Si është bërë çeliku inox?
  1. Fillimi » blog » Si është bërë çeliku inox?
Si është bërë çeliku inox?

Si është bërë çeliku inox?

Për shkak të rezistencës së tij të shkëlqyer ndaj korrozionit, forcës së lartë dhe pamjes tërheqëse, çeliku inox ka një gamë të gjerë përdorimesh në aplikime industriale, arkitekturore dhe rezidenciale. Por si kalon çeliku inox nga një grumbull skrap ose xeherore të rafinuara në formën dhe aplikimin e tij përfundimtar? Le të eksplorojmë sot.

Lëndët e para të nevojshme për prodhimin e çelikut inox

Çeliqet inox përbëhen nga disa nga elementët bazë që gjenden në tokë: mineral hekuri, kromi, silikoni, nikeli, karboni, azoti dhe mangani. Vetitë e aliazhit përfundimtar përshtaten duke ndryshuar sasinë e këtyre elementeve.

Procesi i prodhimit: Si është bërë çeliku inox?

Pasi të mblidhen lëndët e para, pjesa tjetër e procesit të prodhimit të çelikut inox mund të fillojë. Në përgjithësi, ai përfshin një sërë procesesh.

Hapi 1: Shkrirja

Së pari, lëndët e para - minerali i hekurit, kromi, silikoni, nikeli, etj. - shkrihen së bashku në një furrë elektrike. Ky hap zakonisht përfshin 8 deri në 12 orë nxehtësi të fortë. Pasi metali të shkrihet, prodhimi i çelikut inox mund të vazhdojë në hapin tjetër.

Melting

Hapi 2: Heqja e përmbajtjes së karbonit

Karboni ndihmon në rritjen e fortësisë dhe forcës së hekurit. Megjithatë, shumë karbon mund të krijojë probleme - të tilla si reshjet e karabit gjatë saldimit. Përpara derdhjes së çelikut inox të shkrirë, kalibrimi dhe reduktimi i përmbajtjes së karbonit në nivelin e duhur është thelbësor.

Ka dy mënyra që shkritoret kontrollojnë përmbajtjen e karbonit.

E para është përmes Dekarburizimit të Oksigjenit të Argonit (AOD). Injektimi i një përzierjeje gazi argon në çelikun e shkrirë redukton përmbajtjen e karbonit me humbje minimale të elementeve të tjerë thelbësorë.

Metoda tjetër e përdorur është Dekarburizimi i Oksigjenit me Vakum (VOD). Në këtë metodë, çeliku i shkrirë transferohet në një dhomë tjetër ku oksigjeni injektohet në çelik ndërsa nxehtësia aplikohet. Një vakum më pas largon gazrat e ajrosur nga dhoma, duke reduktuar më tej përmbajtjen e karbonit.

Të dyja metodat ofrojnë kontroll të saktë të përmbajtjes së karbonit për të siguruar një përzierje të duhur dhe karakteristika të sakta në produktin përfundimtar të çelikut inox.

Hapi 3: Akordimi

Për të ndihmuar në rregullimin e cilësisë së produktit përfundimtar, çeliku i shkrirë mund të përzihet për të ndihmuar në shpërndarjen dhe/ose heqjen e përbërësve specifikë të çelikut të pandryshkshëm nga përzierja. Kjo ndihmon për të siguruar që çeliku inox është i një cilësie uniforme dhe do të plotësojë specifikimet e kërkuara nga përdoruesit përfundimtarë.

Hapi 4: Formimi ose Hedhja

Tani çeliku i shkrirë është hedhur në forma. Këto forma mund të formohen në:

Lulëzon (forma drejtkëndore)

Billets (forma të rrumbullakëta ose katrore)

pllaka

Rods

Tubes

Nga këtu hapat do të ndryshojnë në varësi të klasës së synuar dhe produktit ose funksionit përfundimtar. Mund të kalojë disa nga këto hapa disa herë për të krijuar pamjen ose karakteristikat e dëshiruara.

Hapi 5: Rrotullimi i nxehtë

Rrotullimi i nxehtë ndodh në një temperaturë mbi temperaturën e rikristalizimit të çelikut, gjë që ndihmon në vendosjen e dimensioneve fizike të përafërta të çelikut. Temperatura e saktë varet nga klasa e dëshiruar e çelikut inox. Në shumicën e rasteve, kjo do të përfshijë rrotullimin nëpër mullinj të shumtë me kalimin e kohës për të arritur trashësinë e dëshiruar.

Hapi 6: Rrotullimi i Ftohtë

Shpesh përdoret kur kërkohet saktësi, rrotullimi i ftohtë ndodh nën temperaturën e rikristalizimit të çelikut. Ajo kryhet duke përdorur rrotulla me diametër të vogël dhe një seri rrotullash mbështetëse. Ky proces lejon prodhimin e fletëve të gjera me përfundime të përmirësuara të sipërfaqes.

Dëshironi të dini ndryshimin midis rrotullimit të nxehtë dhe rrotullimit të ftohtë, shihni blogun tonë: Cilat janë ndryshimet midis rrotullimit të nxehtë dhe rrotullimit të ftohtë?

Procesi i rrotullimit

Hapi 7: Pjekja

Pas rrotullimit, shumica e çelikut inox i nënshtrohet një procesi pjekjeje. Kjo përfshin cikle të kontrolluara të ngrohjes dhe ftohjes. Këto cikle ndihmojnë në zbutjen e çelikut dhe lehtësimin e stresit të brendshëm.

Temperaturat e sakta dhe kohët e përfshira do të varen nga klasa e çelikut, me ritmet e ngrohjes dhe ftohjes që ndikojnë në produktin përfundimtar.

Hapi 8: Pastrimi ose turshi

Pjekja shkakton formimin e një shkalle ose grumbullimi në çelik inox. Shkalla mund të hiqet duke përdorur disa procese. Një nga metodat më të zakonshme, turshia, përdor një banjë me acid nitrik-hidrofluorik për të pastruar çelikun. Në një metodë tjetër, pastrimi elektronik, një rrymë elektrike aplikohet në sipërfaqe duke përdorur një katodë dhe acid fosforik dhe peshore hiqet.

Hapat e pjekjes dhe degradimit ndodhin në faza të ndryshme në varësi të llojit të çelikut që punohet. Shufrat dhe teli, për shembull, kalojnë nëpër hapa të mëtejshëm formimi (më shumë rrotullim të nxehtë, falsifikim ose ekstrudim) pas rrotullimit fillestar të nxehtë përpara se të pjekja dhe shkurorëzimi. Fleta dhe shiriti, nga ana tjetër, kalojnë një hap fillestar të pjekjes dhe heqjes së gurëve menjëherë pas rrotullimit të nxehtë. Pas petëzimit të ftohtë (duke kaluar nëpër rrotulla në një temperaturë relativisht të ulët), gjë që shkakton një reduktim të mëtejshëm të trashësisë, fleta dhe shiriti pjeken dhe pastrohen përsëri. Një hap i fundit i rrotullimit të ftohtë më pas përgatit çelikun për përpunim përfundimtar.

pickling

Hapi 9: Prerja

Tani çeliku inox mund të pritet në madhësinë e dëshiruar.

Metodat më të zakonshme janë metodat mekanike, të tilla si prerja me thika gijotinë, thika rrethore, tehe me shpejtësi të lartë ose grushtimi me thika. Megjithatë, për forma komplekse, mund të përdoret gjithashtu prerja me flakë ose prerja me avion plazma.

Opsioni më i mirë do të varet nga klasa e kërkuar e çelikut dhe forma e dëshiruar e produktit të dorëzuar.

Hapi 10: Përfundimi

Mbarimi është një nga hapat e fundit të përfshirë në procesin e prodhimit. Çelik inox është i disponueshëm në një larmi përfundimesh nga mat në pasqyrë.

Teknikat e zakonshme përfshijnë gdhendjen me acid ose rërë, spërkatjen me rërë, bluarjen e rripit, zbutjen e rripit dhe lustrimin e rripit.

Mbarimi

Hapi 11: Inspektimi

Përpara se të dërgohet, çdo grumbull çeliku inox duhet t'i nënshtrohet testeve kimike dhe mekanike për t'u siguruar që plotëson specifikimet e dëshiruara. Këtu janë dy metoda të inspektimit:

1. Mekanike tvlerësim. Testimi mekanik mat aftësinë fizike të çelikut inox për të përballuar ngarkesat, streset dhe ndikimet. Provat mekanike përfshijnë testet e tërheqjes, Brinell dhe rezistencës të përshkruara më sipër në vetitë mekanike.

2. Kimike tvlerësim. Testet kimike kontrollojnë kiminë e saktë të një kampioni përpara se të vërtetojnë shkallën e çelikut inox. Testet kimike zakonisht kryhen me analizë spektrokimike jo shkatërruese. Rezistenca ndaj korrozionit është e një rëndësie të veçantë për çelik inox. Fabrikat e çelikut testojnë dhe matin rezistencën ndaj korrozionit me testimin e spërkatjes së kripës - sa më gjatë që çeliku të mbetet i paprekur nga korrozioni pas ekspozimit ndaj spërkatjes së kripës, aq më e lartë është rezistenca ndaj korrozionit.

Në këtë pikë, çeliku inox mblidhet në formën e tij përfundimtare dhe përgatitet për t'u dërguar te klienti.

Transporti

Kerkoj fabrikues profesional inox

Në Gnee Steel, ne disponojmë një gamë të gjerë fabrikash prej çeliku inox, duke përfshirë Tubat, mbështjellje, pllaka, dhe me shume. Dhe ne mund të presim metalin sipas specifikave tuaja të sakta.

Vizitoni faqen tonë të internetit sot për të gjetur atë që mund të blini.

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një prodhues, furnizues dhe eksportues i besueshëm çeliku inox nga Kina. Produktet që ata prodhojnë përfshijnë: tuba inoksi, mbështjellje çeliku inoks, pllaka inox, profile çeliku inox, fletë çeliku inox dhe pajisje çeliku inox. Deri më tani, produktet e tyre janë eksportuar në 120+ vende dhe kanë shërbyer mbi 1000+ projekte, të favorizuara ngrohtësisht nga shumë klientë vendas dhe të huaj.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.