Si të përkulni një tub çeliku inox?
  1. Fillimi » blog » Si e përkulni një tub çeliku inox?
Si të përkulni një tub çeliku inox?

Si të përkulni një tub çeliku inox?

Produktet prej çeliku inox me tuba njihen si tuba çeliku inox. Ato përdoren në shumë industri të ndryshme, duke përfshirë prodhimin, automobilat dhe ndërtimin, dhe vijnë në një sërë klasash, diametrash dhe trashësish. Për shkak të niveleve të larta të rezistencës ndaj korrozionit, qëndrueshmërisë dhe forcës, tubat prej çeliku inox mund të përdoren në mjedise armiqësore. Ato përdoren shpesh për detyra si transporti i lëngjeve, shkëmbyesit e nxehtësisë dhe elementët strukturorë. Të dy tubat prej çeliku inox të salduar dhe pa tegel mund të kenë një sërë trajtimesh sipërfaqësore të aplikuara për to, duke përfshirë lustrimin, pasivimin dhe veshjen.

Pse duhet përkulja e tubit prej çeliku inox?

1. Ngjyrosja e nxehtësisë duhet të shmanget ose të eliminohet në kryqëzimet e salduara, të tilla si ato midis tubave të drejtë dhe bërrylave. Aplikimi i gazit mbrojtës mund të jetë sfidues, veçanërisht në vend. Materialet që përmbajnë acid përdoren në heqjen kimike të ngjyrës së nxehtësisë, e cila zakonisht përfshin marrjen e masave paraprake të sigurisë dhe mjedisit. Vetëm pjesa e jashtme e tubit mund të hiqet mekanikisht. Këto procese fabrikimi shmangen kur një tub çeliku inox përkulet në një pjesë.

2. Të çarat janë të dhëna në bashkimet mekanike që kanë bashkues ose fllanxha. Këto mund të jenë të pakëndshme në varësi të rrethanave, sepse mund të kapin substanca kaustike. Korrozioni i çarjeve është një çështje tjetër që duhet të merret parasysh. Një sipërfaqe e vazhdueshme dhe e barabartë garantohet duke përkulur tubin prej çeliku inox.

Prandaj, duke u përkulur tub çeliku inox mund të jetë mënyra më e thjeshtë dhe më efektive për të përfunduar një detyrë projektimi. Një nga metodat më të përdorura të prodhimit për çelik i pandryshkshëm është lakimi i tubit.

Metodat për lakimin e tubit prej çeliku inox

Për të kënaqur nevojat e tubave dhe tubave prej çeliku inox të madhësive dhe materialeve të ndryshme (si p.sh. 204, 304, dhe 316), ekzistojnë katër teknika të përkuljes. Tubi prej çeliku inox mund të përkulet duke përdorur një sërë teknikash. Përkulësit me tre rrotullime, të njohura gjithashtu si përkulës të seksionit, përkulës të profilit ose rrotulla këndore, mund të lakojnë tubin nëse kthesa ka një rreze të madhe. Përkulja e tubit të mandrelit është një teknikë që mund të përdoret për të përkulur një tub në një përkulës me tërheqje rrotulluese nëse tubi ka një rreze të vogël.

Metoda 1 - Përkulja me ngjeshje: Në lakimin me ngjeshje, një tub prej çeliku inox mbahet në pozicion ndërsa është i përkulur rreth një mbulese ose një lloji tjetër të formimit. Përkulëset e thjeshta manuale të tubave dhe tubave, si dhe përkulja me dorë, si p.sh. mbështjellja e një tubi inox rreth gjurit tuaj, përdoren në aplikimet më të thjeshta.

Metoda 2 - Vizatoni Bending.: Përkulja e vizatimit funksionon më mirë me tubacionet që kanë mure më të mëdha ose janë të ndërtuara nga një material më i fortë, si çelik inox.

Metoda 3 - Përkulja e rrotullës: Në lakimin me rrotull, tubi prej çeliku inox shpesh rrotullohet nëpër makinë ndërsa rulja e sipërme shtyp poshtë për të përkulur tubin. Për këtë qëllim shpesh vendosen tre rrotulla në një model piramidale. Kthesat e mëdha në tubacionet prej çeliku të pandryshkshëm ose pjesët e punës të tubave në ndërtim shpesh kanë nevojë për përdorimin e rrotullave të tubave.

Metoda 4 - Përkulja e nxehtë: Një spirale me induksion termik është mbështjellë rreth një tubi çeliku inox në kthesë për lakimin me induksion. Për të përkulur tubin e zbutur në këndin e duhur, operatori ngroh spiralen dhe ushtron presion. Për shkak se tubat dhe tubat prej çeliku inoks shpesh nuk vijnë në diametra jashtëzakonisht të mëdhenj, kjo është e vetmja metodë praktike që ne dimë për përkuljen e tubave prej çeliku inoks.

Metodat e lakimit të përdorura zakonisht të tubave prej çeliku inox

Dy format kryesore të makinerive përkulëse CNC janë përkulësi i tubave CNC dhe përkulësi i profilit CNC. Në të dy llojet, rrotullat konsiderohen si vegla pasi ato duhet të ndryshohen për të akomoduar diametra të ndryshëm tubash.

1. Makina e përkuljes së profilit, e njohur gjithashtu si përkulës rrotullues ose përkulës i seksionit, ka vetëm tre rrotulla, një ose më shumë prej të cilave qarkullojnë me energji elektrike për të tërhequr tubin brenda dhe ndërmjet tyre. Për të marrë rrezen e saktë të kthesës, tubi shpesh drejtohet përpara dhe mbrapa midis rrotullave disa herë. Ky lloj mund të jetë CNC, NC ose gjysmë manual.

2. Lloji i dytë i makinës për lakimin e tubave CNC (përkulja e tërheqjes) përdor rrotulla që janë të lirë të rrotullohen ndërsa tubi shtyhet përmes tyre (kështu, përkulja me shtytje). Ne i referohemi këtij lloji - i cili shpesh funksionon me CNC dhe përkul tubat me një lëvizje të vetme - si një makinë për lakimin e tubave CNC.

Këshilla për lakimin e tubave prej çeliku inox

Meqenëse artikujt për industrinë ushqimore dhe farmaceutike përdorin shpesh tuba inox të përthyer, duhet pasur kujdes për të parandaluar ndotjen e çelikut me karbon. Për të parandaluar një ndotje të tillë, pajisjet duhet të pastrohen dhe përgatiten. Për më tepër, duhet pasur kujdes që rripi i metalit të mbahet larg nga komponentët inoks. Tubi mund të mbrohet gjatë dërgesës duke përdorur karton, dru ose plastikë.

Tubi prej çeliku inox mund të përkulet dhe më pas skajet mund të ndizen duke rrëshqitur një arrë dhe mëngë mbi to. Kjo është mënyra se si ofrohet shpesh tubacioni i procesit. Për shembull, 316 tub çeliku inox pa tegel me mure 1.5 OD dhe 0.065 (16 ga) u formua në një U me shpinë të sheshtë duke e përkulur dy herë në 90 gradë. Shpërthimi në skajet ishte 37 gradë JIC. Në aplikimet që përfshijnë presion jashtëzakonisht të lartë, si shpërndarja e karburantit dhe fuqia e lëngjeve, pajisjet JIC (Joint Industry Council) përdoren shpesh. Një tub tjetër me të njëjtën madhësi dhe shkallë ishte i përkulur.

imazhet e kokës së autorit
Autori: gneesteel Gnee Steel është një ndërmarrje profesionale e zinxhirit të furnizimit e angazhuar kryesisht në projektimin dhe përpunimin e pllakave të çelikut, spirales, profilit dhe peizazhit të jashtëm. Pas 15 vitesh zhvillimi, ajo është bërë një kompani udhëheqëse ndërkombëtare e zinxhirit të furnizimit të çelikut në Central Plains.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.