Një udhëzues i plotë për të shpuar pllakë çeliku inox
  1. Fillimi » blog » Një udhëzues i plotë për të shpuar pllakë çeliku inox
Një udhëzues i plotë për të shpuar pllakë çeliku inox

Një udhëzues i plotë për të shpuar pllakë çeliku inox

Pllaka prej çeliku inox njihet për qëndrueshmërinë, forcën dhe rezistencën ndaj korrozionit, e përdorur gjerësisht në shumë aplikime duke përfshirë ndërtesat, pajisjet dhe madje edhe dekorimet. Megjithatë, kur aplikohet, për disa punë specifike, mund t'ju duhet të bëni disa vrima në të për të arritur efektin që dëshironi. Atëherë, si të shponi pllaka çeliku inox? Mund të jetë një detyrë e frikshme pasi përbërja më e fortë e këtij metali e bën më të vështirë marrjen e një vrime të pastër dhe të saktë sesa shpimin në dru ose muraturë. Në këtë blog, Gnee Steel ofron një hyrje të detajuar se si të shponi vrima në pllaka çeliku inox. Duke përdorur mjetet dhe teknikat e duhura, ju mund të punoni me lehtësi dhe me efikasitet një shpues në pllaka inox me sukses.

11 hapa për të shpuar pllakën prej çeliku inox

Për të shpuar pllaka çeliku inox, ka disa hapa dhe konsiderata të rëndësishme që duhen mbajtur parasysh. Këtu është një udhëzues i përgjithshëm se si të shponi pllaka çeliku inox duke përdorur një stërvitje elektrike si shembull.

1. Zgjidhni Bitin tuaj të stërvitjes

Gjatë shpimit në pllakë inox, çelësi i suksesit është zgjedhja e pjesës së duhur të stërvitjes për punën. Edhe pse shumë lloje të ndryshme të copave të stërvitjes janë të përshtatshme për shpimin e çelikut inox në treg, duke shkuar për më të mirën do të përmirësojë shanset tuaja për të marrë rezultate të mira dhe do të lehtësojë procesin. Këtu janë dy për referencën tuaj:

Shpuese çeliku me shpejtësi të lartë — Ky lloj grimi është projektuar për shpimin e metaleve me elasticitet të lartë dhe me performancë të rëndë. Stërvitjet më të mira HSS për t'u përdorur për shpimin e çelikut inox janë ato me një majë Titanium Nitride për të ndihmuar në uljen e fërkimit dhe nxehtësisë.

Stërvitja e kobaltit — Stërvitjet e kobaltit janë projektuar në mënyrë eksplicite për të punuar në çelik inox dhe do t'ju japin rezultate më të mira se copat standarde të përdredhjes ose muraturës. Kobalti mund të përdoret për të rritur forcën e metalit bazë dhe për të rritur vetitë e tij të rezistencës ndaj nxehtësisë, të cilat të dyja janë jetike kur shponi pllaka çeliku inox. Përveç kësaj, copat e shpimit të kobaltit mund të zgjasin deri në gjashtë herë më shumë se copat standarde të çelikut me shpejtësi të lartë, por gjithashtu kushtojnë më shumë.

Nëse keni vetëm një ose dy vrima për të shpuar, një shpuese standarde e çelikut me shpejtësi të lartë do të jetë e mirë. Për më shumë vrima, rekomandohet një shpuese kobalti.

Copat e shpimit të kobaltit

2. Përgatitni Materialet

Me pjesët e duhura të stërvitjes, përgatitjet e tjera të lidhura do të jenë shumë më të lehta. Para se të filloni, ju nevojiten artikujt e mëposhtëm:

Pllaka inox.

Ftohës ose lubrifikant.

Pajisje mbrojtëse si doreza pune dhe syze mbrojtëse për sytë. Për më tepër, duhet të shmangni çdo leckë të lirshme që mund të kapet midis stërvitjeve.

3. Siguroni metalin tuaj në vend

Duke u përpjekur për të shpuar në një pjesë të pllakë inox metali pa e siguruar është një recetë për fatkeqësi. Nëse pjesa e shpimit kapet ose dridhet gjatë procesit të shpimit, mund të shkaktojë që metali të rrotullohet me forcë, duke goditur çdo gjë dhe këdo në afërsi. Prandaj, për të siguruar sigurinë e duhur, sigurojeni mirë metalin tuaj në vend. Ja se si mund t'i përdorni në mënyrë efektive kapëset ose instalimet:

Përdorni një vise: nëse jeni duke shpuar një copë të vogël pllake çeliku inox, merrni parasysh përdorimin e një vise për ta mbajtur të sigurt në vend. Një vile siguron stabilitet dhe ju lejon të përqendroheni në shpimin pa u shqetësuar për lëvizjet e pjesës së punës.

Përdorni një kapëse: për pllaka të mëdha çeliku inox, përdorni kapëse për t'i fiksuar në një tavolinë pune ose në një sipërfaqe të fortë. Vendosni kapëset në mënyrë strategjike për të parandaluar çdo pengesë në zonën e shpimit dhe për të siguruar një mjedis të qëndrueshëm pune. Më poshtë është një foto për referencën tuaj.

përdorim Smbështetjet: kur shponi fletë dhe pllaka më të mëdha çeliku inox, përdorni një material mbështetës sakrifikues si druri ose plastika. Ky material mbështetës parandalon që çeliku inox të përkulet ose të dëmtohet gjatë shpimit dhe siguron mbështetje për vrima të sakta.

Gjithmonë mbani mend që të mos e vendosni pllakën e inoksit në prehër.

Rregulloni Metalin

4. Shënoni vendin tuaj

Kokat e shpimit priren të enden kur filloni për herë të parë shpimin. Për ta parandaluar këtë, matni dhe shënoni ku dëshironi vrimën. Shënoni vendin e synuar të vrimës me një stilolaps dhe më pas përdorni një shpuese qendrore (përdorni një gozhdë nëse nuk keni një shpuese qendrore) dhe çekiç për të krijuar një gropë të vogël. Kjo do t'ju ndihmojë të mbani majën e shpimit tuaj në vend ndërsa filloni të shponi. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur shponi vrima më të mëdha, pasi stërvitjet jashtë qendrës mund të shkaktojnë konsumim të panevojshëm si në gripin tuaj ashtu edhe në metalin tuaj.

5. Mbroni veten

Siguria është gjithmonë e para. Ashtu si me çdo projekt ndërtimi, është e rëndësishme të ndërmerrni hapa për të mbrojtur veten nga lëndimet.

Shpimi në metal mund të shkaktojë që copa të vogla të fluturojnë me shpejtësi të lartë. Nëse dikush futet në syrin tuaj, ky do të jetë një dëmtim serioz i syrit. Sigurohuni që të mbani mbrojtjen e duhur të syve përpara se të filloni shpimin; syzet e sigurisë që mbështillen rreth anëve të fytyrës suaj janë alternativa më e mirë. Ndërkohë, vishni doreza dhe rroba pa asnjë pjesë të varur dhe mbani flokët e gjatë të lidhur mirë pas.

6. Stërvitja me shpejtësi të ulët

Tani që gjithçka është vendosur si duhet, është koha për të filluar shpimin!

Filloni me një shpejtësi të ngadaltë rrotullimi dhe shkoni më shpejt vetëm nëse është e nevojshme. Pllaka inox kërkon një shpejtësi më të ngadaltë shpimi në krahasim me materialet e tjera për shkak të përbërjes së saj të fortë. Përdorimi i shpejtësisë së lartë mund të gjenerojë nxehtësi të tepërt, duke çuar në forcimin e metalit në punë, gjë që e bën shpimin më sfidues; ndërsa shpejtësia më e ulët mund të shmangë dëmtimin e pjesës së stërvitjes dhe sipërfaqes së inoksit, duke prodhuar kështu një rezultat më të mirë.

Shpimi me stërvitje elektrike

7. Përdorni lubrifikantë

Pllaka prej çeliku inox është mjaft gërryes kur e shponi. Nëse jeni duke e shpuar atë të thatë, skaji i prerjes do të konsumohet jashtëzakonisht shpejt. Prandaj, lubrifikimi është thelbësor gjatë shpimit. Ndihmon në reduktimin e nxehtësisë dhe fërkimit, duke zgjatur jetën e shpimit dhe duke përmirësuar performancën e shpimit.

Mos harroni të zgjidhni lubrifikantët e projektuar posaçërisht për aplikime prej çeliku inox. Këto lëngje shpesh përmbajnë aditivë që përmirësojnë lubrifikimin, zvogëlojnë gjenerimin e nxehtësisë dhe përmirësojnë jetën e veglave.

8. Aplikoni presion të mjaftueshëm

Nëse nuk ushtroni presion të mjaftueshëm në shpuese, gropa do të fërkohet në vend të shpimit dhe do të ndodhë fatkeqësia. Por presioni i tepërt do të bëjë që pjesa e shpimit të shkëlqejë në të kuqe dhe do ta dëmtojë përgjithmonë pjesën e shpimit; në të njëjtën kohë, pllaka prej çeliku inox mund të bëhet e zezë dhe të bëhet shumë e fortë, gjë që do ta bëjë mjaft të vështirë shpimin e ardhshëm.

Pra, është e rëndësishme të ruani një presion të qëndrueshëm dhe të fortë në stërvitje. Aplikoni presion të qëndrueshëm në rënie, duke lejuar që pjesa e shpimit të presë çelikun inox me një ritëm të kontrolluar. Kjo ndihmon në ruajtjen e saktësisë dhe parandalon çdo fatkeqësi gjatë procesit të shpimit.

9. Mbajeni stërvitjen drejt

Stërvitjet nuk janë të destinuara për presion anësor dhe pllaka prej çeliku inox nuk fal.

Kushtojini vëmendje shtesë se sa drejt po shponi pllakën inox. Përndryshe, boshti i stërvitjes do të fërkohet në anën e vrimës, duke e bërë atë të zgjatur; dhe ju keni një rrezik të lartë për ta këputur atë.

Shpimi ngadalë

10. Ndalimi i shpimit

Pasi të jetë shpuar vrima, mbajeni shpejtësinë konstante të shpimit dhe hiqni shpejt pjesën e shpimit nga sipërfaqja e punës. Mos bëni asnjë kontakt me lëkurën me pajisjen ose grimin menjëherë pasi të keni shpuar vrimën. Mund të përfundoni duke djegur gishtat.

11. Pastroni

Hapi i fundit është të rregulloni dhe lëmoni çdo skaj të ashpër brenda vrimës. Për këtë mund të përdorni një mjet të specializuar për heqjen e gërmimit, ose mund të përdorni një skedar metalik për të hequr skajet e vrazhda të mbetura rreth vrimave. Dhe më pas fshini vajin e tepërt lubrifikues dhe disa njolla që mund të jenë formuar në sipërfaqen e metalit.

Shënim: për vrima më të mëdha ose më të thella, këshillohet të filloni me një vrimë pilot. Një vrimë pilot siguron një udhëzues për pjesën e shpimit, duke siguruar shpime më të sakta dhe duke reduktuar shanset e bredhjes së bishtit. Përdorni një shpuese më të vogël se madhësia përfundimtare e dëshiruar e vrimës dhe shponi një vrimë të cekët për të krijuar vrimën pilot. Pasi të jetë bërë vrima pilot, kaloni në shpimin e dëshiruar dhe vazhdoni shpimin përmes pllakës së inoksit.

Pastroni

Metodat e zakonshme të shpimit të vrimave në pllaka inox

Në tregun e përpunimit të çelikut, ekzistojnë shumë metoda për të bërë vrima në pllaka inox. Ato ndahen kryesisht në katër lloje: shpime manuale, shpime elektrike, shpime hidraulike dhe shpime automatike.

1. Shpimi manual: është përdorimi i një rrote manuale për të përfunduar shpimin. Kur metali është fiksuar në sipërfaqen e punës, aplikoni pak lubrifikant dhe më pas rrotulloni rrotën manuale në drejtim të kundërt të akrepave të orës për të përfunduar shpimin.

2. Shpimi elektrik: është një stërvitje elektrike, një kombinim aktual i funksionimit manual dhe elektrik. Kur përdorni këtë lloj, dikush duhet të mbajë dorezën e stërvitjes elektrike në njërën dorë dhe të kontrollojë shpejtësinë e shpimit.

3. Goditje hidraulike: grushtimi hidraulik është një metodë përpunimi që përdor një shpuese ose presionin e lëngut në tub për të ndarë materialin e murit të tubit nën mbështetjen e presionit të lëngut në tub pasi të ketë përfunduar fryrja hidraulike.

4. Shpimi automatik: përdor presionin e fuqishëm të makinës për të shpuar vrima. Në përgjithësi, kjo është ajo që ne e quajmë pllaka inox me vrima në ditët e sotme.

Shiten çarçafë inox me vrima

Përfundim

Me këto këshilla në mendje, shpimi i pllakave inox nuk duhet të jetë një detyrë dërrmuese siç mendojnë shumë njerëz. Për sa kohë që i njihni proceset, keni mjetet e duhura dhe shponi me saktësi, duhet të jeni në gjendje të bëni vrima përmes fletëve dhe pllakave të inoksit me më pak telashe. Ajo që është e rëndësishme është të mbash veten të sigurt duke mbajtur veshje mbrojtëse si syze syze, doreza pune dhe kufje mbrojtëse për të minimizuar zhurmën. Me pak durim dhe praktikë, së shpejti do të bëheni ekspert në shpimin e çelikut inox!

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një prodhues, furnizues dhe eksportues i besueshëm çeliku inox nga Kina. Produktet që ata prodhojnë përfshijnë: tuba inoksi, mbështjellje çeliku inoks, pllaka inox, profile çeliku inox, fletë çeliku inox dhe pajisje çeliku inox. Deri më tani, produktet e tyre janë eksportuar në 120+ vende dhe kanë shërbyer mbi 1000+ projekte, të favorizuara ngrohtësisht nga shumë klientë vendas dhe të huaj.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.