Një udhëzues i plotë për notat e çelikut inox
  1. Fillimi » blog » Një udhëzues i plotë për notat e çelikut inox
Një udhëzues i plotë për notat e çelikut inox

Një udhëzues i plotë për notat e çelikut inox

Notat e çelikut inox mund të klasifikohen në disa kategori bazuar në përbërjen dhe karakteristikat e tyre. Çdo klasë ka vetitë e veta unike dhe është e përshtatshme për aplikime specifike. Le të shqyrtojmë llojet e ndryshme të klasave të çelikut inox në më shumë detaje tani.

Llojet e zakonshme të pllakave prej çeliku inox

Ekzistojnë disa lloje të zakonshme të klasave të çelikut inox, secila me vetitë dhe aplikimet e veta të veçanta. Kjo perfshin:

Çelik inox Austenitik

Çelik inox austenitik, i njohur për rezistencën e tij të jashtëzakonshme ndaj korrozionit dhe duktilitetin e lartë, është lloji më i përdorur i çelikut inox. Gjithashtu, ato posedojnë një natyrë jomagnetike.

Prandaj, notat e çelikut inox austenit gjejnë aplikim të gjerë në industri të tilla si përpunimi i ushqimit, përpunimi kimik, farmaceutika dhe ruajtja.

Shembuj të klasave të çelikut inox austenitik përfshijnë 304, 316 dhe 321.

304: është një model universal. Përbërja standarde është 18% krom plus 8% nikel. Dhe është jo magnetik. Por kur përmbajtja e papastërtive është e lartë, herë pas here do të tregojë magnetizëm të dobët pas përpunimit. Ky magnetizëm i dobët mund të eliminohet vetëm me trajtim termik.

316: është lloji i dytë më i përdorur nga çeliku inox pas 304, i cili shton molibden për të marrë një strukturë të veçantë rezistente ndaj korrozionit. Për shkak se ka rezistencë më të mirë ndaj korrozionit të klorurit sesa 304, përdoret gjithashtu si "çelik detar".

321: Ngjashëm me 304, përveç se shtimi i titanit zvogëlon rrezikun e korrozionit të saldimit.

Çelik inox ferritik

Çelik inox feritik krenohet me rezistencë të lartë ndaj plasaritjes nga korrozioni i stresit dhe shfaq veti magnetike. Dhe ato mund të ofrojnë rezistencë të lavdërueshme ndaj korrozionit dhe forcë në temperaturë të lartë.

Prandaj, aplikacionet e automobilave, strukturat arkitekturore, sistemet e shkarkimit, veglat dhe pajisjet e kuzhinës shpesh përdorin nota ferritike.

Përfaqësuesit e shquar të kësaj kategorie përfshijnë 430, 439 dhe 446.

430: përbërja kimike standarde është 16-18% krom dhe përmbajtje e ulët karboni. Ajo gjithashtu ka veti magnetike. formueshmëri e mirë, por rezistencë e dobët ndaj temperaturës dhe rezistencë ndaj korrozionit, e përshtatshme për mbërthyes, sende tavoline dhe mobilje.

tuba çeliku inox

Martensitic çelik inox

Çelik inox martensitik shquhet për forcën dhe fortësinë e tij të lartë. Me një strukturë kristalore tetragonale në qendër të trupit, ato mund të ngurtësohen përmes procesit të trajtimit termik. Prandaj, notat martensitike gjejnë favor në aplikimet që kërkojnë rezistencë të mirë ndaj konsumit dhe rezistencë të moderuar ndaj korrozionit. Takëmet, instrumentet kirurgjikale, valvulat, komponentët e pompës dhe tehet e turbinës janë disa shembuj të përdorimeve të tyre të zakonshme.

Notat e rëndësishme të çelikut të pandryshkshëm martensitik përfshijnë 410 dhe 420.

410: përbërja kimike përmban 13% krom, më pak se 0.15% karbon dhe një sasi të vogël të lidhjeve të tjera të elementeve. Ka rezistencë të mirë ndaj konsumit, rezistencë të dobët ndaj korrozionit dhe veti magnetike dhe mund të ngurtësohet nga trajtimi termik.

420: përmban karbon më të lartë, duke pasur kështu fortësi dhe forcë më të lartë. Është një çelik inox martenzitik i fundit.

Upelik inox i dyfishtë

Çelik inox dupleks kombinon përfitimet e çelikut inox austenitik dhe ferrit, duke ofruar forcë të lartë dhe rezistencë të shkëlqyer ndaj korrozionit. Industri të tilla si nafta dhe gazi, përpunimi kimik, impiantet e shkripëzimit dhe aplikimet detare gjejnë dobi të madhe në klasat dupleks.

Shembujt e zakonshëm përfshijnë 2205 dhe 2507.

Çeliku inox forcim i rreshjeve

Çeliku inox që forcohet nga reshjet ofron një kombinim unik të forcës së lartë dhe rezistencës ndaj korrozionit. Këto nota mund t'i nënshtrohen trajtimit termik për të arritur nivele edhe më të larta të forcës. Komponentët e hapësirës ajrore, burimet me performancë të lartë, industritë e mbrojtjes dhe të energjisë bërthamore shpesh përdorin shkallë të forcimit të reshjeve. Përfaqësues të rëndësishëm përfshijnë 17-4PH dhe 15-5PH.

630: konsiderohet si çeliku inox më i përdorur për forcimin e reshjeve, i quajtur gjithashtu 17-4 (17% Cr dhe 4% Ni).

2205 Pllaka inox

Faktorët që duhen marrë parasysh kur zgjidhni notat e çelikut inox

Me rastin e zgjedhjes së notës së çelik i pandryshkshëm për një aplikim specifik, duhet të merren parasysh disa faktorë:

1. Kushtet mjedisore: duhet të merren parasysh kushtet mjedisore, të tilla si ekspozimi ndaj substancave gërryese ose temperaturave të larta.

2. Vetitë mekanike të kërkuara: vetitë e dëshiruara mekanike, të tilla si forca, fortësia dhe duktiliteti, duhet të përputhen me kërkesat e aplikacionit.

3. Kostoja dhe buxheti: kufizimet e kostos dhe buxhetit luajnë një rol vendimtar në zgjedhjen e klasës së përshtatshme të çelikut inox.

4. Disponueshmëria dhe koha e drejtimit: disponueshmëria dhe koha e prodhimit të klasës së zgjedhur të çelikut inox duhet të merren parasysh për të siguruar prodhimin dhe shpërndarjen në kohë.

5. Kërkesat rregullatore dhe certifikuese: industritë specifike mund të kenë kërkesa rregullatore ose certifikuese që diktojnë përdorimin e disa llojeve të çelikut inox.

blog6-kopertina

Si të emërtoni notat e çelikut inox?

Në përgjithësi, ekzistojnë dy mënyra për të emërtuar notat e çelikut inox. Le të shohim më poshtë.

1. Simbolet Ndërkombëtare të Elementeve Kimike + Numrat Arabë

Do të thotë, ne mund të përdorim simbole kimike në mbarë botën për të përfaqësuar përbërësit kimikë dhe të përdorim shkronja arabe për të përfaqësuar përmbajtjen e përbërësve kimikë. Për shembull: 022Cr19Ni10 (GB-Kinë).

2. Përdorni numra me shifra fikse

Ne mund të përdorim numra me shifra fikse për të përfaqësuar seritë ose numrat prej çeliku të pandryshkshëm, të tilla si seritë 200, seritë 300, seritë 400 dhe seritë 600.

Sa i përket numrit specifik, mund të marrim ASTM 304 si shembull:

ASTM përfaqëson Standardin Amerikan. Në "304", shifra e parë përfaqëson serinë prej çeliku inox - seritë 300 dhe shifrat e dyta dhe të treta përfaqësojnë numrin e sekuencës. Dhe "L" në 304L do të thotë karbon i ulët.

pajisje tubash prej çeliku inox

Në përfundim

Kuptimi i llojeve të ndryshme të llojeve të çelikut të pandryshkshëm dhe vetive dhe aplikimeve të tyre specifike është me rëndësi të madhe. Këto nota përcaktojnë rezistencën ndaj korrozionit, forcën dhe rezistencën ndaj nxehtësisë së çelikut inox, duke i bërë ato të përshtatshme për industri dhe mjedise të ndryshme. Kjo është e dobishme për ju që të zgjidhni llojin e duhur të çelikut inox për produktet tuaja prej çeliku inox në mjedisin tuaj. Mësoni më shumë rreth çelikut inox duke kontaktuar ekipin tonë të shërbimit: Whatsapp: + 8619949147586.

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një prodhues, furnizues dhe eksportues i besueshëm çeliku inox nga Kina. Produktet që ata prodhojnë përfshijnë: tuba inoksi, mbështjellje çeliku inoks, pllaka inox, profile çeliku inox, fletë çeliku inox dhe pajisje çeliku inox. Deri më tani, produktet e tyre janë eksportuar në 120+ vende dhe kanë shërbyer mbi 1000+ projekte, të favorizuara ngrohtësisht nga shumë klientë vendas dhe të huaj.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.