstreme. Pra, kur ju përkulni tuaj pllakë inox në forma, nuk do t'ju duhet të shqetësoheni për ndryshkjen ose shenja të tjera korrozioni me kalimin e kohës.

Një përfitim tjetër është se, edhe pasi të jetë përkulur në forma të ndryshme, metali do të ruajë ende forcën e tij dhe nuk do të humbasë asnjë nga integriteti i tij strukturor me kalimin e kohës. Kjo e bën atë një zgjedhje ideale për projektet që kërkojnë rezistencë ndaj konsumimit me kalimin e kohës.

Pllaka SS

Si të përkulni pllaka çeliku inox?

Këtu janë hapat e përgjithshëm të përfshirë në lakimin e pllakave prej çeliku inox:

1. Përgatitni pllakat inox. Të gjitha duhet të inspektohen që të jenë të mira dhe të pastra.

2. Shënoni Bend. Matni dhe shënoni vendndodhjen e përkuljes përgjatë njërës skaj të pllakës së inoksit me masë shiriti dhe fëndyell. Vendosni një shenjë të dytë të kthesës në skajin e fletës së inoksit paralel me skajin që sapo keni shënuar.

3. Vishni kostumin mbrojtës. Vendosni syzet, dorezat dhe rrobat tuaja të sigurisë.

4. Zgjidhni veglat e duhura. Ekzistojnë disa metoda të ndryshme në dispozicion për lakimin e pllakave prej çeliku inox. Në varësi të kërkesave të projektit tuaj dhe kufizimeve buxhetore, ju mund të zgjidhni nga një sërë teknikash, të tilla si formimi manual (duke përdorur vegla dore), formimi i frenave me shtypje (duke përdorur presa) ose rrotullimi i ftohtë (duke përdorur makineri). Secila teknikë ka grupin e saj të mirat dhe të këqijat që duhet të peshohen me kujdes përpara se të vendosni se cilën metodë do të përdorni për nevojat tuaja specifike të projektit.

5. Vendosni parametrat. Rregulloni parametrat e frenave të shtypjes ose makinës përkulëse sipas trashësisë dhe dimensioneve të pllakës së inoksit.

6. Kryeni procesin e përkuljes. Kryeni me kujdes procesin e përkuljes, duke siguruar që pllaka të jetë e përkulur në këndin e kërkuar pa shkaktuar dëme.

7. Inspektoni rezultatin. Pas përkuljes, inspektoni pllakën inox për t'u siguruar që ajo plotëson specifikimet dhe tolerancat e kërkuara.

lakimi i pllakës inox

Konsiderata për lakimin e pllakës së çelikut inox

1. Trashësia e pllakës. Përpara se të përkulni pllakën inox, është thelbësore të përcaktoni trashësinë e pllakës. Pllakat më të trasha kërkojnë forcë më të madhe përkulëse, kështu që forca e përkuljes së frenave të shtypjes duhet të merret parasysh paraprakisht.

2. Këndi i përkuljes. Pllaka prej çeliku inox ka rezistencë të lartë në tërheqje, zgjatim të ulët, forcë të lartë përkuljeje të kërkuar dhe kënd të madh përkuljeje.

3. Rrezja e përkuljes. Sa më e madhe të jetë rrezja e përkuljes, aq më shumë do të rritet edhe rikthimi, kështu që kur përkulni fletën e çelikut inox, rrezja e përkuljes dhe këndi i përkuljes nuk duhet të jenë shumë të vogla, përndryshe do të ndodhin çarje të përkuljes.

4. Kërcim me përkulje. Për shkak të forcës më të lartë të rendimentit të çelikut inox në krahasim me çelikun e karbonit, rikuperimi elastik është më i madh. Mund të ketë mospërputhje në këndin e përkuljes, rrezen e lakimit dhe madhësinë e mykut. Prandaj, përdorimi i një grushti të sipërm më të mprehtë prodhon një rreze më të vogël përkuljeje dhe redukton rikthimin e fletës.

5. Llogaritja e lejimit të përkuljes. Leja e përkuljes, e cila është zgjerimi i anës së jashtme të pllakës, mund të llogaritet duke ditur trashësinë e fletës, këndin e përkuljes dhe rrezen e brendshme.

Kjo llogaritje përcakton gjatësinë e kërkuar të pllakës për lakimin.

Formula për llogaritjen e lejimit të përkuljes është: BA=(π/180) x B x (IR+K x MT), ose përdorni një matës të lejimit të përkuljes.

Përkulja e pllakës inox

Tre mënyra të zakonshme të lakimit të pllakave prej çeliku inox

1. Përkulja me dorë

Për fletët e holla dhe të vogla inox, mund t'i përkulim me dorë. Mjetet ndihmëse të përgatitura përfshijnë stilolapsa shënjimi, vizore këndore, vizore, pincë të sheshtë dhe çekiç.

Fillimisht, llogaritni lejimin e përkuljes, shënoni vijën e lakimit me një vizore dhe stilolaps shënjimi dhe më pas prisni madhësinë e fletës. Mbërtheni fletën fort me pincë me nofulla të sheshtë dhe përdorni një çekiç ose përkulje manuale sipas madhësisë. Përdorni një vizore këndi për të kontrolluar dhe përsëritur operacionin derisa të përfundojë lakimi.

2. Lakimi i nxehtë

Për pllaka të trasha çeliku inox, duhet të ngrohim pllakën dhe të kryejmë përkulje të nxehtë. Vendoseni llamarinën në makinën e shtypjes së nxehtë, makina do ta ngrohë llamarinën me frekuencë të lartë dhe do t'i japë formë duke e shtypur nxehtë me kallëp. Kjo metodë kërkon kallëpe të personalizuara për prodhim masiv.

3. Përkulja e Ftohtë

Në lakimin e ftohtë, zakonisht nevojiten frena shtypëse hidraulike dhe makine hidraulike rrotulluese.

Frena e shtypjes hidraulike mund të përdorë grushtin e sipërm për të ushtruar presion në rënie për të përkulur sipërfaqen e fletës së inoksit në këndin e specifikuar. Gjatë përkuljes, duhet të merret parasysh edhe raporti i trashësisë së fletës me pikën e pjesës së poshtme të frenave të shtypjes. Në përgjithësi, zgjidhni kanalin e kalimit (V) = trashësi (T) × 8.

Përkulja e Ftohtë

Cilat janë llojet e ndryshme të lakimit të pllakave prej çeliku inox?

Procesi i përkuljes së pllakave prej çeliku inox mund të rezultojë në forma të ndryshme përkuljeje bazuar në këndin dhe rrezen e kthesës. Le të hedhim një vështrim në disa nga llojet kryesore të lakimit në lakimin e pllakave prej çeliku inox.

1. V përkulje. Ky është procesi më i zakonshëm i përkuljes dhe është emërtuar kështu për shkak të grushtit në formë V-je dhe kërpudhave të përdorura në proces. Grushti e shtyp fletën metalike në pjesën e poshtme, duke rezultuar në një pjesë pune në formë V.

2. Fundi. Grushti i sipërm e shtyp plotësisht fletën metalike në mbulesën e poshtme, kështu që këndi i kallëpit përcakton këndin përfundimtar të pjesës së punës. Fundi mund të reduktojë kthimin e fletës dhe të sigurojë saktësi të mirë.

3. Përkulja e ajrit. Përkulja e ajrit ofron fleksibilitet më të madh, duke ju ndihmuar të arrini rezultate midis 90 dhe 180 gradë me kthesa të shumta si rregullime. Sigurisht, saktësia e tij do të jetë më e ulët se ajo e Bottoming.

4. Monedha. Monedha ka qenë e njohur në të kaluarën, por me zhvillimin e CNC Press Brake, aplikimi i saj është zvogëluar gradualisht.

5. U përkulje. Përkulja U është e ngjashme me përkuljen V në atë që përdor gjithashtu grushtin e sipërm për të shtypur mbulesën e poshtme. Por forma e tij është në formë U dhe përdoret kryesisht për prodhimin e çelikut të kanalit në formë U.

afrimet e përkuljes

6. Përkulja e hapit. Përkulja me hapa është përkulja me shumë V, e cila mund të bëjë që pjesa e punës të përkulet me një rreze të madhe, por gjithashtu mund të kryejë disa përkulje të vogla V me radhë.

7. Përkulje rrotull. Ky proces përdoret për lakimin e pjesëve të punës me kaçurrela të mëdha dhe përfshin përdorimin e tre rrotullave të drejtuar nga një sistem hidraulik për të përkulur fletën. Për shembull, lejon që fleta të përkulet në tuba dhe kone. Nëse është e nevojshme, mund të prodhohet edhe përkulje me rreze të madhe, e cila mund të rrotullohet një herë ose disa herë në të njëjtën kohë.

8. Fshij Bending. Kjo metodë është e ngjashme me lakimin e skajit, përkatësisht përkuljen e skajit të llamarinës, dhe mjeti i përkuljes së gjerësisë përcakton gjithashtu rrezen e brendshme të lakimit. Pllaka vendoset në shtresën e poshtme dhe presioni ushtrohet në metalin e spikatur nga një jastëk presioni dhe grusht, duke rezultuar në përkulje.

9. Lakimi i skajeve. Kjo metodë përfshin përdorimin e kallëpeve të sipërme dhe të poshtme që lëvizin lart e poshtë për përkulje. Zakonisht përdoret për pllaka më të shkurtra çeliku inox për të zvogëluar mprehtësinë dhe për të parandaluar dëmtimin e skajit të përkuljes.

10. Përkulje rrotulluese. Kjo metodë mund të përkulë pjesën e punës me një shkallë prej më shumë se 90. Profili përfundimtar është i ngjashëm me një kthesë V, por sipërfaqja e profilit është më e lëmuar.

Lloje të ndryshme-përkulëse pllakash çeliku inox

Përfundim

Përkulja e pllakave prej çeliku inox mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të personalizuar projektin ose produktin tuaj sipas nevojave dhe preferencave tuaja. Duke lexuar këtë blog, do të përfitoni shumë për të siguruar që projekti juaj të dalë saktësisht ashtu siç dëshironi, duke minimizuar dëmtimet ose deformimet e mundshme për shkak të teknikave të pahijshme. Nëse dëshironi të bisedoni më tej, mirëpresim të kontaktoni ekipin tonë teknik: Whatsapp: + 8619949147586.

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një prodhues, furnizues dhe eksportues i besueshëm çeliku inox nga Kina. Produktet që ata prodhojnë përfshijnë: tuba inoksi, mbështjellje çeliku inoks, pllaka inox, profile çeliku inox, fletë çeliku inox dhe pajisje çeliku inox. Deri më tani, produktet e tyre janë eksportuar në 120+ vende dhe kanë shërbyer mbi 1000+ projekte, të favorizuara ngrohtësisht nga shumë klientë vendas dhe të huaj.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.