9 mënyra për të parandaluar gërryerjen e pllakave të çelikut
  1. Fillimi » blog » 9 mënyra për të parandaluar gërryerjen e pllakave të çelikut
9 mënyra për të parandaluar gërryerjen e pllakave të çelikut

9 mënyra për të parandaluar gërryerjen e pllakave të çelikut

Është një supozim i zakonshëm që pllaka çeliku inox është imun ndaj ndryshkut dhe korrozionit për shkak të materialit të saj "çelik inox". Në fund të fundit, është karakteristika dalluese që e veçon pllakën e inoksit nga çeliku standard. Ndërsa pllaka prej çeliku inoks është "rezistente" ndaj shumë efekteve negative, ajo ende mund të zhvillojë ndryshk dhe korrozion nëse nuk merren disa masa paraprake. Pra, si mund t'i mbrojmë pllakat prej çeliku inox nga ndryshku dhe korrozioni?

Si të parandaloni pllakën e çelikut inox nga korrozioni dhe ndryshku?

Në postimet e mëparshme të blogut, ne prezantojmë një postim në blog që fokusohet në faktorët që shkaktojnë korrozionin e pllakave prej çeliku inox: 11 faktorë që do të gërryejnë pllakën prej çeliku inox. Sot, le të flasim kryesisht për mënyrën e parandalimit të korrozionit të pllakave prej çeliku inox.

1. Përdorimi i lidhjeve

Shtimi i aliazhit është një metodë efektive për të përmirësuar rezistencën ndaj ndryshkut dhe korrozionit të pllakave inox. Duke shtuar një pjesë të caktuar të elementeve aliazh, si kromi, nikeli, etj., gjatë fabrikimit, mund të rritet rezistenca ndaj korrozionit të pllakave të inoksit. Elementet e aliazhit do të reagojnë kimikisht me elementët e hekurit në pllakën inox për të formuar një film të dendur oksidi, i cili bllokon korrozionin e çelikut inox nga oksigjeni dhe lagështia e jashtme, duke arritur kështu efektin e parandalimit të ndryshkut dhe korrozionit.

Ndër këta elementë të aliazhit, kromi luan një rol vendimtar në parandalimin e ndryshkut dhe korrozionit të pllakave prej çeliku inox. Në përgjithësi, sa më e lartë të jetë përmbajtja e kromit, aq më e madhe është mbrojtja nga ndryshku dhe korrozioni dhe aq më e lartë është nota e çelikut inox. Për shembull, 316 është më rezistent se çeliku inox 304.

Kromi

2. Fabrikimi i saktë

Gjatë fazës së prodhimit, është e rëndësishme të parandaloni kontaktin e pllakave prej çeliku inox me hekurin ose çelikun e zakonshëm. Kjo kërkon vigjilencë në vëzhgimin e mjedisit përreth duke përfshirë tavolinat e punës, veglat, njësitë e magazinimit, rrotullat e rrotullimit të çelikut dhe zinxhirët. Çdo grimcë pluhuri i çelikut të karbonit që vendoset në pllakën e çelikut të pandryshkshëm gjatë fabrikimit mund të kontaminojë sipërfaqen e saj, duke rritur potencialin për formimin e ndryshkut. Për më tepër, mjetet e pastrimit dhe bluarjes që janë përdorur me karbon ose çelik me aliazh të ulët duhet të mbahen të ndara nga pllakat inox. Këtu janë disa këshilla të nevojshme që duhet të keni kujdes me kujdes:

1. Mbani të ndara zonat e prodhimit të çelikut të pandryshkshëm dhe çelikut të karbonit, gjë që mund të zvogëlojë rrezikun e ndotjes me hekur. Grimcat e hekurit mund të futen në pllakën e çelikut të pandryshkshëm dhe të dëmtojnë shtresën e oksidit, duke prodhuar kështu korrozion të lokalizuar ose gropë në vendin e ndotjes.

2. Shmangni bluarjen e çelikut të karbonit pranë çelikut inox. Bluarja mund të futë çelikun e karbonit në pllakën e inoksit, duke shkaktuar njolla dhe korrozion të lokalizuar.

3. Mbani të ndara inventarët e çelikut të pandryshkshëm dhe çelikut të karbonit. Kjo zvogëlon rrezikun e ndotjes me hekur.

4. Shiritat e çelikut përdoren në mënyrë rutinore për të siguruar pjesë të fabrikuara në rrëshqitës dhe paketime të tjera që përdoren për transport. Vendosni karton ose material tjetër të përshtatshëm paketimi sipër pjesëve të inoksit dhe më pas mbështillni shiritat e çelikut sipër këtij materiali ambalazhues, duke parandaluar që brezi i çelikut të karbonit të ketë kontakt të drejtpërdrejtë me çelikun inox.

5. Përdorni pajisje për përpunimin dhe trajtimin e çelikut inox kur është e mundur. Përdorni mbajtës tavoline pune, materiale kontakti jo metalike dhe pajisje ngritëse me vakum.

6. Mos lejoni që fabrikat tuaja të përfunduara të dërgohen të pashfrytëzuara. Kripërat e rrugëve përmbajnë nivele të larta të klorureve - një kimikat që mund të prodhojë korrozion në pllakat inox. Për më tepër, mos lejoni që zinxhirët e çelikut të vijnë në kontakt me çelik inox.

Fabrikimi i saktë

3. Ruajtja e duhur

Gjatë ruajtjes pllaka inox, duhet të vendoset në një vend ku zona nuk do të jetë shumë e lagësht; me fjalë të tjera, zona nuk duhet të ketë ujë ose lagështi afër. Dhoma ku ruani gjërat duhet të jetë e thatë për të parandaluar korrozionin.

4. Aplikimi i veshjes mbrojtëse

Pajisja e pllakës inox me një shtresë mbrojtëse është një nga mënyrat më efektive për të parandaluar shfaqjen e korrozionit uniform. Veshja vepron si një pengesë midis çelikut dhe agjentëve korrodues si shiu, lagështia dhe kripa. Sa më e ulët të jetë përshkueshmëria e sistemit të veshjes ndaj ujit, aq më e mirë është mbrojtja e ofruar. Mund të shfaqet në dy metodat e mëposhtme të lagështa dhe të thata:

Shtimi i vajit/lubrifikantit: Shtimi i vajit ose lubrifikantit është gjithashtu një mënyrë thelbësore për të ruajtur mirëmbajtjen e produkteve të çelikut që gërryhen. Nëse pllaka inox lihet jashtë për një periudhë të gjatë, mund të ndodhë korrozioni nga lagështia në ajër. Pra, vaji vepron si një pengesë për të parandaluar që lagështia të qëndrojë për një kohë të gjatë, duke krijuar oksidim.

Aplikimi i veshjes së thatë: Meqenëse vaji dhe lubrifikuesi janë të lëngshëm, ato bëjnë që sendet të bëhen të rrëshqitshme dhe të vështira për t'u mbajtur. Në vend të kësaj, mund të provojmë të aplikojmë një shtresë të thatë mbi pllakën e çelikut inox. Mund të zbatohet në katër aspektet e mëposhtme:

1. Veshjet epokside me dy paketime dhe gomat e kloruara të aplikuara me konstruksion mjaft të lartë të filmit ofrojnë mbrojtjen më të suksesshme ndaj korrozionit nëpërmjet parandalimit të barrierave. Materialet e zakonshme të veshjes përfshijnë rrëshirë poliestër, rrëshirë epoksi, etj.

2. Bojërat dhe/ose astaret janë një mënyrë e thjeshtë dhe e lirë për të parandaluar korrozionin dhe mund të jenë gjithsesi të nevojshme për arsye estetike. Megjithatë, meqenëse vetë boja është e ndjeshme ndaj copëzimit dhe përkeqësimit, është e rëndësishme që ta riaplikoni sa herë që ndodh konsumimi.

3. Veshja me pluhur mund të krijojë gjithashtu një shtresë mbrojtëse të materialit plastik - epoksi, najloni, etj. - në sipërfaqen e metalit.

4. Për disa metale, mund të jetë e preferueshme të shtoni krom të fortë (të përballueshme, rezistencë të mirë ndaj korrozionit) ose veshje me krom të zi (më e shtrenjtë, rezistencë e shkëlqyer ndaj korrozionit).

Fletë të valëzuara të paralyera prej çeliku inox

5. Aplikoni Veshje Sacrificial - Galvanizues

Një mënyrë tjetër për ta bërë pllakën inox rezistente ndaj korrozionit është aplikimi i një shtrese sakrifikuese. Qëllimi i një shtrese sakrifikuese nuk është të parandalojë gërryerjen krejtësisht, por të lejojë që veshja të gërryhet në vend të materialit themelor të pjesës.

Një shembull tipik është zinku në pjesët metalike. Kur galvanizojmë pllakën inox, vendosim një shtresë zinku sipër sipërfaqes së çelikut. Jo vetëm që korrodohet në preferencë ndaj çelikut, por shkalla e korrozionit është përgjithësisht më e ngadaltë. Kjo normë, megjithatë, përshpejtohet në prani të joneve të tilla si kloruret në vendet bregdetare.

6. Mbrojtja mekanike

Trajtimi mekanik është një metodë e zakonshme për produktet prej çeliku inox për të parandaluar ndryshkun dhe korrozionin. Mjete të tilla si letra zmerile, rrota bluarëse ose furça teli përdoren zakonisht për të lustruar sipërfaqen e inoksit për të hequr ndryshkun dhe papastërtitë në sipërfaqe dhe për të rivendosur butësinë e sipërfaqes së çelikut inox. Kjo metodë është më e përshtatshme për ndryshk të vogël në sipërfaqen e çelikut inox dhe mund të parandalojë në mënyrë efektive përhapjen e mëtejshme të ndryshkut. Por është gjithashtu kohë dhe e mundimshme.

7. Mbrojtja kimike

Metodat e zakonshme të trajtimit kimik përfshijnë turshinë, trajtimin elektrokimik dhe trajtimin e pasivimit.

1. Turshi përdor një zgjidhje acidike për të trajtuar sipërfaqen e pllakës së inoksit për të hequr shkallën e oksidit të hekurit dhe ndryshkun në sipërfaqe dhe për të rikthyer shkëlqimin e çelikut inox.

2. Trajtimi elektrokimik përdor elektrolizën për të formuar një film mbrojtës në sipërfaqen e çelikut inox për të parandaluar korrozionin e mëtejshëm.

3. Trajtimi pasiivues përdor solucione acide ose oksidantë për të formuar një film të dendur oksidi në sipërfaqen e çelikut inox për të rritur rezistencën ndaj korrozionit të çelikut inox.

Mbrojtja mekanike

8. Mirëmbajtja e rregullt

Mirëmbajtja e rregullt luan një rol kyç në parandalimin e ndryshkut të pllakave prej çeliku inox, si dhe në kufizimin e përparimit të ndryshkut ekzistues.

Është thelbësore të hiqni çdo ndryshk që është formuar duke përdorur mjete mekanike ose kimike. Gryka që rezulton më pas mund të pastrohet duke përdorur ujë të ngrohtë dhe sapun. Pas pastrimit, duhet të aplikohet një shtresë rezistente ndaj ndryshkut.

9. Konsiderata e Mjedisit

Pavarësisht se çfarë lloj produkti metalik është, mbajtja e tij në një mjedis të thatë është gjëja më e rëndësishme. E di që kjo është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet, veçanërisht në disa aplikacione industriale dhe ndërtimore, por çeliku inox duhet të mbetet i thatë. Ndryshku dhe korrozioni ndodhin kur metalet ekspozohen ndaj lagështirës për një kohë të gjatë. Nuk ndodh brenda natës - jo zakonisht, të paktën - por ekspozimi i vazhdueshëm ndaj lagështirës mund dhe do të shkaktojë ndryshk. Grimcat e lagështisë do të vendosen në metal, duke prodhuar ndryshime të reja kimike të njohura si oksidim. Këto ndryshime kimike mund të shkaktojnë formimin e ndryshkut dhe korrozionit.

Përveç kësaj, në situata të caktuara, mund të jetë e mundur të kontrollohen sasitë e substancave si kripa ose klori në mjedisin përreth. Këto substanca mund të përshpejtojnë shpejtësinë e korrozionit të produkteve të pllakave prej çeliku inox.

Aplikimet prej çeliku inox

Gjeni zgjidhje kundër ndryshkut për çelikun tuaj inox në Gnee Steel

Në këtë pjesë, ne mësojmë shumë metoda të dobishme se si të parandaloni gërryerjen e pllakave inox. Megjithatë, zgjedhja e matjes së masave paraprake duhet të përcaktohet sipas mjediseve, projekteve dhe kërkesave të ndryshme të përdorimit. Kur bëhet fjalë për ndërtimin me kënaqësi dhe liri krijuese duke ndjekur gjithashtu praktikat më të mira të ofrimit të cilësisë, Gnee Steel mund të sigurojë atë që ju nevojitet. Na kontaktoni këtu për më shumë informacion se si mund të ndihmojmë në krijimin e produkteve më të mira prej çeliku inox që i rezistojnë korrozionit dhe ndryshkut.

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një prodhues, furnizues dhe eksportues i besueshëm çeliku inox nga Kina. Produktet që ata prodhojnë përfshijnë: tuba inoksi, mbështjellje çeliku inoks, pllaka inox, profile çeliku inox, fletë çeliku inox dhe pajisje çeliku inox. Deri më tani, produktet e tyre janë eksportuar në 120+ vende dhe kanë shërbyer mbi 1000+ projekte, të favorizuara ngrohtësisht nga shumë klientë vendas dhe të huaj.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.