Sa aplikacione të ndryshme ka për tubin inox?
  1. Fillimi » blog » Sa aplikacione të ndryshme ka për tubin inox?
Për sa aplikacione të ndryshme ekzistojnëTub çeliku inox?">

Për sa aplikacione të ndryshme ekzistojnë Tub çeliku inox?

Nafta dhe gazi, inxhinieria, detaria, automobilat, përpunimi kimik dhe infrastruktura janë vetëm disa nga industritë dhe aplikacionet që përdorin tuba çeliku inox, të cilët mund të prodhohen në disa diametra dhe konfigurime. Përveç kësaj, tubat prej çeliku inox përdoren për disa detyra, duke përfshirë transportin e lëngjeve dhe gazeve, ndërtimin e strukturave dhe sigurimin e rezistencës ndaj korrozionit. Në përgjithësi, duket se tubat prej çeliku inox përdoren në një sërë industrish për një sërë qëllimesh.

Aspekte arkitekturore

Ndërtesat mund të përfitojnë nga prakticiteti dhe tërheqja estetike e përdorimit të çelikut inox.

Çelik inox u përdor gjerësisht gjatë epokës së Art Deco, me pjesën e sipërme të ndërtesës Chrysler që ishte shembulli më i njohur i saj. Sepse çelik i pandryshkshëm është shumë e qëndrueshme, shumë prej këtyre strukturave kanë ruajtur pamjen e tyre origjinale. Strukturat moderne si Kullat Binjake dhe pjesa e jashtme e Kullës Jin Mao janë ndërtuar gjithashtu nga çelik inox. Llojet e çelikut të pandryshkshëm me rezistencë të lartë, si notat "Lean Duplex", tani po përdoren më shpesh në aplikime strukturore.

Nga ana tjetër, çeliku inox mund të përdoret si një material për çati aeroporti për shkak të reflektimit të tij të ulët, i cili parandalon verbimin e pilotëve. Aeroportet si Aeroporti Ndërkombëtar Sacramento në Kaliforni dhe Aeroporti Ndërkombëtar Hamad në Katar përdorin çelik inox për të mbajtur sipërfaqet e çatisë së tyre në ose afër temperaturës së dhomës.

Për më tepër, çeliku inox përdoret për urat e trotuareve dhe autostradave në formën e tubave, pllakave ose shufrave. Shembujt përfshijnë Urën Oudesluijs në Amsterdam, Urën Padre Arrupe në Bilbao, Urën e këmbësorëve Sant Fruitos në Spanjë, Urën e Ishullit Stonecutters në Hong Kong dhe Urën e këmbësorëve Helix Bridge në Singapor. Ura Carla Gardana në Menorca, ura e parë rrugore prej çeliku inox, është një tjetër.

Automobila

Tubat e shkarkimit janë ato ku çeliku inox përdoret më së shpeshti në makina. Përdorimi i çeliqeve inox ferrit (AISI 409/409Cb i përdorur gjerësisht në Amerikën e Veriut dhe EN1.4511 dhe 1.4512 që përdoren zakonisht në Evropë) është i nevojshëm për mbrojtjen e mjedisit pasi redukton ndotësit dhe zhurmën gjatë gjithë ciklit jetësor të automjetit. Ato përdoren në tubacione, silenciatorë, konvertues katalitikë, tuba, kolektorë dhe tuba. Komponentët e turbochargers janë bërë nga notat termike EN 1.4913 ose 1.4923; Riqarkullimi i gazit të shkarkimit, valvulat e marrjes dhe valvulat e shkarkimit janë bërë nga klasa të ndryshme termike. Për më tepër, çelik inox përdoret në susta, fiksim, pajisje për funksionimin e rripave të sigurisë, sisteme injektimi të zakonshëm, injektorë, përforcime për tehet e fshirësit të xhamit të përparmë, topat e pajisjes së funksionimit të rripit të sigurimit dhe komponentë të tjerë.

Avion dhe anije kozmike

Bud BB-1 Pioneer dhe Bud RB-1 Conestoga janë dy aeroplanë që Budi është bërë nga tub tub çeliku dhe fletë. Me përjashtim të sipërfaqeve të kontrollit, RB-2 ishte pothuajse tërësisht i ndërtuar prej çeliku inox.

Trupi i avionit amfib të Flotës Seabird të vitit 1936 të flotës amerikane të vitit XNUMX ishte një tipar tjetër i dukshëm.

Kompania Bristol Aircraft krijoi aeroplanin kërkimor me shpejtësi të lartë tërësisht prej çeliku inox Bristol 188, i cili bëri fluturimin e tij të parë në 1963, për shkak të stabilitetit të tij termik. Më vonë, avionët me shpejtësi të lartë, si Concorde, u ndërtuan me lidhje alumini për shkak të shqetësimeve me praktike. Për shkak të nxehtësisë jashtëzakonisht të lartë të prodhuar me shpejtësi të lartë, bombarduesi eksperimental amerikan Mach 3 XB70 Valkyrie përdori gjerësisht çelik inox në strukturën e tij të jashtme.

Çelik inox përdoret gjithashtu në hapësirën ajrore. Raketat e hershme Atlas përdorën çelik inox në rezervuarët e tyre të karburantit. Komponentët e sistemit të ardhshëm të nisjes në hapësirë ​​dhe guaska strukturore e anijes ndërplanetare SpaceX do të jenë përkatësisht raketat e dyta dhe të treta që përdorin çelik inox.

Mjekësi

Çelik inox përdoret shpesh për të bërë instrumente kirurgjikale dhe pajisje mjekësore, sepse është i fortë dhe mund të sterilizohet në autoklava. Për më tepër, lidhjet specifike të dizajnuara për t'i bërë ballë korrozionit, konsumit mekanik dhe reagimeve biologjike në trup përdoren për të krijuar implante kirurgjikale si përforcimet dhe zëvendësimet e kockave (të tilla si pllaka acetabulare dhe kraniale).

Çelik inox përdoret në stomatologji në mënyra të ndryshme. Pajisjet e shumta sterile, duke përfshirë gjilpërat, skedarët e kanalit të rrënjës endodontike, trungjet metalike në dhëmbët e trajtuar endodontikisht, kurora të përkohshme, kurorat e dhëmbëve të qumështit dhe telat dhe kllapat ortodontike, shpesh bëhen prej çeliku inox.

Ushqimi dhe Drink

Industria e ushqimit dhe pijeve preferon çeliqet inox austenitike (seri 300), veçanërisht tipet 304 dhe 316, megjithatë përdoren gjithashtu çeliqet martensitike dhe ferritike (seri 400). Përfitimet e çelikut inox janë qëndrueshmëria e tij, lehtësia e pastrimit dhe sterilizimi për të parandaluar ndotjen bakteriale të ushqimit dhe mungesën e ndryshimit të shijes. Çelik inox përdoret gjerësisht në industrinë e ushqimit dhe pijeve për enët e gatimit, kuzhinat industriale, përpunimin e ushqimit, prodhimin e birrës dhe verës dhe përpunimin e mishit.

energji

Nga termocentralet diellore te termocentralet bërthamore, çeliku inox përdoret në të gjitha llojet e termocentraleve. Kur depërtimi i gazeve ose lëngjeve është i nevojshëm, si për shembull në filtrat për ftohjen e ujit ose pastrimin e gazit të nxehtë ose mbështetëset strukturore në prodhimin e energjisë elektrolitike, çeliku inox është i përshtatshëm si një mbështetje mekanike për pajisjet e prodhimit të energjisë.

Kur energjia elektrike shndërrohet në hidrogjen përmes elektrolizës së ujit, çeliku inox mund të përdoret në elektrolizues (llojet më të njohura janë membranat e shkëmbimit të protoneve dhe elektrolizuesit e oksidit të ngurtë). Reagimi i kundërt, duke kombinuar hidrogjenin dhe oksigjenin për të krijuar ujë dhe energji, realizohet gjithashtu duke e përdorur atë në qelizat e karburantit.

Armët e zjarrit

Armët Disa armë zjarri përfshijnë komponentë çelik inox në vend të atyre prej çeliku të kaltër ose të parkerizuar. Disa versione, si pistoleta Colt M1911 dhe Smith & Wesson Model 60, mund të prodhohen tërësisht prej çeliku inox. Kjo rezulton në një sipërfaqe me shkëlqim të lartë që i ngjan veshjes me nikel. Kjo veshje, në krahasim me shtresëzimin, nuk do të shkërmoqet, nuk zhvishet, nuk konsumohet nga fërkimi (si p.sh. kur tërhiqet vazhdimisht nga një këllëf) ose ndryshk nga gërvishtjet.

imazhet e kokës së autorit
Autori: gneesteel Gnee Steel është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, spirales, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.