9 Metodat kryesore për prerjen e pllakave inox
  1. Fillimi » blog » 9 Metodat kryesore për prerjen e pllakave inox
9 Metodat kryesore për prerjen e pllakave inox

9 Metodat kryesore për prerjen e pllakave inox

Pllaka prej çeliku inox është një material tërheqës për aplikime të ndryshme për shkak të rezistencës së lartë ndaj korrozionit, fleksibilitetit të madh, forcës së lartë dhe butësisë së hollë. Rrjedhimisht, mund të jetë gjithashtu një material i mirë për dizajnimin e shumë veprave interesante dhe të qëndrueshme të artit duke prerë forma nga fletët ose pllakat prej çeliku inox. Megjithatë, në varësi të trashësisë së materialit që po prisni dhe kompleksitetit të formës, mund t'ju duhet të përdorni disa mjete dhe teknika të veçanta për të përfunduar punën.

9 Metodat kryesore për prerjen e pllakave inox

Prerja e fletëve dhe pllakave prej çeliku inox mund të jetë pak sfiduese, pasi është një material metalik i fortë dhe i qëndrueshëm. Megjithatë, disa metoda mund të përdoren për të prerë fletë çeliku inox, në varësi të mjeteve dhe pajisjeve në dispozicion. Këtu janë disa metoda të zakonshme:

1. copëza

Copëzat e aviacionit, ose copëzat e kallajit, janë vegla dore të projektuara posaçërisht për prerjen e fletëve të inoksit nën 0.9 mm. Ato vijnë në lloje të ndryshme, të tilla si prerje drejt, majtas dhe prerje djathtas, në varësi të drejtimit të prerjes.

2. Këngëtarët

Thithësit janë mjete të përdorura me dorë që përdorin një mekanizëm për të prerë llamarin nën 1 mm. Ata janë në gjendje të bëjnë prerje dhe kthesa të ndërlikuara.

3. Prerje qethje

Gërshërët prerëse janë gjithashtu mjete që mund të përdoren për të prerë fletët e holla çeliku inox. Mund të ndahet në qethje stoli dhe qethje dore. Ata punojnë duke ushtruar presion përgjatë një vije të drejtë për të prerë metalin.

Megjithatë, jo vetëm për shkak të kufizimeve në lidhje me gjatësinë, por edhe për shkak të gërvishtjes që ndodh, shiritat e prerë nuk janë të zbatueshëm për profilet e saldimit me lazer.

Prerja e fletëve të çelikut të ndryshkur

4. Saw Cduke shqiptuar

Prerja e sharrës është një metodë tradicionale që ka avancuar në aftësi dhe saktësi me zhvillimin e teknologjisë së makinës. Prerja e sharrës shpesh ka tre mënyrat kryesore të mëposhtme:

1. Sharrë rrethore: një sharrë rrethore me një teh me majë karbide dhe disk prerës të projektuar për metal mund të përdoret për të prerë pllakat e trasha prej çeliku inox. Kjo metodë është më e përshtatshme për prerje të drejta, dhe përdorimi i një kapëseje ose kapëseje mund të ndihmojë në sigurimin e prerjeve të sakta. Pas prerjes, një skedar ose mulli mund të përdoret për të zbutur prerjen dhe për të hequr çdo copëza metalike.

2. Prerja e sharrës me shirit: Makinat e sharrës me shirit të pajisura me tehe me majë bimetale ose karabit të cilësisë së lartë mund të përdoren gjithashtu për të prerë pllaka të trasha çeliku inox. Ofron shkathtësi dhe është i përshtatshëm për prerje të drejta ose të lakuara. Në ditët e sotme, disa prodhues përdorin sharra me brez me shpejtësi të ndryshueshme për të prerë një gamë të gjerë trashësish fletësh. Motorët hidraulikë dhe teknologjitë CNC shtojnë kontrollin dhe përsëritshmërinë e shkëlqyer në aftësitë e fuqishme të sharrimit.

3. Sharrë prerëse: një mjet i vogël dore i quajtur sharrë prerëse do të bëjë gjithashtu mashtrimin kur preni copa më të holla çeliku inox. Shumë njerëzve u pëlqen të përdorin sharrën prerëse pneumatike, për shkak të fuqisë së shtuar përmes presionit të ajrit. Por kur punoni me këtë sharrë, është e rëndësishme të përdorni një mburojë të plotë të fytyrës, pasi copa të vogla metali mund të fluturojnë përreth.

Me një fjalë, për trashësi deri në rreth 650 milimetra, prerja e sharrës paraqet një metodë me kosto të ulët. Ata gjithashtu kanë avantazhin e futjes së nxehtësisë minimale në material për të shmangur shtrembërimin. Prerja e sharrës është e përshtatshme kur kufizimet e gjatësisë së fletëve të gjata dhe toleranca më e gjerë nuk janë shqetësuese.

Prerja e sharrës

5. Prerja e plazmës

Prerja me plazmë është një metodë e gjithanshme për prerjen e fletëve të inoksit me trashësi të ndryshme (duke filluar nga 3 mm në 80 mm). Ai përfshin përdorimin e një harku plazmatik me temperaturë të lartë për të ngrohur dhe shkrirë përmes metalit për të prerë. Dhe jep një prerje më të lëmuar me formim minimal të gërvishtjeve sesa prerja e sharrës. Megjithatë, duhet të jeni të kujdesshëm për të mbajtur një dorë të qëndrueshme për të mbajtur prerjen drejt.

Për më tepër, kjo metodë mund të krijojë më pak shtrembërim të nxehtësisë sesa proceset e tjera si prerja me lëndë djegëse oksigjeni ose prerja me lazer, gjë që rezulton në saktësi më të lartë kur krijohen forma ose dizajne të ndërlikuara në metale të tilla si çeliku inox ose lidhjet e aluminit. Edhe pse pak më e kushtueshme se prerja me flakë për shkak të nevojave të pajisjeve të specializuara, prerja me plazmë konsiderohet ende një opsion i përballueshëm për fabrikimin e metaleve me precizion.

*Kur përdorim prerje plazmatike, duhet të vërejmë se:

1. Mos vendosni dru në sipërfaqen e pllakë inox për t'u prerë. Kur druri nxehet, ai do të karbonizohet në sipërfaqen e pllakës së inoksit dhe do të formojë shenja të zeza. Këto shenja janë të vështira për t'u hequr dhe do të çojnë në akumulimin e karbonit në sipërfaqen e pllakës së inoksit, e cila mund të shkaktojë lehtësisht korrozion ndërgranular.

2. Prerja me plazmë do të prodhojë spërkatje që ngjiten lehtësisht në sipërfaqen e çelikut dhe duhet të hiqen duke bluar.

Prerja e plazmës

6. Prerje me laser

Për projektet që kërkojnë saktësi dhe saktësi ekstreme, të tilla si forma dhe dizajne komplekse, prerja me lazer mund të jetë opsioni i vetëm i zbatueshëm. Rrezet e prerjes me lazer me energji të lartë dhe me fokus infra të kuqe sigurojnë një gjerësi prerjeje më pak se një milimetër ose gërshërë dhe fokusohen në pika specifike të materialit, të cilat nxehen mjaftueshëm për t'i avulluar ato pa dëmtuar asnjë zonë përreth, duke i bërë ato perfekte për dizajne të ndërlikuara dhe modelet. Por ka edhe dy anë.

Natyra termike e teknologjisë lazer e kufizon kapacitetin e saj në trashësi të pllakave prej çeliku inox deri në 25 milimetra (në disa raste edhe deri në 30 ose 35 milimetra). Për më tepër, prerja me lazer gjeneron një zonë të prekur nga nxehtësia (HAZ) në kufirin e prerjes. Stresi termik mund të ndodhë me profile shumë komplekse, me shpejtësi prerjeje më të ngadalta, veçanërisht për pjesët e hollë të punës. Teknologjitë e ndihmës së gazit e kanë minimizuar këtë kufizim dhe ndihmojnë në ruajtjen e cilësisë së sipërfaqes së pastër. Ndërsa gjatësia e prerjes është e kufizuar, disponohen dimensione të konsiderueshme të zonës së prerjes.

Nga ana tjetër, prerja me lazer prodhon gjithashtu më pak tymra të rrezikshëm se proceset e tjera për shkak të natyrës së tij jokontaktuese, gjë që ndihmon në përmirësimin e sigurisë në vendin e punës në mënyrë të konsiderueshme krahasuar me metodat e tjera të prodhimit të metaleve, të tilla si karburanti me oksigjen dhe saldimi me hark plazmatik (PAW).

Me një fjalë, prerja me lazer është një tjetër metodë e saktë dhe efikase për prerjen e pllakave të trasha inox. Megjithëse prerja me lazer është shumë më e shtrenjtë se secila prej këtyre teknikave për shkak të konsumit të lartë të energjisë dhe kërkesave të pajisjeve të specializuara, shumë prodhues zakonisht preferojnë prerjen me lazer të fletëve më të holla të çelikut inox si një qasje relativisht me kosto të ulët dhe shumë efikase.

Prerje Laser

7. Prerja e ujit

Ai përdor një rrymë uji me presion të lartë (4000 deri në 6000 bar) (ose ujë të përzier me materiale gërryese) për të prerë pllakat e trasha metalike deri në 6-8 inç të trasha. Zakonisht, koshi ka një gjerësi prej afërsisht një milimetër dhe prodhon një skaj të lëmuar dhe të saktë.

Waterjet është një proces jo termik, duke eliminuar HAZ dhe nevojën për përpunim dytësor për profilet komplekse. Pra, është veçanërisht i përshtatshëm për materiale me ndjeshmëri të lartë ndaj nxehtësisë ose kur kërkohen prerje të sakta dhe të ndërlikuara. Përveç kësaj, gjatë prerjes së ujit, shpejtësitë e ujit mund të modulohen kundrejt cilësisë së skajit për të përmbushur kërkesat e shkallës së prodhimit.

Prandaj, bëhet një konsideratë e rëndësishme në disa industri, siç është hapësira ajrore. Ngjashëm me prerjen me lazer, uji i ujit ka pak humbje materiale dhe madhësitë e shtratit të prerjes së gjatë (mbi dymbëdhjetë metra) janë shumë rrallë të disponueshme. Ofron vlerë kur cilësia dhe tolerancat e afërta të prodhimit janë kritike, por trashësia e fletës është jashtë kufijve të kufizimeve të lazerit.

Prerja e ujit

8. Prerja me flakë me oksigjen

Një mënyrë e zakonshme për të prerë pllakat prej çeliku inox është përdorimi i një procesi prerjeje me flakë të ushqyer me oksigjen. Ai përdor një pishtar me fuqi të lartë për të krijuar një prerje të saktë në sipërfaqen metalike. Kjo do të gjenerojë pak skorje, por sipërfaqja është relativisht e lëmuar.

Prerja me flakë është zakonisht më ekonomike se metodat e tjera, të tilla si prerja me plazmë ose lazer, sepse nuk kërkon pajisje të specializuara ose materiale harxhuese të kushtueshme. Për më tepër, prerja me flakë mund të përdoret për materiale më të trasha se proceset e tjera, duke e bërë atë ideale për projekte të rënda, ku saktësia është ende parësore.

Prerje me flakë

9. Makinë shpuese

Kryesisht përdor pajisje të kontrollit numerik të kompjuterizuar (CNC), të cilat mund të përdorin linja telefonike për të marrë të dhëna prerëse nga një stacion pune me dizajn të ndihmuar nga kompjuteri (CAD). Ky proces zakonisht rezulton në sipërfaqe të sheshta, skaje të lëmuara dhe modele uniforme. Ky është procesi kryesor i prodhimit të pllakë inox me vrima kemi përdorur sot.

Përfundim

Mund të zbulojmë se ekzistojnë metoda të ndryshme të prerjes së pllakave inox që përdoren në jetën tonë të përditshme. Ato ndahen kryesisht në prerje të ftohtë dhe prerje të nxehtë. Në prerjen e ftohtë, mund të përdoret prerja me ujë ose metoda e zakonshme e prerjes. Kur përdorni përpunimin e prerjes termike, mund të përdoren metoda të prerjes me flakë, prerjes plazmatike ose prerjes me lazer. Metoda të ndryshme prerjeje mund të zgjidhen sipas trashësisë së pllakave inox. është gjithashtu e rëndësishme t'i jepet përparësi sigurisë, si veshja e veshjeve të përshtatshme mbrojtëse dhe sigurimi i kapjes së sigurt të pjesës së punës.

Nëse keni nevojë për më shumë sqarime ose përvojë me prerjen e pllakave inox, rekomandohet të kërkoni ndihmë nga një metalpunues profesionist ose me përvojë. Mirë se vini të kontaktoni ekipin tonë teknik: Whatsapp: + 8618437960706.

imazhet e kokës së autorit
Autori: Gnee Steel Gnee Steel është një prodhues, furnizues dhe eksportues i besueshëm çeliku inox nga Kina. Produktet që ata prodhojnë përfshijnë: tuba inoksi, mbështjellje çeliku inoks, pllaka inox, profile çeliku inox, fletë çeliku inox dhe pajisje çeliku inox. Deri më tani, produktet e tyre janë eksportuar në 120+ vende dhe kanë shërbyer mbi 1000+ projekte, të favorizuara ngrohtësisht nga shumë klientë vendas dhe të huaj.

Gnee Steel-Gnee Steel Export Stainless Steel Company

  • Ekipi ynë i shërbimit ndaj klientit është këtu për t'ju ndihmuar 24/7.
  • Mostra falas, e personalizueshme, stok i madh
  • Çfarëdo që ju nevojitet, ne jemi këtu për ju.