Një udhëzues përfundimtar për përfundimet e pllakave prej çeliku inox
  1. Fillimi » blog » Një udhëzues përfundimtar për përfundimet e pllakave prej çeliku inox
Një udhëzues përfundimtar për përfundimet e pllakave prej çeliku inox

Një udhëzues përfundimtar për përfundimet e pllakave prej çeliku inox

Pllaka prej çeliku inox është një material metalik i gjithanshëm që përdoret në një gamë të gjerë sektorësh. Ai mbulon ndërtimin, makineritë, pajisjet shtëpiake, energjinë, enët e kuzhinës, dekorimin, etj. Megjithatë, në aplikime praktike, sipërfaqja e saj shpesh kërkohet të trajtohet për të përmirësuar më tej performancën dhe pamjen e pllakës inox, duke arritur kështu efekte të mahnitshme. Këto përfundime sipërfaqësore mund të krijohen me metoda të ndryshme përpunimi duke përfshirë bluarjen, furçimin, lustrimin, relievin, spërkatjen me rërë, ngjyrosjen, etj. Në këtë blog, ne do të fokusohemi në prezantimin e disa llojeve të zakonshme të përfundimeve të pllakave prej çeliku inox për përdorimin tuaj praktik.

Çfarë është përfundimi i pllakave prej çeliku inox?

Sipas përkufizimit, është pamja vizuale e metalit që përdor fizikën moderne, kiminë, metalurgjinë, trajtimin termik dhe metoda të tjera të përpunimit për të ndryshuar gjendjen dhe vetitë e pllakë inox, në mënyrë që të mund të kombinohet në mënyrë optimale me materialin e pllakës për të arritur kërkesat e paracaktuara të performancës. Këto përfundime variojnë nga të zbehta në të ndritshme dhe përfshijnë tekstura të veçanta që mund të aplikohen mekanikisht për aplikime shumë të specializuara.

Tashmë në fazën paraprake, është e mundur të përcaktohet lloji i dëshiruar i përfundimit për fletën dhe pllakën e çelikut inox.

Përfitimet e përfundimeve të sipërfaqes për pllaka çeliku inox

Përfundimet e pllakave prej çeliku inox ofrojnë një gamë të gjerë përfitimesh. Është e mundur që:

Shërbim me qëllim të dyfishtë: Ato jo vetëm që forcojnë integritetin strukturor të projekteve të ndërtimit, por shërbejnë gjithashtu si materiale të shkëlqyera për të përmirësuar estetikën e jashtme dhe të brendshme.

Përmirësimi i shërbimeve: Jo vetëm që mbrohen nga korrozioni kimik dhe gërryerja fizike, por ato mbrohen edhe nga faktorë të ndryshëm që mund të dëmtojnë metalin.

Përmirësimi i pamjes: A gamë të ndryshme ngjyrash dhe përfundimesh mund të përfshihen për të ngritur më tej tërheqjen estetike të përgjithshme të pllakës së çelikut.

Pastrimi mbështetës: Ai lejon kursime të konsiderueshme në kohë dhe energji kur bëhet fjalë për pastrimin.

Llojet e zakonshme të përfundimeve të pllakave prej çeliku inox

Llojet e zakonshme të përfundimeve të pllakave prej çeliku inox

Pllaka çeliku inox Përfundimet ndahen në disa kategori kryesore: përfundimi i mullirit, përfundimi i krehur, përfundimi i lëmuar, përfundimi me model, përfundimi me ngjyrë, përfundimi me gravurë, përfundimi me rërë, etj. Është kaq e rëndësishme të dini se cilat janë këto përfundime të zakonshme dhe ku mund të përdoren.

1. Mbarimi i mullirit

Mbarimi i Mullirit është opsioni më pak i kushtueshëm i përfundimit. Është jo modest dhe kërkon më pak kohë, përpjekje dhe shpenzime për t'u arritur.

Qoftë me mbështjellje të nxehtë apo të mbështjellë të ftohtë, përfundimi i mullirit është kushti bazë i furnizimit të të gjitha produkteve të fletëve dhe pllakave prej çeliku inox. Ofron një përfundim mat dhe të shurdhër, duke e bërë këtë lloj pllake çeliku inox një opsion perfekt ku pamja estetike është një përparësi dhe ku qëndrueshmëria mbetet faktori më kritik. Ato përdoren gjithashtu në mënyrë universale për shumë aplikime dhe shërbejnë si pikënisje për lustrimin mekanik dhe proceset e tjera të përfundimit.

Ekzistojnë tre përfundime shumë të njohura të mullirit: përfundimi nr.1, përfundimi nr.2b dhe përfundimi nr.2d.

NO.1 Fund

Është mbështjellë në nxehtësi, pjekje, turshi dhe pasivuar. Kjo rezulton në një pamje të ashpër, të shurdhër dhe jo uniforme dhe nuk ka një natyrë reflektuese.

Prandaj, pllaka prej çeliku inox nr. 1 përdoret zakonisht kur një përfundim i lëmuar dhe estetik nuk është i rëndësishëm. Produktet e zakonshme janë ngrohësit e ajrit, kutitë e pjekjes, grilat e bojlerit, pjesët e ndryshme të furrave, shinat hekurudhore, trarët I, kornizat e automobilave dhe turbinat me gaz, për të përmendur disa. Më e rëndësishmja, ju mund të lustroni pllakat prej çeliku inox nr. 1 për punën tuaj.

NR.2B Finish

Është i mbështjellë në të ftohtë, i pjekjes dhe i turshi, i prodhuar zakonisht në të njëjtën mënyrë si Nr. 2D, përveç se procesi përfundimtar i petëzimit të lehtë të ftohtë kryhet duke përdorur rrotulla të lëmuara për të arritur një sipërfaqe të lëmuar me një shkëlqim reflektues. Kështu, ajo prodhon një përfundim më reflektues që i ngjan një pasqyre me re.

Nr. 2b është një përfundim me mbështjellje të ftohtë për përdorim të përgjithshëm, që ka një përfundim të pastër mat, të shurdhër dhe të lëmuar. Dhe lëmohet më lehtë sesa përfundimet nr.1 ose nr.2d.

Është një zgjedhje e mirë ku pamja nuk është e rëndësishme ose kur synohet përfundimi i mëtejshëm. Aplikacionet tipike përfshijnë enët e pjekjes, pajisjet e impianteve kimike, pajisjet e shtëpisë së ngjyrosjes, enët e banimit, lavanderi dhe pastrim kimik, pajisje hidraulike, ftohje dhe trajtim të ujërave të zeza. Pllakat prej çeliku të pandryshkshëm 304 dhe 316 shpesh prodhohen me një përfundim #2B. Shërben gjithashtu si pikënisje për shumë nga përfundimet e tjera të pllakave inox të lëmuara.

NR.2D Finish

Ashtu si përfundimi nr.2b, përfundimi nr.2d është i mbështjellë në të ftohtë, i pjekjes dhe i turshi, megjithatë, ai nuk merr rrotullim të lehtë. Prandaj, ajo formon një pamje të shurdhër, gri argjendi, mat dhe jo reflektuese.

Përfundimi 2D përdoret më shpesh në prodhimin e sistemeve të shkarkimit të industrisë së automjeteve, tabakave, tiganëve dhe artikujve të përdorur në fabrikat petro/kimike dhe aksesorët e çatisë. Preferohet gjithashtu si nënshtresë kur dëshirohet një përfundim i lyer sepse siguron ngjitje të shkëlqyer të bojës.

Përfundon pllaka çeliku inox

2. Finish përfunduar

Një përfundim i krehur është më gërryes se një përfundim i mullirit.

Fletët e krehura prej çeliku inox janë të njohura për linjat e dallueshme paralele në sipërfaqen metalike, që kanë një ngjashmëri të habitshme me një vijë flokësh delikate. Lustrohet me një furçë me qime të imta në një rrip ose rrotë që lëviz në të njëjtin drejtim gjatë gjithë kohës, më pas zbutet me një përbërje pa yndyrë ose me një rrip ose jastëk gërryes jo të endur mesatarisht. Kjo lë një shkëlqim të shurdhër dhe mat. Në mënyrë ideale, ato kanë një shkëlqim të heshtur dhe tërheqje të fortë dekorative. Megjithatë, për shkak të brazdave në përfundim, është më pak rezistent ndaj korrozionit, kështu që ka më shumë mundësi për të zhvilluar ndryshk, kështu që mund të nevojitet izolim ndaj ndryshkut në varësi të aplikimit.

Përfundimi i krehur shpesh përdoret për aplikime që kërkojnë përparësi të lartë të paraqitjes, duke përfshirë pajisjet e hotelierisë, spërkatjet, arkitekturën e ndërtesave, bizhuteritë, pajisjet shtëpiake, dizajnin e automobilave, vitrinat dhe ambientet e brendshme.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të përfundimeve të krehura për pllaka inox: finiturat nr.3 dhe nr.4.

NR.3 Finish

Është një përfundim i krehur i arritur nga bluarja e ashpër me një furçë gërryese 120 grish mbi sipërfaqen e materialit. Ky proces i përfundimit zakonisht jep një përfundim sipërfaqësor që është i trashë, me një drejtim dhe mesatarisht reflektues.

Finitura nr. 3 e krehur përdoret zakonisht në shërbimet e prodhimit të ushqimit dhe pijeve, pajisjet e kuzhinës, etj.

NR.4 Finish

Kjo ndryshon nga përfundimi nr. 3 me gërryesin e tij gradualisht më të imët dhe një sipërfaqe më të rafinuar. Krijon një pamje të fortë të kokës me drejtim me një furçë gërryese 150 grimcash. Pllaka numër 4 e krehur prej çeliku inox gjendet zakonisht në aplikime dekorative, duke përfshirë bizhuteritë, dizajnin e automobilave, industrinë e ushqimit dhe pijeve, strukturat arkitekturore, kondicionerët, pajisjet shtëpiake dhe ashensorët. Është përfundimi i preferuar i arkitektëve dhe shpesh klasifikohet si përfundim sanitar.

*Shënim: Finiturat nr. 3 dhe nr. 4 shpesh prodhohen duke lyer me furçë në nënshtresën e përfundimit nr.2B.

Pllakë inox e krehur

3. Përfunduar i lëmuar

Konsiderohet gjithashtu më gërryes se përfundimi i mullirit.

Një përfundim i lëmuar shpesh është i mbështjellë në nxehtësi, i lëmuar dhe i lëmuar. Procesi mekanik përdoret zakonisht për të lustruar pllakën prej çeliku inox, duke përdorur një seri gërryesish më të imët graduale ose një procedurë të veçantë rrotullimi që stimulon shfaqjen e gërryerjes mekanike. Metoda të tjera përfshijnë lustrimin kimik dhe lustrimin elektrokimik. Ky lloj përfundimi i pllakave prej çeliku inox është shumë reflektues dhe i lëmuar, me një shkëlqim si pasqyrë. Është zgjedhja ideale për aplikime estetike dhe dekorative.

E rëndësishmja, lustrimi i pjesshëm mund të kryhet në këtë lloj sipërfaqeje pllake çeliku inox. Nivelet e lustrimit përgjithësisht ndahen në përfundime të zakonshme 6K, të mesme 7K dhe super 8K.

NO. 6 Përfundo

Një nr. Fini 6 është krijuar nga Tampico duke krehur një nr. 4 Përfundoni në një medium vaji dhe gërryes. Ka një përfundim të shurdhër dhe të bardhë argjendi me linja lustruese relativisht të shkurtra lineare dhe është më pak reflektues se një nr. 4 përfundim. Ky përfundim dikur gjendej zakonisht në komponentët arkitekturorë prej çeliku inox deri në vitet 1980, por përdoret shumë më pak sot.

Për shkak të rezistencës së lartë ndaj korrozionit, sipërfaqja prej çeliku inox nr. 6 është e përshtatshme për aplikime detare, arkitekturore dhe zbukuruese.

Përfundime të krehura kundër të lëmuara

NR.7 Finish

Finitura nr. 7 ka një shkallë të lartë reflektimi dhe një pamje si pasqyrë, e cila krijohet nga bluarja dhe zbutja e sipërfaqes. Kjo do të thotë, një përfundim nr.4 do të lustrohet deri në 320+ zhavorr dhe më pas do të zbutet deri në 10 minuta. Disa gërvishtje të imta (vija zhavorri) mund të mbeten nga sipërfaqja fillestare e nisjes.

Shembuj të nr. 7 përfundime mund të gjenden në komponentët arkitekturorë, të tillë si dekorimi dekorativ, mbulesat e kolonave dhe panelet e murit.

NR. 8 Përfundo

Finitura nr.8 zakonisht quhet edhe "përfundim pasqyre" për shkak të natyrës së tij shumë reflektuese. Aq shumë sa çeliku inox imiton pamjen e një pasqyre.

Prodhohet në të njëjtën mënyrë si përfundimi nr.7, me përjashtim të faktit që zbutja vazhdon edhe për pesë deri në dhjetë minuta të tjera. Në krahasim me një përfundim nr.7, linjat e zhavorrit janë shumë më pak të dukshme, por ato mund të shihen nëse përfundimi shqyrtohet nga afër. Për më tepër, ai rrit rezistencën ndaj korrozionit, duke zhdukur të çarat ku mund të vendosen grimcat gërryese. Përfundimi që rezulton është si pasqyrë, por jo një pasqyrë e përsosur.

Aktualisht, pllakat prej çeliku inox nr.8 janë të njohura në ndërtimin e mbulesave të kolonave, reflektorëve, pasqyrave, dhomave të pastra, veshjeve dhe veshjeve të mureve, pasqyrave, tabelave, reflektorëve, komponentëve skulpturorë, parmakeve, qendrave tregtare dhe gjërave të tjera shumë të dukshme.

*Shënim: Përfundimet e lëmuara të imta (Nr. 6, Nr. 7 dhe Nr. 8) prodhohen përgjithësisht vetëm në njërën anë të fletës së çelikut të pandryshkshëm, ku ana e kundërt është ose 2B ose nr. 3.

Pllaka prej çeliku inox pasqyre 8K

4. Finish me model

Fletët dhe pllakat prej çeliku inox mund të modelohen (ose rrotullohen ose relievojnë) përmes pajisjeve mekanike për të formuar modele konkave dhe konvekse, e cila quhet pjatë me model çelik inox.

Modelet e disponueshme janë të ndryshme, duke përfshirë modele bambuje, modele diamanti, modele perlash, modele në formë T, etj. Kjo lloj pllake prej çeliku inox me model është e ndritshme, e fortë, rezistente ndaj konsumit dhe nuk kërkon mirëmbajtje. Ajo gjithashtu ka një efekt të fortë 3D.

Përdoret kryesisht në dekorimin arkitektonik, dekorimin e ashensorit, dekorimin industrial, dekorimin e objekteve dhe enë gatimi.

Finish me model

5. Finish me ngjyra

Pllakat inox mund të ngjyrosen për të ofruar ngjyra të ndryshme, duke e bërë metalin jo vetëm me ngjyra në pamje, por edhe duke përmirësuar në mënyrë efektive rezistencën ndaj konsumit dhe rezistencën ndaj korrozionit.

Në përgjithësi, mund të ngjyroset ose me aplikimin e bojës ose me trajtime kimike. Sistemet e bojës mbështeten në futjen e një shtrese të dytë materiali në sipërfaqe, ndërsa sistemet kimike mbështeten në ndryshimin e trashësisë dhe natyrës së filmit pasiv në pllakën e çelikut inox. Metodat e zakonshme të ngjyrosjes së sipërfaqes për pllaka çeliku inox përfshijnë kryesisht:

Metoda e ngjyrosjes së oksidimit kimik;

Metoda e ngjyrosjes së oksidimit elektrokimik;

Metoda e ngjyrosjes së oksidimit të depozitimit të joneve;

Metoda e ngjyrosjes së oksidimit në temperaturë të lartë;

Metoda e ngjyrosjes së plasaritjes në fazën e gazit.

Pllaka inox me ngjyra

6. Etched Finish

Pllaka e gdhendur prej çeliku inox shfaq modele dhe dizajne të ndërlikuara të arritura përmes procesit kimik të gravurës. Duke përdorur një pllakë çeliku inoks me pasqyrë 8K ose pllakë çeliku inox të krehur si nënshtresë, ajo do të gdhendet dhe do të përpunohet më tej. Mund të kryhen procese të ndryshme komplekse, si p.sh. krehja e pjesshme, zbukurimi me ar dhe titan i pjesshëm për të arritur alternimin e modeleve dhe ngjyrave të lehta dhe të errëta. Ngjyra mund të transferohet para ose pas ngjyrosjes.

Kjo teknikë e njohur e fabrikimit gjen aplikime të gjera në mobilje, përpjekje dekorative, hotele me yje, KTV, qendra të mëdha tregtare dhe vende argëtimi të nivelit të lartë.

Përfundime të gdhendura

7. Përfundimi i pastrimit me rërë

Shpërthimi me rërë është një nga proceset më të zakonshme të trajtimit të sipërfaqes për përpunimin e pllakave inox. Ai përdor ajrin e kompresuar si fuqi për të formuar një rreze reaktiv me shpejtësi të lartë për të spërkatur materialin spërkatës ( mineral bakri, rërë kuarci, zmerile, rërë hekuri, rërë deti) me shpejtësi të lartë mbi sipërfaqen e pllakës së inoksit që do të trajtohet, duke shkaktuar forma e sipërfaqes së jashtme për të paraqitur një sipërfaqe rëre të imët si rruaza.

Përfundimi i pastrimit me rërë

8. Mbarimi i pllakës prej çeliku inox me porosi

Për shembull, mund të përzieni dy ose më shumë përfundime sipërfaqësore për të arritur veti të veçanta estetike ose funksionale. Për përfundime me porosi të sipërfaqeve përtej atyre të përmendura këtu, na kontaktoni për t'u lidhur me një inxhinier metalurgjik që mund t'ju ndihmojë.

Kontakt Gnee Steel për përfundimet tuaja të pllakave prej çeliku inox

Pra, cilat përfundime të pllakave prej çeliku inox duhet të zgjidhni?

Një përfundim i mirë do të përmirësojë funksionalitetin, vlerën estetike ose pamjen e pllakës së inoksit. Në fund të fundit, kjo ndikon gjithashtu në çmimin e pllakës së çelikut inox. Prandaj, zgjedhja e përfundimit të duhur për aplikimin tuaj të pllakave prej çeliku inox është shumë e rëndësishme. Me siguri po kërkoni pllaka SS me jetëgjatësi të gjatë, rezistencë të mirë ndaj korrozionit, pamje të bukur dhe nevoja të ulëta mirëmbajtjeje. Mbarimi i duhur është mënyra për të garantuar që pllaka inox do të sillet siç pritej. Nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me zgjedhjen e përfundimeve të pllakave prej çeliku inox, kontaktoni Gnee Steel sot. Ekipi ynë miqësor është i lumtur t'ju ndihmojë me çdo pyetje që mund të keni.

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një prodhues, furnizues dhe eksportues i besueshëm çeliku inox nga Kina. Produktet që ata prodhojnë përfshijnë: tuba inoksi, mbështjellje çeliku inoks, pllaka inox, profile çeliku inox, fletë çeliku inox dhe pajisje çeliku inox. Deri më tani, produktet e tyre janë eksportuar në 120+ vende dhe kanë shërbyer mbi 1000+ projekte, të favorizuara ngrohtësisht nga shumë klientë vendas dhe të huaj.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.